Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Денят на независимостта беше отбелязан в цялата страна

Жива картина от Деня на независимостта в Шумен преди 108 години пресъздадоха днес членовете на родолюбивия комитет "Крум Страшни“.

22 членове на комитета в облекла от тогавашната епоха показаха как кметът на Шумен по онова време доктор Върбев е получил депешата за обявяване на Независимостта. Манифестът на княз Фердинанд беше прочетен пред първенците на града от митрополита.

И за да отговоря на държавните нужди и народно желание, с благословението на Всевишния  провъзгласявам България за независимо българско царство. Да живее  свободна и независима България, да живее българският народ! Фердинанд Първи, цар български.

Присъстващите на възстановката шуменци бяха поканени на кафе на пясък, лимонада и локум, каквато е била традицията в Шумен по онова време.

Денят на независимостта на България беше отбелязан във Варна с тържествен ритуал на площад "Независимост".

Тържествено беше издигнат националният флаг.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи благодарствен молебен и посочи:

 Човек може да е независим и държавата може да е независима, но тя остава независима в пълнота, когато отстоява принципите на своята вяра.

Стотици плевенчани се поклониха и поднесоха цветя пред паметника на предците, поставили основите на независима България. Тържественият ритуал се състоя пред сградата на Драматичния театър „Иван Радоев“ - на историческото място, където преди 108 години е прочетен Манифестът в Плевен

Този акт е достоен за уважение, защото показва силата, и волята, и желанието на българите да живеят горди, свободни и независими. Този ден трябва да следваме и днес, в днешните смутни времена, в днешната международна обстановка, която също е сложна и иска много политическа мъдрост и обединени усилия от политици и народ, за да запазим своята независимост, каза кметът на Плевен Георг Спартански.

Кметът на Видин Огнян Ценков определи 22 септември като знакова дата в нашата история, символ на българския държавен суверенитет. Той отбеляза, че Съединението на Княжество България и Източна Румелия не би било истински завършено без признаването на страната ни за независима.

Нека заявим признателността си към онези българи, благодарение на чиито дипломатически усилия и родолюбива отдаденост днес живеем в свободна България, каза Ценков.

По традиция пред паметника на площад "Бдинци" бяха поднесени венци и цветя. Празничният ден завърши с концерт на ансамбъла за народни песни и танци "Дунав".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!