Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Страница 34

Дневникът на една софиянка: Седмият ангел ни посети…

| обновено на 08.11.19 в 17:46

Мина време, откакто не сме си писали, драги мои… Но нали помните една предишна страница от Дневника, в нея обсъдихме мъжеството понякога да избереш да мълчиш.

В съзнанието ми бързо изниква една мисъл от недостижимия поет Коста Павлов:

Имам чувството, че сега никой не слуша - всички говорят. Обидно ми е да се надвиквам. При надвикването човешката физиономия се изкривява, придобива неавтентичен характер, появява се нещо вторично.

Не че сега имам какво толкова важно да ви кажа, приятели. Трябва да си останем честни все пак…

Не сме информационна агенция, а Дневник, в който от време на време си пишем истории. Лични истории.

Сега на първо време бих искала да ви поздравя (нали сте забелязали колко рядко го правим) с поезия. Ще го сторя през един изключителен полски автор. Един от тримата най-големи: Чеслав Милош, Збигнев Херберт, Адам Загаевски.

На български език излезе едно безценно издание от Збигнев, поезия в проза. Ето едно парче от него:

СЕДЕМТЕ АНГЕЛА

Всяка сутрин идват седемте ангела. Влизат, без да почукат. Един от тях с внезапно движение изважда сърцето ми от гърдите. Долепя го до устата си. Същото правят и другите. Тогава крилата им се стопяват, а лицата им от сребърни стават пурпурни. Отиват си, тропайки тежко с дървените обувки. Сърцето ми оставят върху креслото като празно гърненце. Цял ден трябва то да се пълни, за да не си отиват ангелите на другата сутрин сребърни и крилати.

Ето така прави голямата поезия, драги!
Оставя ни поразени от картината и извиканите собствени емоции. Тя пълни един съд с чувства, желанието той да не остава празен и да се грижим за него ни приближава една идея по-близо до божественото

Днес всъщност почитаме Архангел Михаил…

Все пак някой трябва да извади душата ни и да се погрижи за нея…

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Северна звезда" - история на влюбеното сърце

Алек Кирев представи в "Шоколад" новия си сингъл „Северна звезда“. Песента разказва историята на любовта и вълнението, което всеки от нас някога е изпитвал при онези първи срещи с любимия си. Режисьор на видеото към „Северна звезда“ е Ясен Григоров, който се доверява на актьорите Станимира Тенева и Иван Станчев. Интересно решение е именно..

публикувано на 19.11.19 в 17:53

"Добра болница" въвежда критерии за прозрачност на болниците

Центърът за защита правата в здравеопазването, Пациентски организации „Заедно с теб”, Сдружение за развитие на българското здравеопазване и Дара хелп създадоха нов сайт, чрез който да се оценява информацията, която болниците представят на своите интернет страници, по десет предварително подготвени критерии. Проектът "Добра болница" започва днес и в..

публикувано на 19.11.19 в 17:46

Рекламата мимикрира заради светогледа на поколението "Z"

Рекламата е вид въздействие, което има своите различни страни. От една страна тя е полезна, защото носи информация за различни стоки и услуги, но от друга много често тя е втръснала на съвременния човек, че се избягва или се приема като своеобразен фон. Колкото повече се развиват пазарите в света, толкова по-агресивна става рекламата, защото в..

публикувано на 19.11.19 в 16:52

Дамите от Международен женски клуб правят юбилеен благотворителен базар

За 25-а поредна година дамите от Международен женски клуб - София (IWC) организират голям, пъстър и щедър “Годишен благотворителен базар - 2019”. На 1 декември базарът ще посрещне представители на 62 държави, които ще предлагат на щандовете си ръчно изработени сувенири, подаръци и традиционни специалитети от цял свят. “Светът идва при теб” - това е..

публикувано на 19.11.19 в 15:30
Язовир „Студена“

Перничани гневни заради водата, излизат на протест

Перник и околните населени места навлязоха във втория ден на водния режим, наложен поради драстичното спадане на водния обем в язовир "Студена". Инициативен комитет от местни жители организира протест на 20 ноември от 9.00 часа пред сградата на "ВиК-Перник". Липса на мерки за алтернативно водоснабдяване Надежда Димова от организаторите заяви..

публикувано на 19.11.19 в 15:22

От БСП искат открита процедура за избиране на изпълнителен директор на „Топлофикация - София“

На днешното извънредно заседание на Столичния общински съвет бе разгледано и постъпилото заявление за напускане на изпълнителния директор на „Топлофикация - София“ Кремен Георгиев, който вчера депозира оставката си пред Надзорния съвет на дружеството, а на негово място бе одобрен Александър Александров, който е член на Управителния съвет на дружеството...

публикувано на 19.11.19 в 15:15

Разпределиха комисиите в Столичния общински съвет

До 31 декември работната група, която ще предложи новия правилник за дейността на Столичния общински съвет, трябва да е готова с проекта. Това решиха на днешното си извънредно заседание общинските съветници. Във временната комисия ще влязат 10 от тях - един председател и по двама съветници от всяка политическа група, плюс независимия Борис Бонев...

публикувано на 19.11.19 в 14:48