Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Под натиск "Бул инс" склони да плати по 50 000 лв. за жертвите край Своге, пише СЕГА. Освен това застрахователят няма да оспорва в съда разпореждането на Комисията за финансов надзор (КФН) сумата да бъде изплатена веднага. Обратът в решението на компанията дойде след силен обществен натиск.  Във вторник наследниците на три от 20-те жертви в зловещата катастрофа се оплакаха, че са получили само по 10 лв. обезщетение по сметките си. Вчера изпълнителният директор на застрахователната компания Стоян Проданов бе категоричен, че компанията не дължи никакво обезщетение, защото транспортната фирма, с която са сключили застраховка "Злополука", всъщност не извършвала обществен превоз на пътници. От "Бул инс" посочиха, че пътуването не е било предварително обявено пред Агенция "Автомобилна администрация", липсвали и документи, на базата на които да се плати обезщетение, пътният лист не покривал маршрута, а списъкът с пътниците не бил актуален и впоследствие бил променен.  На коренно различна позиция е КФН. "Изплащането на сумата от 10 лв. обезщетение за пътник в катастрофиралото превозно средство е противозаконно, защото законът изрично е предвидил минимална сума от 50 000 лв. за всеки пътник", обяви комисията. В КФН до момента са постъпили 6 жалби от близките на общо 7 от загиналите при пътния инцидент край Своге. Проверката на регулатора е установила, че наследниците са представили пред „Бул инс“ всички необходими документи, които се изискват по закон. 

137 млн. лв. кредити дръпнали студенти, четем в ТРУД.  Близо 137 млн. лв. кредити са дръпнали студенти и докторанти за обучението си за 8 години в периода 2010- 2018 г.. Това сочат резултатите от програмата за кредитирането им Почти всички заеми – 20 129 на брой, са отпуснати за плащане на такси, а останалите 320 – за издръжка. Кабинетът утвърди предложението на образователния министър Красимир Вълчев максималният размер на новите държавни гаранции по ЗКСД да се запази и отново да е до 50 млн. лв. Наблюдава се увеличаване на средния размер на кредитите по ЗКСД. За изминалата година той е 9584 лв. От 2010 г. студентски заеми се отпускат само на студенти в редовна форма, за обучение в България. Лихвата по тях е фиксирана и не може да е повече от 7 на сто. Има гратисен период, който е равен на срока на обучение плюс една година след завършването – в масовия случай е 5 или 6 години. Срокът на погасяване е 10 години след изтичане на гратисния период. Кредитите се отпускат от пет банки. Около 2.8 млн. лева лоши студентски кредити се е наложило да бъдат покрити от държавата от началото на програмата.

Вадят всички камери на КАТ за абитуриентите, четем още в МОНИТОР. „Препоръчвам на тези, които ще превозват абитуриенти, да бъдат внимателни и да се съобразяват с въведените ограничения и маркировка. Да не забравят, че има видеосистеми за наблюдение и контрол“. Това обясни инспектор Мария Ботева от „Пътна полиция“ във връзка с мерките, които КАТ предприема за абитуриентските балове "Призоваваме абитуриентите да мислят за собствената си безопасност Най-вече акцентирам върху това младежите в момент на еуфория да не се показват така демонстративно през прозорци и люкове, за да могат да предотвратят пътно-транспортни произшествия. Абитуриентите в цялата страна ще празнуват по различно време, затова нашите ангажименти няма да приключат с тези предстоящи 3-4 дни“, обясни тя.

10 големи ремонта запушват София през лятото, предупреждава МОНИТОР. През летните месеци в София ще бъдат ремонтирани десет големи улици. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова след като откри игрище в 60-то ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Бенковски.В края на месеца започва реконструкцията на бул. „Президент Линкълн“ в „Овча купел“. В квартала се очаква да стартира и разширението на бул. „Монтевидео“ веднага след като приключат строителните дейности по третия лъч на метрото. Тапа в столицата ще се образува и по бул. „България“ в участъка между булевардите „Гешов“ и „Черни връх“, където през юли и август ще тече ремонт. Фандъкова обясни, че са избрали именно тези два летни месеца, защото тогава столицата е по-празна. Предвижда се реконструкция на тунела на бул. „Александър Малинов“ и Южната дъга в район „Младост“. Общината е готова и с проект за ремонт на участъка по Източната тангента, който свързва бул. „Владимир Вазов“ със Северната тангента, но заради отчуждителни процедури все още не са започнали дейности.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 25.04.24: Парламентът отстрани председателя Росен Желязков

На днешния 25 април 2024 година гости в предаването "Форум" бяха Емил Соколов и Стоян Панчев. Те се спряха на следните теми: Политическите акценти от деня Ден преди да спре да заседава редовно: парламентът отстрани председателя Росен Желязков ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от Столичния общински съвет Повече..

публикувано на 25.04.24 в 18:12

Популяризиране на социалните услуги сред църковната общност

Стартира проект за популяризиране на социалните услуги сред църковната общност озаглавен "Социална свързаност и подкрепа". Началото беше дадено с двудневен семинар на 25 и 26 април 2024 г., като събитието се провежда в село Горна Малина и град Елин Пелин. Домакини на семинара ще са Центровете за социална рехабилитация и интеграция "Свети Йоан..

публикувано на 25.04.24 в 17:34

Информационни сесии в областите Монтана и Русе в полза на сезонните работници

Европейският орган по труда ( ЕОТ) организира Информационни сесии в България с насоченост към български сезонни работници в селското стопанство във Франция. В тях на 24 и 25 април 2024 г. ще вземат участие експерти от администрацията на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), както и местните комисии за борба с трафика на..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

Третото издание на Международния фестивал "Артис" се открива на 30 април

На 30 април ще се открие Третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства "Артис".  В предаването "Радиокафе" с акцент по темата  е разговорът с Ваня Пешева – създател на фестивала, и младата участничка Йоана Милкова . "Преди няколко години стартирах тази идея за фестивал с единствената цел да предоставя възможност..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Какъв ще бъде туристическият сезон тази година

С майските празници се поставя и началото на морския туризъм. Оказва се, че почивката тази година ще ни струва около 10-15% повече. Много от българите ще предпочетат отново да пътуват за празниците, като една от обичайните дестинации е не само Гърция, но и нашето Черноморие. Подробности разказа Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на..

публикувано на 25.04.24 в 15:57
Хари Тончев и Даниеле Феббо

Двама от "Хари Тончев трио" свирят на живо по специфичния си начин

Българският джаз китарист Хари Тончев от 2 седмици е в България и се готви за сценична изява с формацията си, в която участват и контрабасистът Даниеле Феббо и барабанистът Борислав Петров. Китаристът е роден в Пловдив, но от 2019 г. живее в предградията на Чикаго и се изявява в различни американски щати. Пред БНР-Радио София той посочи,..

публикувано на 25.04.24 в 15:40

Село Шишковци ни очаква да празнуваме Лазаровден

Как се празнува Лазаровден в село Шишковци – родното място на художника Владимир Димитров-Майстора? Това може да разберете, ако се отзовете на поканата от кмета Илияна Петрова, и посетите селището на 10-ина километра от Кюстендил тази събота, 27 април. "Спряхме се на този празник, заради позабравените традиции – обясни пред БНР-Радио..

публикувано на 25.04.24 в 14:26