Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Вируси и лошо време опразниха стотици класни стаи и забавачки. Симптомите – болки в мускулите, отпадналост, главоболие. Четири области на страната са обявили грипна епидемия към 15 януари – Бургас, Стара Загора, Шумен и Силистра (със стойности 280-300 болни на 10 000), пише ТРУД. Прекратени са свижданията в лечебните заведения, както и женските и детски консултации. Пред обявяване на епидемия са областите Русе, Ямбол, Перник, Пазарджик, Варна. Повишава се заболеваемостта в София, Плевен, Враца, Смолян, Сливен и др. Издадени са препоръки към лечебните заведения за извънболнична помощ – медицинските центрове, диагностично-консултативните центрове, както и тези за спешна медицинска помощ, при възможност да разкрият грипни кабинети и да спрат профилактичната дейност и ваксинации.

Почти половината от аптеките у нас не са готови за въвеждането на новия начин за продажба на лекарствата и искат срокът за старта на системата - 9 февруари, да бъде отложен, алармира СЕГА. Голяма част от тях дори нямат аптечен софтуер, без който тепърва няма да могат да работят с новия вид кодове, които ще се поставят на опаковките на медикаментите. Ако не са чекирани данните от кода и пратени към обща европейска база данни, продуктът не може да бъде продаден. Затова от Инициативния комитет на магистър-фармацевтите поискаха да се удължи срокът за въвеждане на т.нар. верификация на лекарствата с рецепта. Тя започва в целия ЕС на 9 февруари и трябва да спре разпространението на фалшиви медикаменти. Затова производителите ще слагат уникален двуизмерен код на всяка опаковка, а аптеките трябва да сканират кода със специален четец, преди да дадат лекарството на пациента.  

Около 32% от българските пенсионери са били изложени на риск от бедност, съобщава МОНИТОР. Това показват данни от анализ на Евростат за дела на пенсионерите, изложени на риск от бедност в страните на Европейския съюз (ЕС) през 2017 г. Средният показател за ЕС е бил 14% или приблизително 1 на 7 пенсионери в страните от ЕС е живял в риск от бедност през въпросния период. Междувременно данните на Националния средностатистически институт (НОИ) у нас през 2017 г. сочат, че броят на пенсионерите е бил 2,5 млн., като от тях 457 000 са били пенсионери поради инвалидност поради общо заболяване.

Всеки трети българин има кредит, а много от гражданите изплащат по два и повече заема, информира ТРУД. Ако не се броят децата и най-възрастните хора, се оказва че от населението в трудоспособна възраст почти всеки втори гражданин има задължения към банка или фирма за бързи кредити. Към средата на 2018 г. в Централния кредитен регистър на БНБ са записани 2,415 млн. кредитополучатели. От тях 2,251 млн. са граждани на страната, 98 хил. са юридически лица, 58 хил. са чуждестранни лица, които нямат ЕГН или ЕИК, а 8 хил. са физически лица със свободни професии, или упражняващи занаятчийска дейност. При положение, че населението на страната е 7,05 млн. души, се оказва че всеки трети има кредит. Взетите заеми обаче са много повече от броя на кредитополучателите. Регистрираните заеми в БНБ са 5,552 млн. броя на обща сума над 73,38 млрд. лв. Оказва се, че хората, които са принудени да вземат заем, имат средно поне по два кредита. В много семейства и двамата съпрузи са взели заеми.

Сезонните работници от трети страни, които идват да се трудят у нас, са точно толкова, колкото населението на малък град в България. Годишно в летните и зимните ни курорти пристигат над 8000 бачкатори от чужбина, става ясно от данните на Агенцията по заетостта, цитирани от МОНИТОР. Такова е и населението на градове като Кубрат и Своге. От всички трудови мигранти едва 623-ма са избрали да работят у нас през студените месеци. Те са се увеличили малко повече от два пъти в сравнение със зимния сезон на 2017 г., когато са били 245. Двойно повече са били и чужденците от трети страни от началото на 2018 г. до края на летния сезон спрямо същия период на предходната година. Ръстът се дължи на промените в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, които влезнаха в сила в средата на 2018 г.

Влаковете на БДЖ са натрупали през миналата година закъснения от общо 430 000 минути, пише СЕГА. Преизчислено в дни, това прави почти цяла година - около 298.6 денонощия. Шокиращите данни бяха изнесени вчера от новото ръководство на холдинг БДЖ. Шефовете на държавните железници се заканиха да опитат да "изкарат БДЖ от ХІХ век", но това ще стане не с нови машини, а с влакове под наем.  В плановете на новите шефове е да сложат край на неизгодните договори и съмнителните търгове, както и да променят условията на вече обявени търгове. Нови заеми няма да се теглят, а натрупаните задължения щели да се погасяват със собствени средства. Към момента това изглежда почти невъзможно, но конкретни разчети не бяха дадени. Стана ясно обаче, че част от стабилизацията е отказ от купуването на нови влакове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Идеята за велоалея по бул.

Започва трансформация на булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий", "Фритьоф Нансен" и "Ген. Скобелев"

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението на колите, информира зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов. Днес той представи проект за изграждане на нова бус лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий”, премахване на велоалея..

публикувано на 26.04.24 в 17:12
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Делото за кметските избори в София отложено за 7 юни

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира да..

публикувано на 26.04.24 в 14:38
Димитър Божилов, кмет на столичния район „Триадица“

Кметът на район "Триадица" предлага "квартал на обезщетените"

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в..

публикувано на 26.04.24 в 12:59

Подлезът при метростанцията на Централна гара тъне в мрак

За изключително сериозен проблем за над 2 милиона столичани и гостите на София алармираха жители на града.  Осветление в подлеза на една от ключовите метростанции – тази на Централна гара, няма, а всичко там е потънало в мрак, разказват те. "На вниманието на г-н Терзиев, кмет на София. Нищо не се вижда на тази снимка, защото липсва..

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Пред КНСБ поставят венци за загиналите от трудови злополуки

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 08:20
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59