Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Радиоприемница

Снимка

Снимка Посетете и Радиоприемница във Фейсбук

Всеки ден от понеделник до петък от 13:00 до 14:00 часа, по Радио София.
В средата на деня чрез събеседници и авторски коментари разгръщаме аналитично онова, което интересува и вълнува слушателите.  Предаването "Радиоприемница" е ефирен дневник на обществото.

Тъй както името предполага характера на човек, така и името на предаването алюзира гостоприемство към аудиторията. - Това е предаване, в което всеки може да влезе, да се припознае, да отдъхне и да се чувства разбран.

В "Радиоприемницата" има място за всички.

Всеки ден от понеделник до петък от 13:00 до 14:00 часа, по Радио София. 

Водещи на "Радиоприемница" са Добрина Добрева и Гергана Гайдарова. 

Буквата като идея

Тридесет кирилски букви, шестдесет идеи и шестдесет българи, които дават своята трактовка за тях. Резултатът - проектът "Под езика", който беше официално представен на тазгодишния Панаир на книгата. Зад него стои художникът - илюстратор Дамян Дамянов, чиито..

публикувано на 26.05.17 в 17:07
Андрей Попов беше в София преди да отиде да журира в Габрово

Андрей Попов: Карикатурата не само разсмива, но кара хората да се замислят

Тази седмица говорим за славянската култура, акцентирайки най-вече на езиковите изразни средства, както и изкуствата, обусловени от особеностите на лексиката. Но нека не забравяме, че съществува и изкуство, което ползва пестеливо думите, за сметка на..

публикувано на 26.05.17 в 14:10

Класическото образование – ключ към задълбоченото опознаване на света

Националната гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ” е единственото средно училище у нас, което дава възможност за класическо образование. Възможност, която се появява след като за четири десетилетия традицията на класическите лицеи..

публикувано на 25.05.17 в 16:25
Фотоколаж: Силвия Петрова

Илияна Делева: Всички трябва да бъдем отговорни към езика ни

Запазването на чистотата на българския език е усилие на всички. Спазването на правилата и нормите е важно не само в училище, но и в дома. Това убеждение сподели писателката Илияна Делева , която е и начален учител в 55-о Средно училище „Петко Каравелов“..

публикувано на 25.05.17 в 15:58

Доц. Владислав Миланов: Да употребяваме думите намясто, свръхнаучното изразяване ни прави смешни

Езикът е силен. Той има своите вътрешни механизми за саморегулация. За последните 20-25 години в българския са навлезли около 5000 нови думи. И най-често те обозначават нови понятия или са част от езиковата мода. Най-важно е да..

публикувано на 25.05.17 в 14:42

Христо Раянов: Богатството на книгата е в разсъжденията, които читателят сам прави

С Христо Раянов - автор на две книги ( Трудният начин и Ами ако? България на три морета ) и сценарист в тв сериал ( Откраднат живот ) говорим днес за езика, неговите възможности. Няма рецепта за майсторлък в писането. Всеки читател си има..

публикувано на 23.05.17 в 17:41

Зорница Гъркова: Думите имат свойството да овластяват

Една от най-големите загадки на човечеството е езикът и смисловото послание, което той носи. Какви са предимствата на българския език, сред хилядите други, които съществуват? За силата на българските думи при писането и   възприемането, както и за..

публикувано на 23.05.17 в 14:54
Проф. Валери Стефанов

Проф. Валери Стефанов за разказите на един народ

Народ се става с разкази, трябва да имаме разкази за себе си, иначе другите разкази ще ни погълнат и затрият. Тезата е на проф. Валери Стефанов , преподавател във Факултета по славянски филологии на Софийския университет и автор на няколко романа...

публикувано на 22.05.17 в 17:09

Студент, преподавател или победител в научни конкурси

Вероника Колева е тазгодишният победител в "Лабораторията за слава" - Fame Lab на Софийския фестивал на науката. Тя ще представи България и на международния финал на Fame Lab в Челтнъм, Великобритания. Освен това обаче, третокурсничката във Факулетата..

публикувано на 19.05.17 в 15:18

Гърмящо химическо шоу утре в Националния политехнически музей

В предаването "Радиоприемница" отново поглеждаме към науката, но в посока към успешните резултати от прилагането й. И по-точно към достиженията в техниката, каквито може да видите в Националния политехнически музей, който през 2017 г чества своята..

публикувано на 19.05.17 в 14:33