Радио Варна - другата сцена!

Представяне на книгата "Приказки отвъд мъглите", част 2

| обновено на 07.12.18 в 13:06

Представяне на новата книга на Ана Стефанова от издателство Gaiana book&art studio с изложба на илюстрации. Водещ Рада Петрова.

Светът го навиват с ключе през лятото. Така за всяко нещо си има точен момент. Пружините му се въртят и денем, и нощем и всеки може да чуе това, особено в по-горещите дни. Хората си мислят, че са щурците и цикадите, които изпълват нощите и полята в знойното време и наистина са те, но само така изглежда. Лъчите на слънцето прожектират картини, които пристигат тук отдалеч, от скрито и много тайно място. Колкото по-дълъг е денят, толкова по-пъстри и многобройни са тези картини. На есен се разтичат като цветен акварел, а зимата пружината се отпуска, формите и шарките отмират и се измиват до бяло, заспиват и краищата им се заоблят. Идва най-дългата нощ, когато нещата са съвсем изтънели и бледи като изблизана ледена висулка. Ключето за навиване на света почти спира, а халите са толкова силни, че и как не е чудно да издухат мирозданието през ситото и да го изхвърлят в мрака…

Втора част на „Приказки отвъд мъглите” отново е художествен израз на юнгианската теоретична концепция и фолклористиката, а този път героите се озовават в нови приключения, с реверанс и към идеите на Рупърт Шелдрейк.

Д-р Ана Стефанова завършва Медицинска академия в София като магистър лекар и ВСУ „Черноризец Храбър” като магистър психолог. Защитава докторска дисертация в ИЕФЕМ-БАН на тема „Аналитичнопсихологически подход към българския фолклор“, в която разглежда нестинарския обреден комплекс. Доктор по фолклористика, изследовател в областта на аналитичнопсихологическия анализ на явления от традиционната българска култура, тя има множество публикации в областта. Авторката има поредица участия в изложби и художествени проекти. Тя е илюстратор на алегориите на Самюел Джонсън и бележките на д-р Стефка Ричи по тях в съвместната им книга „Pleasures of the Imagination”, излязла във Великобритания и автор на “Хеви метъл културата. Изследване по аналитчнопсихологическа антропология”.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!