Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Пациенти на болницата в „Овча купел“ се жалват от незаконен ценоразпис и лоша храна

Пациенти на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация – ЕАД (НСБФТР), намираща се в столичния квартал „Овча купел“, са подали колективна жалба до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, информира БГНЕС.

Повод за поредното недоволство на лекуващите се е нов ценоразпис на допълнителните услуги, които лечебното заведение предлага. От месец юли на вратата на болницата е залепена бележка, която информира пациентите, че за подобрени битови условия, включващи телевизор, безжичен интернет и собствен санитарен възел, те трябва да заплатят такса в размер на 49 лева.

Това безумие е недопустимо. Предвид, че не за първи път сме пациенти на болницата, сме наясно, че всяка една стая е оборудвана с уж счетените за подобрени битови условия. Без да сме наясно какви са вътрешните правила или въобще какви са законовите основания и разбирания за подобрени битови условия, е ясно, че не може да бъде събирана сума за това, при условие, че всички стаи разполагат с интернет, телевизор и собствен санитарен възел. Това е престъпление на гърба на нас, хора в нужда, да се изкарват нечестно пари. На вас може да Ви звучи смешно, но за всеки един от нас събирането на такава огромна сума е неоснователно и само по себе си е безумна и нагла подигравка, се посочва в жалбата на гневните пациенти до министъра.

Те не са доволни и от предвидените нови цени за стаи, които са в зависимост от броя на леглата в тях – 1, 2 или 3 легла. Самите те информират, че са се консултирали с представител на Медицински одит, откъдето са получили отговор, че подобно събиране на суми е незаконно, защото противоречи на действаща наредба.

Някои от оплакванията на пациентите са свързани с храната, която се поднася в лечебното заведение. Според подписалите жалбата тя е с изключително ниско качество и както са написали самите те, е предвидена за животни, но не и за хора. Нещо повече – новият ценоразпис предвижда предоставяне на ВИП меню след заплащане на такса в размер на 10 лева. Какво се разбира под „вип меню“ обаче не става ясно.

С жалбата си пациентите настояват министърът на здравеопазването да вземе под внимание описаните от тях проблеми и да разпореди спешна проверка. В противен случай те заплашват с организиране на подписка и разгласяване на случая.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Заявление до АСП се подава, ако досега не е получавана социална добавка

От 1 януари 2019 година всички хора с трайни увреждания, които са над 18 години, имат право на нов вид месечна помощ . Финансовата подкрепа ще замени досега изплащаните месечна добавка за социална интеграция и социалната пенсия за инвалидност, изплащана към друг вид пенсия в размер на 25%. Размерът на месечната финансова подкрепа зависи..

публикувано на 22.01.19 в 11:17

Започва записването за конкурса "Девойка Кюстендилска пролет 2019"

Започва набирането на девойки за участие в конкурса "Девойка Кюстендилска пролет 2019", съобщиха от общинския отдел "Култура и духовно развитие" в Кюстендил. Набирането на кандидатурите ще продължи от 25 януари до 8 февруари. Кандидатите трябва да са навършили 16 години, предвижда регламентът на конкурса. Празникът на град Кюстендил "Кюстендилска пролет"..

публикувано на 22.01.19 в 10:46

Накъде в София

ИЗЛОЖБА От днес до 19 февруари Галерия Сердика ще бъде домакин на фотографската изложба #хаштагсофия на Иво Йованович , съобщиха от Столичната община. Откриването е от 18.00 часа. Детайлите в архитектурата в градската среда винаги са впечатлявали Иво Йованович като автентични следи от минали времена. Затова и самите му фотографии са..

публикувано на 22.01.19 в 09:33

Столични райони с нарушено водоснабдяване днес

Временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от „Софийска вода”. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Клокотница“ в жк. „Банишора“ се налага спиране на водоподаването от 09.30 до 17.30 часа в района на: ул. „Клокотница “ от ул. „Опълченска“ до ул. „Софроний Врачански“. Реконструкция на..

публикувано на 22.01.19 в 08:55

Грипната епидемия вече е в 12 области, отне живот в Благоевград

Грипът настъпва в страната, епидемия е обявена от днес и в София-област, Пловдив, и Варна. В Благоевград 5-годишно дете почина след усложнения от грипа и развиване на пневмония, съобщава БГНЕС. Детенцето е било прието в реанимацията на МБАЛ Благоевград в неделя. Починало е в понеделник сутринта. Грипна епидемия вече бе обявена в областите Перник,..

публикувано на 22.01.19 в 08:45