Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

Снимка: БГНЕС

ТУРИЗЪМ

В Народен театър "Иван Вазов". Започват специалните туристически разходки "Зад завесата" в сградата на театъра. Посетителите ще имат шанса да видят сцените, механизацията, красивите фоайета, ателиетата, където се изработват декори, част от реквизита за спектакли, да надникнат в гримьорните, където актьорите се подготвят за представления, както и в гардероба, където се съхраняват костюми от актуални и минали представления. Това ще бъде съчетано с разказ за миналото и настоящето на театъра, който съществува като самостоятелен град с повече от 250-те си щатни и гостуващи актьори, и почти толкова технически и административен екип. Един от гидовете на обиколките ще бъде завеждащият архива и музея на Народния театър Мария Даиева. Някои от разходките ще се водят и от любими актьори от трупата на театъра. Разходките ще се правят всеки понеделник между 10.00 ч. и 13.00 ч., на групи от по 14 човека. 


ТЕАТЪР

В театър "Азарян" тази вечер ще може да се гледа спектакълът "Нарцис и Ехо" с режисьор Ованес Торосян, който представя първите стипендианти на проекта "С усилие към звездите", иницииран от оперната певица Ина Кънчева. Драматургията е на Йоанна Елми и Катерина Стоянова, сценографията - на Руди Нинов, а костюмите - на Констанца Гецова.  Музиката е на Себастиян Цолов. Участват младите артисти Антъни Пенев, Надя Керанова, Емона Илиева, Катерина Стоянова, Констанца Гецова, Стефани Кръстева и Себастиян Цолов. Артистите в проекта се изявяват в пет области на изкуството - литература, музика, танц, театър и визуални изкуства. Идеята на заключителния спектакъл е младите дарования да покажат постигнатото в една обща тема, под менторството на художника Недко Солаков, писателя Георги Господинов, сопраното Красимира Стоянова, хореографа Галина Борисова и режисьора Явор Гърдев.

НАУЧНА ЕКСПОЗИЦИЯ

В Национален природонаучен музей при Българската академия на науките, ще бъде представена нова експозиция с материали от 27-ата Българска антарктическа експедиция. Морските организми, събрани от Южен залив, остров Ливингстон, по време на експедицията ще бъдат изложени в три нови витрини в зала "Риби" на втория етаж на музея. Музейните експонати включват един от най-големите улавяни до сега екземпляри на крокодилска ледена риба, 4 вида нототениеви риби, 8 вида морски безгръбначни и два вида водорасли. Научните проби са събрани от литоралната зона пред Българската полярна база на остров Ливингстън. 

ИЗЛОЖБА

В Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий", от 18.00 ч. ще бъде открита изложбата "Оценката за Шоу", посветена на ирландския драматург и писател Джордж Бърнард Шоу. Изложбата ще бъде открита от посланика на Ирландия в България Майкъл Форбс. Събитието ще започне с прожекция на  документален филм за живота на писателя и ще продължи с представяне на изложбата. 

В столичната Галерия за съвременно изкуство ще бъде открита тази вечер в 18.30 ч.  фото изложбата на Иво Маринов с композитни фотографии.


КОНЦЕРТ

В Полски институт, от 18.00 ч. ще започне концертът с песни на полския композитор Станислав Монюшко, с който ще бъде закрита документалната изложба "Станислав Монюшко - Това е моята година!". 

Концертът и изложбата са част от честванията по случай  200 години от рождението на Станислав Монюшко /1819-1872/. Станислав Монюшко е полски композитор, диригент, органист и музикален педагог, наричан "бащата на полската национална опера". 

ТЕАТЪР

В театър "София" тази вечер ще бъде премиерата за София на постановката "Кризисен център" на Драматично-кукления театър "Васил Друмев" в Шумен. Пиесата е написана от Михаил Казаков по идея на актьорите Ивайло Захариев и Иво Йончев. Сценичният дизайн е на Димитър Димитров, а музиката - на Тодор Василев. Участват актьорите Силвия Петкова, Ивайло Захариев, Иво Йончев, Ники Станоев и Юлиян Рачков. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 26.04.24: Негативни отражения на предсрочните избори върху икономиката

Завършваме поредицата от коментарни предавания с мненията на политолога Христо Панчугов и икономиста Георги Вулджев по актуалните теми: Отношенията в сглобката победиха нежеланието от предсрочни парламентарни избори. Загуба на доверие в някои партии, заради отпадане на гражданското участие в политически процес. Съучастието в..

публикувано на 26.04.24 в 19:10

Д-р Аспарух Илиев: Коклюшът е най-опасен за живота при новородените

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка - такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога не е била добър съветник. Повече разум и осъзнатост в това, как да предпазим себе си и другите,..

публикувано на 26.04.24 в 17:25
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че предсрочните парламентарни избори са ненужни, защото трудно е да се надяваме на много по-различен..

публикувано на 26.04.24 в 16:52

Юрий Вълковски: Читалищата в малките и в големите населени места имат различни функции

Юрий Вълковски е директор на фондация „Народни читалища“, която е създадена през октомври 2023 г. Целта е подкрепа за възраждането на българските читалища. Пред Радио София той заяви, че днес знаем много малко за читалищата у нас. „Читалищата в София са едно, читалищата в малките села са друго, читалищата в средни като големина градове, са..

публикувано на 26.04.24 в 16:19
Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града , в това да взаимодействат с институциите , за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на общините за тяхното включване в местното самоуправление , това все още не се случва достатъчно..

публикувано на 26.04.24 в 15:58

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието. Темата за еврото е поредната, която разделя..

публикувано на 26.04.24 в 14:55