Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин подписа договора за присъединяване на Крим към Руската федерация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От Кремъл обявиха, че днес руският президент Владимир Путин е одобрил проектодоговора за присъединяване на Кримския полуостров към Руската федерация. Подписването е станало съвместно с настоящия лидер на Крим. Още снощи Путин сигнализира, че ще одобри проектодоговора между Руската федерация и Република Крим за присъединяване на черноморския полуостров към Русия.

Този днешен акт е част от поредицата стъпки за анексиране на Крим от Русия след референдума на полуострова, на който 97% от местното население гласува за присъединяване към Руската федерация, въпреки реакцията на Запада, че този референдум в украинската автономна област е незаконен.

В отговор на проведения "нелегитимен" референдум в Крим ЕС наложи забрана за пътувания в Европа и замразяване на активите на 21 официални руски и кримски представители, докато Белият дом на САЩ наложи подобна забрана на 11 руски, украински и кримски лица.

Валентина Матвиенко, която е говорител на Горната камара на Руския парламент, обяви, че парламентът на страната може да одобри доста бързо процеса по присъединяване на Кримския полуостров към Руската федерация.

Възможно е дебатите в парламента по този въпрос да протекат доста бързо, като самата процедура няма да отнеме много време. Президентът на Русия вече подписа декрет, чрез който признава Крим за независима държава. След това Крим и Русия ще подпишат международен договор, че ще допуснат временен период за адаптиране на законодателството, данъчните и финансови закони, както и за адаптиране на властта на държавните институции на полуострова. Най-накрая ще бъдат одобрени и промени в конституцията на Русия с оглед присъединяването на Кримската република към Руската федерация, заяви Матвиенко.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.