Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създават организация за предотвратяване на наводнения в страната

Снимка: Радио Шумен

Правителството прие решение за създаване на организация и спешно предприемане на всички необходими превантивни действия за предотвратяване на потенциалния риск от наводнения в страната, недопускане възникването на бедствени ситуации и риск за човешкото здраве вследствие на предстоящото пролетно снеготопене. Мерките предвиждат собствениците на язовири да създадат необходимата организация за осигуряване на свободен обем в язовирите и контролирано изпускане на води от тях до минимален безопасен обем. Те се задължават също да предприемат незабавни мерки за осигуряване проводимост на речните легла на разстояние до 500 м след язовирните стени.   
Агенция „Пътна инфраструктура“ трябва да предприеме мерки за почистване на критични участъци около мостовите съоръжения. Областните управители, кметовете на общини, „Напоителни системи” ЕАД и собственици трбява да предприемат спешни действия за укрепване на защитните съоръжения. Да се планират и организират конкретни действия, сили и средства за надграждане или облекчаване на защитни съоръжения.
При аварийни случаи, създаващи предпоставки за замърсяване на водите, собственикът или лицето, експлоатиращо обекта - източник на замърсяване, включително хвостохранилища, шламохранилища и насипища, незабавно да вземе необходимите мерки за ограничаване или ликвидиране на последиците от замърсяването съгласно предварително изготвения авариен план.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.