Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Парното и топлата вода в София трябва да поскъпнат с 8% от октомври. Това става ясно от публикуваните разчети на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР), след като тези дни работната група одобри исканото от "Булгаргаз" рекордно увеличение на цената на природния газ с близо 14% от началото на следващия месец, съобщава СЕГА. Според разчетите в Пловдив скокът на цената на парното и топлата вода ще бъде с 9%. В Бургас и Плевен топлоенергията трябва да поскъпне с 5%, а във Варна - с 2%. Предстои обществено обсъждане на цените на топлоенергията, а окончателното решение за цената на природния газ КЕВР трябва да вземе до 30 септември.

Стар текстил, който после може да бъде превърнат в дизайнерски дрехи, ще се събира във всички столични райони, пише МОНИТОР. От “Московска” 33 имат идея, специални контейнери да бъдат разположени из целия град, а организациите, които ще ги стопанисват да преценяват, дали текстилът да се продава като втора употреба или да се рециклира. Това съобщи зам.-кметът по екология Йоана Христова, която заедно с градоначалника Йорданка Фандъкова бяха на двудневно посещение във Виена, където разгледаха инсталациите за изгаряне на боклук “Шпителау” и “Пфафенау”. Вярвам, че по този начин ще увеличим количеството на онези отпадъци, които повторно могат да бъдат употребени”, обясни Христова.

“София подготвя мащабен проект за качеството на въздуха, съобщи столичния кмет Йорданка Фандъкова пред ТРУД. “Вече имаме готовност за кандидатстване по ОП “Околна среда” по мярката качество на въздуха с голям проект за подмяна на отоплителните инсталации на гражданите. Разработили сме всички възможни механизми, включително подмяна на отоплителните инсталации с печки на пелети, с разширяване на газопреносната мрежа, имаме и пилотен проект за филтрите на комините. Така че ще видим първо как ще бъдат обявени изискванията на управляващия орган и тогава ще внесем своя проект.

Средно с 53 дни закъснение фирмите в България получават парите си за предоставени стоки и услуги. Това забавяне влошава финансовото им здраве и все повече компании се чувстват застрашени от фалит, информира СЕГА. Това важи за 26% от компаниите, сочи тазгодишното проучване на международната финансова компания EOS, специализирана в събиране и изкупуване на вземания. Проучването е направено сред 3400 компании от 17 европейски държави. В анкетата за 2018 г. нашите фирми са посочили, че всяка пета фактура се плаща със закъснение, а 4% направо се отписват като несъбираеми.  


Българите с имоти в Гърция ще плащат по-високи данъци. Това стана ясно, след като южната ни съседка обяви увеличение на данъка на 950 xил. дoмaĸинcтвa c по oĸoлo 200 eвpo, сочат данните на финансовото министерство в Атина, цитирани от МОНИТОР. Mинимaлнaтa данъчна оценка нa имoтa обаче, зa ĸoятo ce нaлaгa дoпълнитeлният дaнъĸ, пък щe бъдe вдигната oт 200 000 нa 250 000 eвpo. Експерти твърдят чe ocвeн скока нa тoзи налог, xиляди coбcтвeници на имоти, най-вече в курортните селища, тpябвa дa ce пoдгoтвят зa и за увеличение на дaнъĸa въpxy дoxoдитe. Причината е, че налогът върху имотите ще вдигне oбщaтa cтoйнocт нa aĸтивитe, въpxy ĸoитo ce изчиcлявaт тези налози.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59

СОС решава да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април кметът Георгиев предизвика катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит отказа да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества. В дневния ред на..

публикувано на 25.04.24 в 08:33

Модерни трамваи ще обслужват жителите на северните райони на София от 7 май

Нископодови трамваи с климатик ще обслужват жителите на северните райони на столицата, съобщиха от „Спаси София“. Модерните мотриси по линия 6 ще бъдат достъпни за трудноподвижни хора и майките с колички, казва зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов. “Имаме добри новини за жителите на „Надежда“, „Връбница“, „Свобода“ и „Обеля“ - от 7..

публикувано на 24.04.24 в 15:39
Проектът за бъдещия храм е дарение от арх. Атанас Вангелов

Великденски концерт пред строящия се в "Люлин" храм "Св. Патриарх Евтимий"

Празничен благотворителен концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!", със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици, ще се проведе в събота, 27 април, от 12:30 ч. в пространството до градежа на новия православен храм "Св. Патриарх Евтимий" в столичния кв. "Люлин" . Събитието е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 12:11

Тристранката се събира относно парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 11:06

В София стикират за преместване по близо 600 МПС на месец

1755 моторни превозни средства са стикирани на територията на Столичната община, които отговарят на критериите за излязло от употреба МПС, отчитат от Столичния инспекторат за първите три месеца на 2024 година . За тези автомобили тече 3-месечен предупредителен срок, в който собствениците трябва да предприемат действия по преместването или да..

публикувано на 24.04.24 в 08:11