Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През март отбелязваме световния месец за борба с ендометриозата

Снимка: фондация - Ендометриоза и репродуктивно здраве

Март е световният месец, посветен на повишаване на осведомеността и предприемане на действия в подкрепа на жените с ендометриоза.

Ендометриозата засяга 1 от 10 жени в репродуктивна възраст и като социално-значимо заболяване все още е малко познато публично. То е прогресивно заболяване, което може да окаже опустошително въздействие върху образованието, личните и професионалните отношения, психичното здраве и качеството на живот на жената. 

За шеста поредна година фондация "Ендометриоза и репродуктивно здраве" се фокусира върху информираността и разбирането на заболяването от страна на широката общественост, защото това подобрява навременната диагностика и достъпа до здравни грижи. 

През целия март ще се организират различни инициативи и дейности, които имат за цел да повишат чувствителността на обществото към заболяването и да подкрепят всички жени с тази диагноза.


В центъра на вниманието е кръглата маса, която фондацията организира на 29 март, за обсъждане на най-важните теми в грижата за пациентите с ендометриоза, с участието на медицински специалисти и представители на законодателна и изпълнителна власт в сферата на здравеопазването в България. 

На срещата ще се поставят теми, свързани с регулацията на менструален болничен, спешна пътека за ендометриоза, промени във финансирането от ЦАР на процедури по асистирана репродукция на пациенти с ендометриоза, реимбурсация на нови медикаменти и криопрезервация на яйцеклетки при пациенти с ендометриоза. 

Фондацията организира и информационно събитие, което цели да предостави ценни знания, както и възможност за жените с ендометриоза да се срещат едни с други и да общуват. Информационният ден ще се проведе на 16 март, в пространство SOHO в София. 

Мария Георгиева
"Въпреки че засяга 10% от жените във възрастта от пубертета до менопаузата, ендометриозата остава широко неизвестна, и все още се третира като скрито заболяване. Обезпокоително е, че информираността в обществото ни е все още много ниска. Всички ние трябва да изиграем своята роля, за да променим това и да се отнасяме сериозно към менструалните и тазовите болки, независимо дали подкрепяме своите приятелки, колеги, сестри, да имат достъп до здравни услуги, а на работното място да се справят със състоянието си успоредно с кариерата си, здравните специалисти работят в посока ранно диагностициране, или просто повишаваме осведомеността за симптомите, за да знаят хората дали това, което изпитват, е "нормално" и вече да не е тема табу", споделя Мария Георгиева, председател на настоятелството на фондацията.

Ендометриозата засяга 1 от 10 жени в репродуктивна възраст, но все още е малко позната публично. Заболяването често може да бъде неглижирано или сбъркано с други диагнози, може дори да протича тихо и безсимптомно, затова в световен план статистиката казва, че са нужни между 7 и 10 години за точна диагноза. Една жена средно посещава 8 различни доктори, за да получи точна диагноза. Късното поставяне на диагноза има пряко отношение към по-тежкото протичане на заболяването, както и към нивата на безплодие при жените. Между 30% и 50% от жените, които срещат репродуктивни затруднения, имат ендометриоза. В контекста на застаряващото население на България, навременната диагностика и лечение биха променили много човешки съдби и сбъднали мечтата за дете в много семейства. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Стоянов в розоварната си

В Буново по розобер

Гостуваме на Буново, където преди много години са засадени първите роза дамасцена, а първи пред микрофоните ни е Владимир Стоянов - Председател на УС на Сдружение „Българска розова долина“, от чиято розоварна излъчваме: "Тук е изключително красиво и спокойно, всички сме роднини, Петровския род е най-големият. Хората са дружелюбни. Всеки ще те спре и..

публикувано на 02.06.24 в 10:13

Историята оживява - Трактатът на Петър Богдан

Петър Богдан съставя първият исторически трактат в новата история на България. Той носи заглавието “За древността на бащината земя и за българските дела”. Годината е 1667. Говорим в детайли за изключителната личност на Петър Богдан и неговият основополагащ трактат с д оцент Василев, преподавател по класически езици към Софийския университет..

публикувано на 01.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Биографията на Алеко Константинов

Разговорът е с изкуствоведа Иво Милев, автор на книгата “Алеко Константинов - Das Wunderkind”: "Алеко Константинов е част от една моя стратегия за биографии. Задачата ми е да изведа една друга линия. От 90-те се забелязва нарастваща тенденция на "херменевтика на подозрението". Има опити да се демистифицира Алеко Константинов. Той е един от..

публикувано на 01.06.24 в 15:00
Лобното място на Дилинджър

Адресите на любовта - Гангстерска афера - Анна Акълиева

Българска любовница предава гангстера Дилинджър на ФБР Добричлийката Анна Акълиева, известна в САЩ под името Анна Сейдж издава обявеният за национално издирване Джон Дилинджър и прибира наградата за главата му. Един от най-известните гангстери от 30-те години на ХХ век е извършил 66 обира на банки, а бягството му от непристъпен..

публикувано на 01.06.24 в 14:00

Шевицата говори

Фестивалът "Българите, кои сме ние"  в град Сливница, е с  деца и младежи на възраст от осем до 29 години, разделени в категории.  Фестивалът съдържа конкурсна програма, майсторски класове и работилница с лектори от страната и чужбина. Подробности от  организатора: Маргарита Божкова: "Това е труд на децата от сценария до реализирането му. Има..

публикувано на 01.06.24 в 12:00

Лято, кукли и приятели

На 1 юни в 10:30 предстои откриването на шестото издание на  Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“ в парк „Асеневци“ на откритата сцена „Арт лято“ до Художествена галерия „Борис Денев“. Събитието ще продължи през трите летни месеца до 31 август, когато ще се връчи и Наградата на публиката. Веднага след официалното откриване,..

публикувано на 01.06.24 в 11:35
Камелия Тодорова - психолог

Да се грижим за детето в себе си

Как да оставим децата да бъдат по-дълго време деца – интервю с психолога  Камелия Тодорова , психотерапевт от “Психологическо консултиране За мен”: "Много от нашите реакции са на базата на това, което сме били като деца. Да се грижим за детето в себе си! Всяко представяне на детето родителят го носи върху себе си. Друг е въпросът, че животът..

публикувано на 01.06.24 в 10:20