Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

Образование
Техническият университет организира за 13-а поредна година изложението на работодатели "Дни на кариерата". Форумът ще се състои днес и утре в ТУ в София, а на 25 октомври ще гостува във филиала на университета в Пловдив и във факултета и колежа в Сливен.
В изложението ще участват над 120 фирми и организации от професионалните направления, по които се обучават студентите в Техническия университет в София. На форума работодателите ще представят своята дейност и ще предложат стажантски позиции, работни места и стипендиантски програми на студентите.
Официалното откриване на изложението е от 10.00 часа, в централното фоайе на учебен корпус 12 в Техническия университет.

Етно
Във фоайето на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН (ул. "Московска" 6А) от 18.30 ч. ще се открие фотоизложба на тема: "Бесарабия – извор на красота и родолюбие" на българския етнофотограф Асен Великов. В избраните снимки ще видим младежи от Бесарабия, облечени в традиционни облекла. Всеки един портрет е придружен с откъс от стихотворение на бесарабски поет. 
Изложбата ще продължи до 6 ноември и е свързана с 29 октомври, когато стотици българи в Украйна, Молдова и по света отбелязват своя празник – ден  на силата на българския дух и самосъзнание. 
Асен Великов е авторът с особен афинитет към красотата и разнообразието на българския фолклор. Неговата фотоизложба „Различната България“, която е обиколила 24 места, вкл. и Националния етнографски музей в гр. София, показва красотата и разнообразието на българския фолклор, Фотографии на Асен Великов са включени и в изложбата „Древни традиции и обичаи от България“ в Рим, открита от българския посланик в Италия Марин Райков. В Клуба на фоторепортерите, намиращ се в Античният културно-комуникационен комплекс „Сердика“, също през 2017 г. са показани част от неговите портрети на фолклорна тематика, Асен Великов живо се интересува от разнообразието на българските носии, от техните регионални особености и от символиката на българските шевици.

Книга
Също от 18:30 часа е премиерата на книгата "До последен дух". Авторът – актьорът Рашко Младенов, е поканил за представянето в Младежкия театър "Николай Бинев“ Димитър Стоянович и Илка Зафирова.
„Добре дошли в света на музиканта, актьора, шофьора на такси, учителя, продавача на цигари, директора и министъра (б.ред. на културата) Рашко Младенов“ – кани Димитър Стоянович.

Изложби
В Галерията за съвременно изкуство от 19.00 ч. ще бъде открита изложба „Нека да погледнем / Let`S Look“. Автор на подредената съвременнa живопис е Миглена Савова-Оклер – български артист, живеещ и развиващ се в Женева през последните 15 години. Това е нейната първа самостоятелна изложба в София за последните години. Тя има изключително характерен почерк, с ярко присъствие на динамиката в цветовете и ритъм в картините й, умело търси идентичността в лицата чрез провокацията на елементи, в случая с пури, като този акт е и вид социално активно взаимодействие с конкретни послания, отбелязват изкуствоведи.
Изложбата е подготвена и реализирана от екип от Сдружение „Толкова близо, толкова далече“ и галерията за съвременно изкуство - София, с подкрепата на Държавната агенция за българите в чужбина.

Изложба под надслов "Красотата ще спаси света" е подредена в Централното фоайе на Българска академия на науките, съобщиха от Националния литературен музей.
Експозицията е по повод 150 години от написването на романа "Идиот" на Фьодор Достоевски и съдържа емблематични илюстрации към издания на романа от 50-те години на миналия век до наши дни. Представени са художниците: В. А. Сулимо-Самуйло, Л. Е. Файнберг, И. С. Глазунов, С. М. Шор, А. А. Ушин, А. Е. Гаричев, А. Н. Корсакова, В. С. Вилнер, В. В. Хруслов, О. С. Евсеев, А. А. Зикина и В. Ю. Забелин (Вик).
Изложбата се организира със съдействието на Българското общество "Фьодор Достоевски" и е във връзка с Международния симпозиум "Антропологията на Достоевски. Човекът като проблем и обект на изображение в света на Достоевски", който ще се състои от 23 до 26 октомври в София.
Илюстрациите са предоставени от "Литературно-мемориален музей "Ф. М. Достоевски" (Санкт Петербург) и Държавен музей по история на руската литература "В. И. Дал" (Москва).

Кино
Премиера на филма „Тони Такитани” – една поетична, модерна рефлексия върху отчуждението, вдъхновена от разказ на Харуки Мураками, ще има в Сити Марк Център. Филмът ще бъде излъчен на специална Японкса гала и е част от програмата на Дни на японската култура.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Идеята за велоалея по бул.

Започва трансформация на булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий", "Фритьоф Нансен" и "Ген. Скобелев"

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението на колите, информира зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов. Днес той представи проект за изграждане на нова бус лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий”, премахване на велоалея..

публикувано на 26.04.24 в 17:12
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Делото за кметските избори в София отложено за 7 юни

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира да..

публикувано на 26.04.24 в 14:38
Димитър Божилов, кмет на столичния район „Триадица“

Кметът на район "Триадица" предлага "квартал на обезщетените"

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в..

публикувано на 26.04.24 в 12:59

Подлезът при метростанцията на Централна гара тъне в мрак

За изключително сериозен проблем за над 2 милиона столичани и гостите на София алармираха жители на града.  Осветление в подлеза на една от ключовите метростанции – тази на Централна гара, няма, а всичко там е потънало в мрак, разказват те. "На вниманието на г-н Терзиев, кмет на София. Нищо не се вижда на тази снимка, защото липсва..

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Пред КНСБ поставят венци за загиналите от трудови злополуки

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 08:20
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59