Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодатели са против увеличаването на минималната работна заплата от 1 януари

Снимка: БГНЕС

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) настояват да бъде отложено увеличаването на минималната работна заплата, предвидено за 1 януари 2019 година. Аргументът на работодателската организация е, че в 15 икономически дейности средната заплата е на нивото на минималната. Националният тристранен съвет обсъжда постановлението за определяне на минималното възнаграждение догодина. 

Час нощен труд да се заплаща в размер на 0,5 на сто от минималната часова ставка, обсъжда Националният съвет за тристранно сътрудничество. Предложението е на КТ "Подкрепа". Позициите на бизнес и синдикати са противоположни.

Ако един час нощен труд се обвърже с предлаганото съотношение, трябва да е 2,55 лева на час вместо сегашните 25 стотинки, сочи изчислението. Главният секретар на Българския лекарски съюз доктор Борисов посочи, че ставката не е повишавана от десет години:

"Работещите нощна смяна и специално в сферата на здравеопазването са подложени на едни условия, които натоварват страшно много организма и водят много често до сърдечносъдови заболявания".

Ася Гонева от КНСБ обяви, че час нощен труд може да се индексира с ръста на минималната заплата от 2007 досега, което ще доведе до 87 стотинки на час.

От бранша "Автобусни превози" възразиха срещу механичното увеличение заради субсидираните пътувания на учениците, пенсионери и други категории, компаниите губят. Магдалена Милтенова:

"А дали някой се е поинтересувал от това колко населени места в страната в момента вече нямат обществен превоз на пътници поради липсата на средства. Нямаме друг избор освен да работим и в часовете, които са определени като нощен труд. Ние заплащаме всичкото това нещо въпреки липсата на тези субсидии, които ежегодно не ни се предоставят".

Социалният министър Бисер Петков посочи, че ръстът на минималната заплата с 50 лева догодина до ниво от 560 ще защити нискодоходните групи и ще ограничи риска от бедност сред работещите.

"Предложеното увеличение отговаря на обективната икономическа и социална рамка на страната. През 2019 се предвижда ръст на БВП. Стабилните макроикономически показатели и търсенето на работна ръка са предпоставка за увеличаването на всички доходи, БВП от 3,7 процента, очакванията са за запазване на добрия бизнес климат в страната, на заетостта".

"473 хиляди получават минимална заплата към юни тази година", посочиха от бизнеса. Това е повече, отколкото са били хората на минимална заплата през 2017-а". Председателят на АИКБ Васил Велев цитира данни от проучване на членската маса, според което девет процента смятат, че минималната заплата дори трябва да е по-ниска от сегашните 510 лева. Позицията на организацията е против ръста на минималната заплата догодина и защото в различните сектори и региони икономическата ситуация е различна.

"Квалифицирани и неквалифицирани, работещи, неработещи, трудолюбиви, мързеливи, всички са изравнени – минималната работна заплата не може да бъде еднаква за всички икономически дейности. Трябва да се договаря така, както се случва в половината работеща Европа", посочи Васил Велев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Идеята за велоалея по бул.

Започва трансформация на булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий", "Фритьоф Нансен" и "Ген. Скобелев"

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението на колите, информира зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов. Днес той представи проект за изграждане на нова бус лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий”, премахване на велоалея..

публикувано на 26.04.24 в 17:12
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Делото за кметските избори в София отложено за 7 юни

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира да..

публикувано на 26.04.24 в 14:38
Димитър Божилов, кмет на столичния район „Триадица“

Кметът на район "Триадица" предлага "квартал на обезщетените"

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в..

публикувано на 26.04.24 в 12:59

Подлезът при метростанцията на Централна гара тъне в мрак

За изключително сериозен проблем за над 2 милиона столичани и гостите на София алармираха жители на града.  Осветление в подлеза на една от ключовите метростанции – тази на Централна гара, няма, а всичко там е потънало в мрак, разказват те. "На вниманието на г-н Терзиев, кмет на София. Нищо не се вижда на тази снимка, защото липсва..

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Пред КНСБ поставят венци за загиналите от трудови злополуки

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 08:20
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59