Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестът на земеделците се пренася в София

2
Снимка: Кирил Фалин

Протестът на земеделците се пренася в София. Очаква се в протестните действия да се включат около 600 тежки машини, които ще престоят на специално обособени терени на подстъпите към столицата. 

Фермерите няма да влизат със земеделска техника в центъра на София преди да приключи планирания синдикален протест пред Министерски съвет.

След блокадата на десетки възлови участъци и кръстовища в цялата страна земеделците подкараха тракторите си към столицата. Заради синдикалния протест на миньори и енергетици влизането на тежка техника в центъра на София се отлага до ранния следобед. 

По този начин протестиращите земеделски производители дават срок до около 15:00 часа, за да бъдат изпълнени исканията им. 

Очаква се пътувалите цяла нощ от различни части на България трактори да бъдат паркирани около Долни Богров, където в 10 ч ще се съберат всички протестиращи фермери. Някои от колегите им обаче заеха позиция на друг вход на София още от снощи, готови да отстояват исканията си 

Зърнопроизводителят Теодор Николов от Пернишко:

"Очакваме да има забрана за внос на украинско зърно - както другите държави - Полша, Чехия, Румъния. Ако не стане това, влизаме в София и блокираме движението".

Рано тази сутрин представители на инициативния комитет ще бъдат в Столичната община за уточняване на маршрутите на земеделската техника, ако тя бъде допусната в София.

Над 100 производители на оранжерийни зеленчуци от Пазарджик ще се присъединят към протеста на зърнопроизводителите в София. За тези, които няма да пътуват с леки автомобили, са организирани и два автобуса, каза за БНР Иван Кабуров, член на Управителния съвет на Българската асоциацията на производителите на оранжерийни продукти:

"Много от хората ще бъдат с коли, защото, ако спрат автобусите, няма да можем да стигнем до протеста. Ако ни спрат за проверка и започнат да ни проверяват, може да се заядат както с колоната с трактора и за да избегнем този риск, голяма част ще тръгнат с автомобили".

Протестиращите фермери все още не са взели решение дали ще откликнат на поканата на земеделския министър Кирил Вътев да се включат в обсъждането на вида, количествата и лицензионните режими при внос на украински селскостопански стоки у нас . 

Според Вътев всички останали искания на земеделците са изпълнени. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар в склад за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали

Около 18:30 часа в складове на фирма за фойерверки и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и едноименната гара Елин Пелин е избухнал  пожар и са последвали взривове. Двама души с животозастрашаващи изгаряния, пострадали при пожара, се транспортират към болница "Пирогов" в София, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ – София...

публикувано на 25.07.24 в 19:21

Заявката към "Топлофикация София" за надвзета сума вече се подава и онлайн

Заявката за връщане на надплатената сума от прогнозните сметки през последния отоплителен сезон софиянци ще могат да подадат онлайн, съобщават от "Топлофикация София". Досега това се правеше с бланка по образец в центровете за обслужване на клиенти. От дружеството обясняват как това ще става по електронен път: След регистрация..

публикувано на 25.07.24 в 14:17
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще оглави литургии на няколко места в Софийската епархия

Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил ще оглави литургии в няколко духовни места в Софийската епархия.  Днес той ще води службата в Дивотинския манастир "Св. Троица", а в петък ще оглави вечерното богослужение в храма "Св. вмчк. Пантелеймон" в кв. "Бояна".  В събота, на празника на свети Седмочисленици, ще извърши Патриаршеска Света..

публикувано на 25.07.24 в 11:07

Над 130 точки в последното за сезона заседание на Столичния общински съвет

Сливане на две от общинските болници в София и нови мерки за разделно събиране на отпадъци са сред предложенията, които ще се обсъждат на днешното заседание на Столичния общински съвет. Докладите с тези предложения бяха отхвърлени в ресорните общински комисии, но окончателното решение ще бъде взето в зала.  Обсъжданото от няколко месеца вливане..

публикувано на 25.07.24 в 07:31
Ул.

Тече реконструкция и облагородяване на 3 улици в район "Възраждане"

Продължава изграждането на улиците "Царибродска", "Зайчар" и "Димитър Петков", съобщава Станислав Илиев, кмет на район "Възраждане" след посещение на място. Дейностите по подмяна на канала са почти приключили и предстои асфалтиране на участъка. Обсъдени са различни варианти за облагородяване на пространството около тези улици, както и за осигуряване..

публикувано на 24.07.24 в 18:09

Очакват се затруднения при закупуването на електронни винетки и маршрутни карти

Между 20:00 и 20:30 часа тази вечер се очаква да бъде затруднено закупуването на електронни винетки и маршрутни карти. Причината за неудобството е  актуализация на електронната система за събиране на пътни такси. Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) пояснява, че актуализацията няма да повлияе на автоматичното отчитане чрез бордови устройства и..

публикувано на 24.07.24 в 16:05

КЗК образува производство по случая с военния мемориал до НДК

Комисията за защита на конкуренцията е образувала производство по случая със спрения конкурс за възстановяването на военния мемориал до НДК. Кметът на София Васил Терзиев прекрати конкурса на етап "избран от комисия проект", но по-късно оттегли решението си. От дружеството, спечелило конкурса, обясниха за "Хоризонт", че са пуснали жалбата към..

публикувано на 24.07.24 в 15:02