Радио Варна - другата сцена!

Представяне на „Храната – италианското щастие” - кулинарен пътеводител из областите на Италия

„Храната – италианското щастие” - кулинарен пътеводител из областите на Италия от Елена Костюкович, предговор от Умберто Еко.

Елена Костюкович е преводачката на руски език на Умберто Еко, авторка на романи и на преведената на над 20 езика книга „Храната – италианското щастие”. Тази книга е своеобразен пътеводител сред кулинарните традиции на различните области в Италия. Гастрономическите детайли и специфичните описания на характерни ястия и продукти са съчетани с културологично изследване на историята и традициите в Италия, поднесено по увлекателен и атрактивен начин. Предговорът е написан от самия Умберто Еко, който не пести похвалите си за книгата.Снимка Елена Костюкович живее и работи в Италия близо 30 години. „Храната – италианското щастие”е подходяща не само за гурме специалистите и за гастрономите като цяло, но и за онези, които принадлежат към все по-нарастващата „армия” от фенове на всички кътчета на Италия и нейната култура. Книгата е носител на италианските награди Premio Bancarella della Cucina за 2006 г. и Chiavari Literary Award за 2007 г.

„Аз имам изключително важни причини да напиша този предговор към книгата на Елена. Защото Елена, която на всичкото отгоре се оказва поразително дълбок познавач на италианската кухня във всевъзможните й сложни нюанси и потайни дълбини, сякаш ни води за ръка (може да се каже подмамва ни с аромата, запленява ни със съблазняващите й вкусове) и заедно с нея ние се впускаме в това кулинарно пътешествие не само за да узнаем всичко за италианските ястия, а по-скоро за да научим всичко за самата Италия... В Италия важи в по-голяма степен, отколкото във всяка друга страна (въпреки че този закон е характерен и за други държави) правилото, че да опознаеш и разбереш кулинарията, означава да разбереш характера на тези, които населяват страната...“ (Умберто Еко)


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия