Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жорж Папазов - изкуството отвъд реализма

Жорж Папазов в разказа на Мария Василева, куратор на бъдещата изложба за големия български художник:

"Жорж Папазов е продукт на модерното време, в което живее. На практика е почти самоук - учи малко в Прага, в Мюнхен. Но очевидно е човек, който бързо се ориентира в ситуацията. Започва да следва художници като Миро, германски експресионисти. Подготвен е за срещата си с парижката сцена, която го приема с отворени обятия. Там е още един българин - Жюл Паскин. Когато той се самоубива, Папазов му посвещава една малка книжка.

Пише както есета за художници, така и фантастични романи. И то на перфектен френски, който научава от самосебе си като се бори за оцеляването си в парижката бохема. Времето е било такова - срещи между художници, взаимопомощ. Още не следващата година след пристигането си в Париж вече излага в Салона на независимите. Малко по-късно се представлява от една галерия, която също издава списание, в което има две статии за неговото творчество.

Има борба за защита на ценностите на модерното изкуство. Не случайно е свързан със сюрреализма, но без да става част от групата на Бретон. Не иска да се подчинява на правила и закони и това го прави по-разпознаваем.

Папазов няма късмет. Като се връща в България е придобил много високо самочувствие. Вече е участвал в изложба на модерно изкуство в САЩ (в момента има 4 негови творби в галерията на Йейл). Иска да покаже в България най-новите тенденции, но поведението му предизвиква огромни дискусии. Текстовете му разбунтуват сцената. Основният фокус е трябва ли изкуството да отиде отвъд реализма - тезата на Папазов.

През цялото си изкуство той не разказва конкретни случки, кара ни да почувстваме съвременния свят в абстрактните си творби. Опитваме се да съберем представителна, ретроспективна колекция с всичките му периоди. Има периоди, в които работи по няколко различни теми. Открили сме много рисунки, подготовка за големите му композиции."


По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понаучиха ли се зрелостниците кое как се пише?

Точно 50 дни преди държавния зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература (БЕЛ), платформата "Как се пише?" стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се 12-окласници . Под наслов "Животът няма „аУтокорект" се публикуваха задачи и правила в първото по рода си дигитално помагало, специално насочено към..

публикувано на 17.05.24 в 19:54

Строителството по еко стандарти дава добавена стойност и конкурентни предимства

Климатичният отпечатък на строителната индустрия продължава да расте. Според последните данни на ООН, през 2021 г. строителният сектор е бил отговорен за над 34% от търсенето на енергия, както и за около 37% от замърсяването с въглероден диоксид, в резултат на енергоемкостта и управлението на строителството на сгради. Строителството е..

публикувано на 17.05.24 в 18:36

Европейски послания и концерти, които оставят диря – програмата на Варненско лято 2024

Две години делят най-старият музикален фестивал в България – Варненско лято , от отбелязването на 100-годишнината от неговото първо издание. Интересните моменти от тазгодишното издание разкрива артистичният директор на фестивала, цигуларят Марио Хосен , който само преди дни имаше концерт с Paganini ensemble  в Музикферайн във Виена. "..

публикувано на 17.05.24 в 18:06
Искрен Иванов

Искрен Иванов: И Китай, и САЩ нямат интерес войната в Украйна да има победител и загубил

Войната на Русия срещу Украйна е част от едно по-голямо геополитическо противопоставяне между САЩ и Китай. В момента тя е в задънена улица. " Китай няма интерес нито Русия да загуби тази война , защото ще остане сам срещу Щатите и техните съюзници. Няма интерес и Русия да я спечели , защото тогава тя ще възвърне сферите си на влияние от..

публикувано на 17.05.24 в 17:33

Швейцарските "апостоли на спорта" не са забравени в България

Национална спортна академия "Васил Левски" и Посолството на Конфедерация Швейцария съвместно провеждат конференция „Делото на швейцарските учители – послание и предизвикателство към бъдещите поколения“. Тя е посветена на Деня на българския спорт и 130-ата годишнина от пристигането на швейцарските учители, които полагат основите на..

публикувано на 17.05.24 в 16:37
Двамата президенти вече са дебатирали като кандидати

Два договорени дебата между Тръмп и Байдън, Вашингтон - с военна помощ за Израел за 1 млрд. щ.д.

В делото срещу бившия президент Доналд Тръмп за даване на пари за купуване на мълчания тази седмица бе разпитан ключовият свидетел за прокуратурата – бившият адвокат на Тръмп Майкъл Коен. Именно Коен се сочи като посредника между президента и получавалите пари за мълчание. В съда в Манхатън адвокатът говори за отношенията си с Тръмп, но..

публикувано на 17.05.24 в 15:54

"Денят на пчелите" ще се проведе за четвърта поредна година

На 18.05.2024 г. от 10:00 до 18:00 ч. за четвърта поредна година ще се състои любимия на всички еднодневен фестивал "Денят на пчелите". Локацията е "Голямата слънчева поляна" в Южния парк в София от страната на бул. Гоце Делчев, до Детската площадка. Събитието се организира от "Истински мед" по случай Международния ден на пчелите и има за цел да..

публикувано на 17.05.24 в 15:18