Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

8 март посвещаваме на жените в музиката

За скритите козове на дамите разговаряхме с Марияна Добрева-Велева от група "Силует"

| обновено на 08.03.20 в 09:12


БНР Бургас включи в „Ден на жените в музиката“, организирана от EBU. Инициативата се провежда за първи път днес на Международния ден на жената. За пътя на дамите в музиката и техните скрити козове днес в предаването "Ева в неделя" разговаряхме с Марияна Добрева-Велева-един от гласовете на преобладаващо дамската група "Силует". Тя е китарист, автор на музика и текстове, освен това е и мениджър на музикалния фестивал Джулай Морнинг, който тази година ще има своето девето издание. Пред БНР-Бургас Марияна Добрева-Велева  сподели:

"Подценявали са ни през годините. Мислели са, че сме балет. Не знам защо, но се смята, че една жена не може да напише стойностна и красива музика, или да направи аранжименти, въпреки че има доста такива световни примери. А жените са силни и талантливи!"

Международният проект цели да подчертае и отпразнува таланта на жените – артисти. 

Защо EBU подема тази инициатива:

·  За да бъде показан забележителният и разнообразен принос на жените в музиката – като изпълнители, композитори, артисти и автори на текстове.

·  Защото обществените медии са обвързани с представянето на многообразието и равноправието. Тази инициатива насочва вниманието не само към приноса на жените в музиката, но и към теми, свързани с липсата на достатъчно признание на жените в музикалната индустрия.

·  Защото една от задачите на EBUе да осигурява на своите членове достъп до първокачествено, разнообразно музикално съдържание, като създава и специализирани медийни платформи за представяне на такова съдържание и артисти.

Кои организации са включени в проекта?

·  EBU е водещият в световен мащаб съюз на обществените медии с 116 членове от 56 държави в Европа, Северна Африка и Близкия Изток. Общо това са почти 2 000 радио, телевизионни, онлайн канали и услуги, които предлагат богато съдържание и на други платформи и достигат до аудитория от над 1 милиард потребители в цял свят, с излъчвания на 160 езика.

·  ЮНЕСКО е партньор на инициативата. Нейното начало е 8 март - Международен ден на жените. Темата през 2020 г. е #EachforEqual.

·  Инициативата „Ден на жените в музиката“ е подкрепена от фестивала Репербан (Хамбург, 16–19 септември 2020 г.) – международен фестивал, в който се представя музика от всякакви жанрове. Фестивалът e водещ в международната инициатива Keychange, която подкрепя равенството между половете при участниците на музикалните фестивали в цял свят. Посланици на Keychange са KateNash, Peaches, ShirleyManson и JoyDenalane – очакват се послания от тях в подкрепа на „Ден на жените в музиката“.

·До преди месец 378 радиостанции са заявили участие в подкрепа на инициативата.

Споделяйте вашите специални моменти с дамите в музиката и в социалните медии с хаштаг #WomenInMusicDays 

Интервюто чуйте в звуковия файл.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

БНР Бургас с награда "Сирак Скитник"

Наградата "Сирак Скитник" бе връчена на БНР Бургас в  категория мултимедиен проект на БНР за 2020 година. Отличието е за ч етвъртото  издание на инициативата „ Приказни истории с БНР – Бургас “  Призът е колективен и се връчва за професионализъм и оригинални идеи през изминалата година. Наградата получи директорът на БНР – Бургас Кирил..

обновено на 12.02.21 в 20:00

Коледният дух идва с Джани Родари и Детския хор на БНР

Коледният дух по БНР-Бургас идва с приказните истории на Джани Родари, чиято 100-годишнина отбелязваме през 2020-та. Всеки делничен ден от 21 до 25 декември те ще звучат в ефира, представени от любимите ви водещи , защото повече от всякога, изпращайки тази трудна година, имаме нужда от коледна магия и добри послания. В света на Джани..

публикувано на 18.12.20 в 13:24

Свържете се с БНР Бургас, ако имате проблем с достъпа до лечение

Ако не можете да намерите лекарства в аптеките.  Ако нямате връзка с личния си лекар.  Ако срещнете трудности с приема в болница - потърсете ни!  Вие имате история, ние имаме опит. Заедно ще помогнем на много хора! Телефонът за връзка с нас е: 056 /82 59 95

публикувано на 12.11.20 в 12:29

Поля Станчева представи в Бургас филми, посветени на БНР (СНИМКИ и ВИДЕО)

Два документални филма, посветени на Българското национално радио, бяха представени в програмата на Международния фестивал за документално кино в Бургас. Те са дело на бившия генерален директор на медията Поля Станчева (2001-2007г.) и настоящ програмен директор на БНР.  Пред зрителите в залата на Културен център "Морско казино" тя..

обновено на 23.09.20 в 08:49

МФГ "Божур" с наградата на кмета на 28-то онлайн издание на "Божура"

Мъжка фолклорна група "Божур" с ръководител Иван Червенков, бе отличена с наградата на кмета на Средец Иван Жабов. Това се случи по време на 28-то виртуално издание на Фолклорен венец "Божура" 2020. Наградата се връчва от 2003 година за изключителни заслуги към Странджанския фолклор.  Въпреки въведената в страната извънредна епидемична обстановка,..

обновено на 31.05.20 в 12:56

28-то издание на Фолклорен венец Божура ще се проведе виртуално

Въпреки въведената в страната извънредна епидемична обстановка, и тази година Фолклорен венец „Божура” ще събере най-добрите изпълнители на народна музика, но онлайн. 28-то издание на националния странджанско –тракийски събор за надпяване и надсвирване, ще се проведе виртуално, благодарение на БНР Бургас , каза кметът на Община Средец инж...

публикувано на 25.05.20 в 12:45

Българското национално радио застава зад инициативата „Заедно в кризата”

Българското национално радио и Софийската филхармония поставят началото на инициативата „Заедно в кризата” – обща програма от концертни видеозаписи, които ще бъдат излъчвани в интернет профилите на музикалните културни институти.  Към проекта се присъединяват Софийската опера и балет, оперните театри в Пловдив, Русе, Варна и Стара Загора, както и..

публикувано на 05.05.20 в 11:02