Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

И за бележките за имунизации ще се плаща, извежда в заглавие СЕГА. От догодина личните лекари ще могат да искат такса за издаване на служебните бележки, с които удостоверяват, че децата имат задължителните имунизации, предвиждат промени в наредбата на МЗ, с която се определя основният пакет дейности, плащани от здравната каса. От пакета отпада задължението на общопрактикуващите лекари да издават служебна бележка, удостоверяваща извършените задължителни имунизации и реимунизации и профилактични прегледи на деца. Отпада и задължението на личните лекари да издават медицинско свидетелство за встъпване в брак. Това означава, че те ще могат да искат такса, за да издадат въпросните бележки, въпреки че и за ваксинациите, и за прегледите получават заплащане от НЗОК - 4 лв. в първия случай, 12 лв. - във втория. Пари може да се искат и за бележка за извинение на отсъствията в училище по болест. В момента не всички лекари искат подобна такса, а тези, които го правят, са определили размер от няколко лева. От МЗ обявиха, че за извинителна бележка ще служи отрязък от самия амбулаторен лист от прегледа, но това още не е станало.

Част от такса смет на софиянци потъва неизвестно къде, твърди в друга статия СЕГА. Скандални данни за сметките на Столичната община за чистота бяха огласени на заседание на комисията по околна среда към Столичния общински съвет във вторник. От 2014 г. насам разходите на общината за чистота и сметосъбиране са с 23-28 млн. лв. по-малко от приходите от такса смет. Така излиза, че софиянци плащат около 15% повече от реално необходимото. Годишно приходите от таксата върху битовите отпадъци в последните години са между 189 и 198 млн. лв. От 2014 г. насам общината е прибрала от гражданите и бизнеса над 100 млн. лв., сочи анализ на експерти от БСП. общината не дава никакъв отчет дали ангажиментът да се мият улици се спазва. Само веднъж беше огласена справка по искане на опозицията, според която при проверка се установило, че фирмите масово си спестяват миенето, припомня изданието.

Агенти под прикритие дебнат на коледните базари, четем в МОНИТОР. Мерките са превантивни и целят да се следи за съмнителни лица, които може да са терористи. След последния атентат в Страсбург мерките са още по-затегнати, въпреки че пряка терористична опасност за страната ни няма. Въпреки това цивилният състав, който ще работи под прикритие, е увеличен. По неофициална информация на всички места, където хората пазаруват или празнуват почивните дни и прекарват времето след работа, ще има поне по двама цивилни души. Те са специално обучени, за да разпознават хора, които имат терористични намерения. Ще се следи и за такива, които са пияни или могат да създадат опасност за останалите.

Заради BG полици на коли в чужбина Брюксел ни сложи мониторинг над “Зелена карта”, сочи 24 ЧАСА. Международната система “Зелена карта”, базирана в Брюксел, постави мониторинг над българското бюро заради неплащане на щети, причинени от застраховани у нас автомобили в чужбина. От финансовия регулатор заявиха, че не са получили официална информация и по тази причина не могат да коментират. Според неофициална информация повод за строгата санкция е проблем с изплащането на обезщетения при инциденти в чужбина, основно от две български застрахователни компании - “Лев Инс” и “Далбог Живот и здраве”. От “Лев Инс” заявиха, че днес компанията ще излезе с официална позиция по казуса. Мониторингът означава, че българското бюро ще бъде задължено да предоставя в Брюксел всеки месец справки за паричните потоци. Ще трябва също така да се предостави банкова гаранция срещу предявени, но неизплатени искове, както и да сключи общ презастрахователен договор за целия пазар.

Джендър и футбол - най-търсени от българина, пише ТРУД. Световното първенство по футбол, Истанбулската конвенция, думата джендър, образователният сайт shkolo и турска лира е търсил българинът най-много през 2018-а. Това показват данните на най-голямата онлайн търсачка в света Гугъл, която всяка година представя обобщено най-характерните термини за последните 12 месеца. Най-голям интерес в интернет за определения период имало към Мондиала в Русия. Последното издание на турнира по футбол, който се проведе през лятото, е абсолютният лидер по търсения както в България, така и в световен мащаб. Представители на Гугъл в България разясниха, че до този резултат се е стигнало, след като се обединят комбинация от термини като „световно първенство”, „Мондиал 2018”, „турнир Русия футбол” и т.н. На второ място в класацията на Гугъл за България е образователният сайт shkolo. Той се посещава предимно от родители на ученици, като се попълва от учителите и служителите в образователните центрове. Приложението представя подробни данни за ученика, учебната програма, оценки, забележки, отсъствия и обобщение на уроците, които вече са преподадени в час.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Идеята за велоалея по бул.

Започва трансформация на булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий", "Фритьоф Нансен" и "Ген. Скобелев"

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението на колите, информира зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов. Днес той представи проект за изграждане на нова бус лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий”, премахване на велоалея..

публикувано на 26.04.24 в 17:12
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Делото за кметските избори в София отложено за 7 юни

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира да..

публикувано на 26.04.24 в 14:38
Димитър Божилов, кмет на столичния район „Триадица“

Кметът на район "Триадица" предлага "квартал на обезщетените"

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в..

публикувано на 26.04.24 в 12:59

Подлезът при метростанцията на Централна гара тъне в мрак

За изключително сериозен проблем за над 2 милиона столичани и гостите на София алармираха жители на града.  Осветление в подлеза на една от ключовите метростанции – тази на Централна гара, няма, а всичко там е потънало в мрак, разказват те. "На вниманието на г-н Терзиев, кмет на София. Нищо не се вижда на тази снимка, защото липсва..

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Пред КНСБ поставят венци за загиналите от трудови злополуки

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 08:20
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59