Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътната безопасност у нас

Богдан Милчев
Снимка: Диана Костова

Богдан Милчев от Института за пътна безопасност коментира пред Радио София пътната обстановка и новите регламенти, които трябва да бъдат предприети. Той отбеляза, че когато стане инцидент се акцентира само върху едно нещо от него, като се пропуска голямата картина.

"Това е така, защото пътната безопасност в България се управлява от медиите. Те са тези, които отварят дневния ред и проблема пътна безопасност след определен инцидент, а трябва да кажем, че средно в България по 1.8 човека на ден загиват. Само че в даден отрязък от време националните медии следвани от по-малките, изваждат този проблем като тема. Започват да канят така наречените "експерти", съвременните инфлуенсъри и те започват от екрана да ни казват кое е добро и кое лошо", посочи Милчев.

И добави, че тези неща се случват, когато има липса на институционално лидерство. Когато държавата е абдикирала от това, да поеме отговорността за това, което се случва по пътищата се появяват такъв тип "експерти", които се изказват като последна инстанция. По случая с Георги Семерджиев той каза:

"Имаше имитация от тогавашното ръководство на МВР. Абсолютна имитация за отнемане на общественото напрежение. Аз ще дам информация, която за първи път ще се чуе: всички служители от Пътна полиция КАТ-София, които бяха замесени в този чудовищен скандал с прикриване на актове, с манипулиране на проби и всичко останало, работят на същите си позиции и по същия си начин."

Снимката е илюстративна

Милчев отбеляза, че пътната безопасност е в 20-те цели на ООН за хилядолетието. Тя е елемент от първите пет - икономика, енергетика, здравеопазване, екология, транспорт.

"Тя се превръща в досадно служебно задължение на всеки един управляващ, когато той е случаен управляващ. В Европа, когато попаднат на управляващи, които са отговорни към обществото, защото въпроси касаещи сигурността на цялото общество, на отделен човек, не се изисква неговото мнение той иска, или не иска сигурност. Ти си длъжен и затова се управляваме с държавен строй", допълни той.

Милчев сподели, че планът на Института по пътна безопасност, който е представен на министър-председателя е първата година да бъдат намалени жертвите между 50 и 100 човека. Втората година, на базата на този резултат да бъдат извършени тежките административни реформи в системата за управление, при които да има неизбежност на намаляване на жертвите. Той посочи, че има идея парите от глобите от камерите да влизат във Фонд за пътна безопасност и да се използват само за това.


"В момента тече сериозна кампания от страна на МВР, настроени са всички камери на най-ниското ниво. 50% от хванатите в нарушение са с глоби до 50 лв, с минимално превишаване от 5, 7, до 10 км в час от разрешената скорост. Слагат се на места камерите, които са т. нар. "капани". На които места няма абсолютно никакви катастрофи, на които няма абсолютно никакви заплахи за живота на никой. Те се слагат, за да може подвеждайки се водача да мине с по-висока скорост, с лошите организации на движение, объркващите и в момента тече невероятно събиране на тези глоби от хората. Милиарди ще се събират, за да можем да влезем в еврозоната", каза Милчев.

Той даде за пример Гърция, където е имало повече жертви отколкото у нас. Но те са променили три неща - въвели са сериозни такси от пътищата за да ги оправят, въвели са "бонус-малус" системата, а третото нещо е, че са предприели тежка административна реформа, с която да има неизбежност на наказанията.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Температурите се повишават

Днес ще преобладава слънчево време. Главно над Източна България ще е с купеста облачност, но само на отделни места ще превали краткотраен дъжд. Вятърът все още ще е със западна компонента, предимно слаб. Температурите ще се повишават и максималните ще бъдат между 28° и 33°, в София - около 28° . По Черноморието ще преобладава слънчево..

публикувано на 05.07.24 в 07:15

Проверките на НАП се концентрират по морските ни курорти

Националната агенция за приходите (НАП) започва лятната си контролна кампания за спазване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие. До края на сезона предстоят над 6000 проверки на ресторанти, нощни заведения, магазини, атракциони и паркинги. Под активно наблюдение вече са поставени стотици обекти по..

публикувано на 04.07.24 в 18:51
Андрей Велчев

И в България идват доста гурме туристи, кухнята се отразява пряко на репутацията

През последните 2 години се отчита фактът, че в страната ни идват гости, заради туристическото удоволствие, наречено храна – различна и специфична за даден регион. "Има немалко гурме туристи", изтъкна пред БНР-Радио София д-р Андрей Велчев- председател на Сдружение за достъпна храна . Хората научават за български дестинации от споделени..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Атанас Димитров

Атанас Димитров: Туризмът ни трябва да усеща гърба на държавата

Туризмът е пътуване, настаняване, хранене, преживяване.  България има много какво да покаже и да даде и като атмосфера, и като природа, и като интериор на местата за отсядане. Секторът обаче се нуждае от държавен гръб – дори само за реклама. Това коментира пред БНР-Радио София Атанас Димитров  - зам.-председател Българската хотелиерска..

публикувано на 04.07.24 в 16:43

Един убит и двама ранени при престрелка в кв. "Модерно предградие"

Престрелка в столичния квартал "Модерно предградие" е станала около 15 часа днес пред пред офис за бързи кредити (блок №3), като са били простреляни  трима мъже - един е починал на място, а двама са ранени. По случая към момента има двама задържани. Главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, който пристигна на мястото, съобщи,..

публикувано на 04.07.24 в 16:05
Димитър Манолов

Димитър Манолов: Да не забравяме за заплатите и КТД не само заради евродирективата

Директивата за адекватни минимални заплати в Европейския съюз трябва да бъде транспонирана в българското законодателство, независимо от срока (15 ноември-бел.ред.), независимо от възможните санкции и от това, че България може да се „шмугне“ някак си. Това коментира пред БНР-Радио София президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов ...

публикувано на 04.07.24 в 15:17

Историята да спасиш едно куче

Тери не е българин по месторождение, а е австралиец. Но е направил за България повече отколкото много българи някога ще направят за животните. Той е създател на приюта за бездомни кучета  Every Dog Matters EU   до Костинброд, благодарение на който стотици бездомничета са се превърнали в страхотни домашни любимци някъде по света, включително и..

публикувано на 04.07.24 в 12:26