Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

"Орел Палас" - едно спасено бижу

| обновено на 10.01.19 в 15:12
В "София - опознай непознатото" ви разказахме повече за една много интересна сграда, намираща се на бул. "Мария Луиза" №45, позната още като жилищната кооперация "Орел Палас". Построена през далечна 1925 година, тя е дом на различни семейства, приютява различни институции, като интересното е, че през 70-те години на миналия век в нея има клон на Българската народна банка, също така Министерството на културата и образованието е използвала един от етажите на сградата. Какво се случва с нея през годините, каква е нейната съдба и как стигаме до днешният и облик, който наскоро беше реставриран? За това ще ни разкаже Ивайло Димитров един от собствениците инициирали, така належащият ремонт на сградата "Орел Палас" и арх. Анна Неврокопска изготвила реставрационния проект.

Тя е продавана заедно със задната част, с която цял етаж е бил 500 квадрата. Според Ивайло тази задна част  е била замислена като сграда за прислугата.  В момента има само един етаж, който е запазил цялата връзка тоест от предната част се преминава и се влиза в задната. Официално в нотариалния акт пише, че кооперацията разполага с  партер от 12 магазина плюс четири етажа с 57 стаи. Сега има само два търговски обекта обединяващи това пространство, но за времето си тези 12 магазинчета не са били по-големи от 3 кв.м., като повечето са се помещавали в безистена и задния двор, където е имало работилници.

След като Стоян Митов построил жилищната кооперация, инвеститорската фирма "Мартинов-Обретенов", която по това време се е занимавала с внос на стоки от западна Европа, купува площ и подема бизнес, и както казва Ивайло - "били са хора с възможности и са се развивали", но всичко приключва с края на Втората световна война. През 1947 г. сградата е отнета в името на народа. 45 години тя е ползвана без наем, без право и най-тъжното без да се поддържа. По време на реституцията 1992г. тогавашния кмет на София, Александър Янчулев връща сградата на нейните собственици, които я заварват като ...разграбена от хуни гробница...

В момента "Орел Палас" има близо 40 собственици. Тъжното беше, че четири години ми трябваха за да убедя тези хора че това е техния имот и трябва да се погрижат за него.  За половината от тях може да е работно място, но за другите това е дом и носи някакви дивиденти, обяснява Ивайло.

През 2015г. проекта за реставрацията е изготвен от арх. Анна Неврокопска без никакви забележки, но изминават още три години за да се стигне до днешното състояние на сградата. Близо 100 000 лева са нужни за реставрацията, като с тях са ремонтирани фасадата, две трети от задната стена, а тепърва предстои възстановяването на цялата северна стена. Със сигурност изминалите 90 години са оставили своя отпечатък върху "Орел Палас" и ще мине време докато придобие пълният си блясък.

Какви трудности срещат архитектите при реставрация на такива сгради, какво е нужно за да бъдат съхранени като паметници на културата и кое е най-важното качество, което трябва да притежаваме, ако сме собственик на такава сграда? Отговор на тези въпроси ни дават Ивайло Димитров и арх. Анна Нервокопска.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зоран Джуров: Българи и сърби съжителстват много добре от години

Българи и сърби съжителстват много добре от години, заяви Зоран Джуров - председател на Общинския съвет в Цариброд в предаването “Радиокафе”. През следващите десетилетия най-голямото предизвикателство ще бъде как младите хора да останат в Цариброд, за да живеят, а и по-възрастните хора да не заминават за София или Западна Европа, а да останат тук ,..

публикувано на 18.01.19 в 18:37

Автобусният бранш настоява тол системата да отпадне за тях

Автобусният бранш настоява тол системата да отпадне за тях и да пътуват с винетни стикери. Основният аргумент против тол системата е, че четири месеца преди стартирането й превозвачите нямат яснота за това колко ще им струва и как ще се отрази на крайната цена за потребителите. Договорите за обществен превоз са сключени основно по реда на ЗОП и са с..

публикувано на 18.01.19 в 18:07

Отново отчетоха фини прахови частици в столични квартали

Няколко пъти над нормата беше нивото на фините прахови частици в отделни райони на София тази сутрин. Високи нива са били измерени в столичните квартали „Младост”, „Павлово”, „Хиподрума” и „Дружба”. От Столичната община съобщиха, че през деня няма да бъде пускан „зелен билет” за градския транспорт. Аз и целият екип следим много внимателно данните...

публикувано на 18.01.19 в 17:29

15 български паралелки в гимназията в Цариброд

Снежана Симеонова, директор на гимназията "Св. св. Кирил и Методий" в Цариброд, бе гост в неделното ни "Радиокафе", когато пък ние гостувахме в Цариброд. Снежана Симеонова е завършила българска филология в Софийския университет и е оторизиран преводач. Директор на гимназията е от 2003 г., а учениците, които са 247, са разпределени в 15 паралелки - 8..

публикувано на 18.01.19 в 16:51

Специално внимание към децата на "Боровец" за Световния ден на снега

На 19 януари "Боровец" ще отпразнува Световния ден на снега. Организаторите са предвидили безплатни уроци по ски и сноуборд за деца, игри, музика и забавления за цялото семейство. Детските лифт карти ще бъдат на символична цена от 1 лев, съобщи Александра Айвазова от "Бороспорт". Ски легендата Петър Попангелов ще даде ценни съвети на всички..

публикувано на 18.01.19 в 16:40