Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Прощъпулник

Снимка: ЕПА/БГНЕССнимка: ЕПА/БГНЕС

Прощъпулник

е предаване за първите стъпки на децата и техните родители. Един ефирен час, посветен на темите, които настъпват като житейска необходимост и на уроците, които са ни нужни, когато вкъщи проплаче пеленаче. Заедно с голямата радост идват и въпросите – как да разберем бебето, да се доверим ли единствено на интуицията, как да бъдем тази опора, която помага на детето ни да расте като осъзнат човек, дали пък не пропускаме нещо в развитието му и дали желанието ни за деца е равно на възможностите ни да се грижим добре за тях?
И още – можем ли да ги възпитаваме като индивидуалисти, а не като егоисти, като добри хора в социалното общество и всичко това в името на детските права.

Такъв е нашият Прощъпулник, в който ще се учим взаимно, за да осигурим щастливо детство на най-малките вкъщи.
Вашите въпроси и мнения за всичко, което ви интересува, можете да изпращате на редакционната ни поща sofia@bnr.bg, а ние ще се постараем да намерим онези добри феи кръстници, които да ни напътстват, за да осигурим онова мечтано детство за децата ни…

Водеща: Мария Илиева

Слушайте в неделя от 9 часа.

Публикации

Защо е важно майките да се хранят правилно дори преди бременността

Първите 1000 дни от живота на едно дете - или от зачеването му до тригодишна възраст, са от особено значение. Именно през ембрионалното развитие се формират всички органи и системи, а в първите си години детето расте много бурно. Ето защо е важно не само..

публикувано на 14.10.19 в 17:01

"Струни" - притча за раните от травми в детството

Писателят Радко Пенев издаде третия си роман „Струни“. В него той пише за раните, които травмите от детството могат да оставят. За последствията от насилието върху деца, които белязват целия ни живот и могат да бъдат опустошителни. „Исках да се..

публикувано на 14.10.19 в 14:14

Родителите и детските страхове

Семейният консултант Стоян Георгиев - председател на Асоциацията за интензивно семейно планиране, отново дава прости решения в сложни ситуации, свързани с детските страхове. Доверяваме му се, тъй като е автор на наръчник за справяне с тревожността...

публикувано на 08.10.19 в 10:35

Пренаталното възпитание и емоциите по време на бременност

Росица Божкова e психолог и йога инструктор, която от години работи и в полето на пренаталната психология и подготовката на жената за раждането и осъзнатото майчинство. Тя е и автор на книга-дневник, в която споделя творчески задачи и упражнения, които..

публикувано на 07.10.19 в 16:57

Забавни факти и истории за столицата в образователни разходки

Една добра възможност да се запознаем със забавни факти и истории за някои от най-емблематичните места в столицата са образователните разходки из София за цялото семейство. Маршрутът е адаптиран за най-малките, които често губят интерес още в средата..

публикувано на 07.10.19 в 12:26

Емоционалната подкрепа за бъдещата майка през погледа на дулата

Периодът, когато една жена е бременна, обикновено наричаме благословен, но и хиляди въпроси и притеснения взимат превес през тези девет месеца, свързани с трепетно очакване.  Медицинските грижи несъмнено са най-важни в този момент, както и присъствието..

публикувано на 30.09.19 в 16:57

Доброволни консултанти по кърмене в помощ на майките

Обучение за доброволни консултанти по кърмене ще се проведе в София в периода октомври 2019 – април 2020 г.  В обучението, което е безплатно, могат да се включат майка с минимум 9-месечен кърмачески стаж, които имат време и възможност да оказват помощ..

публикувано на 25.09.19 в 15:01

В "Майчин дом" ще следят сърдечните тонове на бебето дистанционно

Нова апаратура за дистанционно мониториране на детските сърдечни тонове при бременни ще бъде въведена до края на годината в СБАЛАГ "Майчин дом".  През втората половина на бременността жените трябва да следят детските сърдечни тонове. Това се..

публикувано на 24.09.19 в 16:30

Стоян Георгиев: От чудесните взаимоотношения между родителите плодове берат и децата

За едно дете най-важни са мама и тати. Съвременните родители, обаче, са обсебени от фикс идеята да са съвършените мама и татко. Финансовите ангажименти и огромният натиск човек да постига и да е някой - всичко това може да лиши близките хора от..

публикувано на 24.09.19 в 16:10