Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страница 15

Дневникът на една софиянка: Хаос и лято, и малко розови домати за разкош

Толкова ми е топло и така не ми се прави нищо, драги мои, че даже малко ми се реве. Но няма да се напъвам! Пък и все още е началото на лятото, тепърва предстои асфалтът да се нагрява, надига и напуква. А моят ентусиазъм рязко да се изравнява с морското равнище. 

Между другото най-големите ми кризи съм ги изживявала, когато ми е било горещо и съм се опитвала да мисля. Какъв е изводът, мили приятели, да сведем мисловните процеси в жегите до минимум. Ще кажете – невъзможно. Трябва да се бачка… Гешефтът не спира през лятото. Така е! Няма да споря. Нали сте забелязали обаче как южните народи леко се носят по течението, без резки движения, правят си сиести, късно вечер фиести и за Бога не се пекат между 14.00 и 16.00 часа, защото ще се само сготвят, ако изобщо стигнат до плажа. 

Но сега няма да говорим за екскурзии, а когато в такъв хубав, слънчев, мечтан сезон се почувствате зле. Почти всеки около вас е или на морето или знае колко часове, минути, секунди го делят от това да се материализира там. А вие сте объркани, изнервени или нещо не върви като цяло, макар слънцето да свети щастливо.

Наясно сте, че ще копаете, плевите и поливате градината на баба ви в Садово и тази идея ви крепи, защото ще се наядете здраво с розовите домати, които избухват всекидневно там. 

Да се върна на „злето“. Та, ако розовите домати не помагат и става все по-тъжно вътре във вас или около вас, или път тревожно, просто се опитайте да изчакате. Не се фокусирайте върху проблема, не се бийте с него, а просто изчакайте. 

В този луфт от време ще постигнете успокоение и евентуално рационално обяснение. С всички друго действия ще си нанесете брутални емоционални крошета и най-вероятно нокдаун, след който доста по-трудно ще се изправите. 

И защото тук действаме винаги с лични примери, все пак е Дневник, ще ви разкажа една история с мен самата отпреди 5-6 години. 

Получавам аз в края на 20-те една абсолютно резонна житейска криза, с началото на лятото, разбира се. И понеже се чувствам зле, решавам да изясня всички проблеми с всички по веригата. Така затъвам в емоционални обяснения, че едвам се измъкнах от това свлачище. Опитайте се да се оставите малко на времето и да се видите отстрани, а не вътре в проблема. Това е бавен процес, отнема много време и се постига в среда на спокойствие. 

„Ако ти е зле, изчакай“, аз лично го чух това от любима влогърка, и наистина се вслушах в това послание. 

Хаосът иска да влезеш в него и да му се отдадеш, да се провокира страх, отчаяние и чувство за малоценност. Също така не го оценявайте със задължително негативен знак, защото точно той би могъл да провокира реда. 

Нека си спомним и Теорията на хаоса, която гласи, че именно той е в основата на развитието.

Попътен вятър, хаосмейкъри!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 26.04.24: Негативни отражения на предсрочните избори върху икономиката

Завършваме поредицата от коментарни предавания с мненията на политолога Христо Панчугов и икономиста Георги Вулджев по актуалните теми: Отношенията в сглобката победиха нежеланието от предсрочни парламентарни избори. Загуба на доверие в някои партии, заради отпадане на гражданското участие в политически процес. Съучастието в..

публикувано на 26.04.24 в 19:10

Д-р Аспарух Илиев: Коклюшът е най-опасен за живота при новородените

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка - такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога не е била добър съветник. Повече разум и осъзнатост в това, как да предпазим себе си и другите,..

публикувано на 26.04.24 в 17:25
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че предсрочните парламентарни избори са ненужни, защото трудно е да се надяваме на много по-различен..

публикувано на 26.04.24 в 16:52

Юрий Вълковски: Читалищата в малките и в големите населени места имат различни функции

Юрий Вълковски е директор на фондация „Народни читалища“, която е създадена през октомври 2023 г. Целта е подкрепа за възраждането на българските читалища. Пред Радио София той заяви, че днес знаем много малко за читалищата у нас. „Читалищата в София са едно, читалищата в малките села са друго, читалищата в средни като големина градове, са..

публикувано на 26.04.24 в 16:19
Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града , в това да взаимодействат с институциите , за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на общините за тяхното включване в местното самоуправление , това все още не се случва достатъчно..

публикувано на 26.04.24 в 15:58

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието. Темата за еврото е поредната, която разделя..

публикувано на 26.04.24 в 14:55