Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е новото в инфраструктурата на Люлин?

Снимка: БГНЕС

Каква е демографията на най-големия квартал в България - Люлин и кои промени са заложени в инфраструктурата? Подробности по темата пред Радио София разказа Калоян Карамитов, урбанист, член на Сдружение "Екипът на София". "Люлин е най-големият район в Столична община, неговото население е около 120-130 хил. души наред с кв. "Младост", като те преминават границата от 100 хил. души. Ако бяха отделни градове биха се наредили в топ 8 в страната", отбеляза Карамитов.

Отделеността на квартала от останалата част на града със Западен парк прави движението проблематично. Два са основните булеварди, чрез които той се свързва с центъра - бул. "Сливница" и бул. "Царица Йоана", като за да се стигне до която и да е част на София трябва да се премине или през тези два булеварда, или през околовръстното шосе, правейки Люлин по този начин изолиран.

"Един от най-важните проекти, един от най-важните булеварди, които "Екипът на София" е разглеждал и го има в Общия устройствения план и сме насърчавали общината да работи, е изграждането на третия кръгов ринг. Който всъщност е продължение на бул. "Г.М. Димитров" и бул. "Тодор Каблешков", но да не спира в бул. "Цар Борис III", а оттам да продължи през кв. "Овча купел", ул. "Монтевидео" и оттам през ул. "Суходолска" да се свърже през месността "Коньовица" с кв. "Люлин", отбеляза Карамитов.

По отношение на чистотата, той поясни, че когато гражданите имат чувство на идентичност със своя квартал самите те започват да го поддържат. По думите му, хората имат изградена принадлежност към Люлин, припознават го като самодостатъчен, което означава, че по-голямата част от дейностите си извършват на територията на района.

"За детски градини и училища се оказа, че кварталът е един от най-добре обслужените. Сравнен с южните територии, Люлин е просто един от добрите примери за това, че има достатъчно образователна инфраструктура спрямо населението, но пък изостава в някои други отношения като културни центрове и читалища", поясни Карамитов.



Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатни беседи на място за историята и археологията на Кокалянски Урвич

До средата на месец юли, желаещите да научат подробности за Кокалянски Урвич, могат да участват на място в безплатни беседи за историята и археологията на обекта. В средата на миналия месец стартираха редовните археологически разкопки на Средновековния укрепен център Кокалянски Урвич, който се намира в непосредствена близост до София. Тази година..

публикувано на 01.07.24 в 10:46

Да посрещнеш Джулай морнинг на българското Черноморие

Десетки хиляди посрещнаха първите слънчеви лъчи на юли на българското Черноморие. Толкова хора има за първи път, сподели в ефира на Радио София Лили Големинова, която посрещна изгрева на къмпинг "Градина", край Созопол. За усещането да посрещаш всяка година Джулай морнинг на българското Черноморие, чуйте в звуковия файл.

публикувано на 01.07.24 в 09:12

Юли идва с горещини, в София днес около 33°

Днес ще бъде слънчево, след обяд с купеста облачност, но само на изолирани места в планините ще превали. В източната половина на страната ще духа слаб югоизточен вятър, в останалите райони ще остане почти тихо, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 33°. В планините ще бъде слънчево, след обяд с..

публикувано на 01.07.24 в 07:35
Етрополе

Етрополе като европейски град

Гостуваме на празника на община Етрополе. В началото с нас е  Теодора Ботева, представител на местен бизнес:  

обновено на 30.06.24 в 11:50

За да бъде наистина Дунав „хубав и син“

Тази седмица (на 29 юни) беше отбелязан за поредна година Денят на Дунав под мотото „Да пазим Дунав син“. Всяка една от Дунавските държави беше избрала как да го отпразнува – например, във Видин започна фестивала на изкуствата „Реката“, в Тутракан се проведе конкурс за изработка на творба от естествени материали „Флората и фауната на Дунава“, в..

публикувано на 30.06.24 в 11:23
Илия Христов

Историята оживява - Музеят на футболен клуб “Левски"

Разговорът е с Илия Христов - председател на сдружение “Сини сърца”. Именно организацията реализира проекта за Музей на футболен клуб “Левски” . Музеят е открит на 2 октомври 2019 година: Мястото е стадион “Георги Аспарухов” - Герена и в него всеки може да види някои от светините на клуба - учредителния протокол, легендарните трофеи “Улпия..

публикувано на 29.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Старите софийски пазари

Софийски разкази - Старите софийски пазари: "В 1879 населениет вече е пораснало от почти 12 хиляди на цели 20 хиляди. Имало е множество чаршии до северната част на бул.Дондуков (днес - МС и ЦУМ), наблизо е бил и еврейският квартал. Касапската е съвпадала с района на днешния МС - крива уличка с дюкяни, пред които са били изложени части от животни...

публикувано на 29.06.24 в 15:00