Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През два часа ще се дезинфекцират пощенските клонове при изплащането на пенсии

Превантивните дейности срещу COVID-19 в Община Бургас продължават

Диспенсъри ще има в храмовете за миряните, църковните мероприятия ще бъдат на открито

| обновено на 03.04.20 в 16:07



Очакват се допълнителните указания от Министерството на здравеопазването, за реда и обхвата на изплащането на допълнителните месечни 1 000 лева, за медицинските специалисти, работещи на първа линия с пациенти с коронавирус. Това каза директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров.  Трима медици от Инфекциозното отделение на Айтоската болница са подали предизвестия за напускане. Всички болници в региона имат защитни средства, направили са  необходимата организация и филтър. 

През два часа ще се дезинфекцират пощенсите клонове по време на изплащане на пенсиите от 7 април, каза на днешния брифинг след заседанието на Общинския кризисен щаб кметът Димитър Николов. той посочи и мерките, които са набелязани по време на предстоящите християнски празници:

"Проведохме разговор с ръководителите на Бургаското духовенство и уточнихме в подробности необходимите общи действия при провеждането на предстоящи църковни празници. Започваме с Цветница. Във всички църкви ще бъдат осигурени допълнително диспенсъри с дезинфектант. Още веднъж ще бъде обработена вътрешната площ на храмовете, както и около тях. Ще бъдат осигурени мобилни мивки за повече хигиена. Служители от полицията и общинската дирекция УКОРС ще дежурят за допълнителна безопасност. При добро време бургаските свещеници ще проведат служението на открито. Очакваме съдействие и от останалите религиозни общности в Бургас. Двете католически църкви тук обявиха, че ще бъдат затворени за великденските празници. В службите ще участват само духовниците и може би те ще ги излъчват онлайн. Срещнахме се и с представители на останалите вероизповедания. Арменската църква, например, също ще бъде затворена. Но право на църковните ръководства и настоятелства е да вземат тези решения", каза кметът Димитър Николов.

Вече всички болници в Бургас ще изпращат писмена справка на Общинския кризисен щаб за своите нужди от защитни материали и облекла, медицински апарати и оборудване, както и за всякакво допълнително съдействие.

Към днешна дата щабът е поръчал 600 шлема. Половината вече пристигнаха и са раздадени в УМБАЛ бургас, полицията и Бърза помощ.
3600 защитни костюма са поръчани. 1500 са пристигнали до днес. 500 са в УМБАЛ, 300 в Спешния център и Бърза помощ, останалите в Белодробна болница и Комплексния онкологичен център.
1600 защитни хирургически престилки са поръчани. 600 са получените до днес. 250 са в УМБАЛ, 100 в Спешен център и Бърза помощ, 100 в КОЦ, 50 в Белодробна болница, 100 на социалните служби.

В дните за раздаване на пенсиите дежурни екипи от Дезинфекционна станция и доброволци ще дезинфектират пощенските клонове в града през два часа. Допълнително ще се следи възрастните хора да са на безопасно разстояние един от друг.

След като бъде обявен детайлният списък с медицинските лица от първа линия, които ще получат финансова премия от държавата, по предложение на директорите на здравни заведения Общинският кризисен щаб ще прецени как да се разпределят допълнително гласуваните от Общинския съвет 35 000 лева, за да се подпомогнат медици извън държавния списък.

Продължава да се следи дали се спазва заповедта за изключване на кафе автоматите в Бургас. Общинският щаб е на мнение, че тя е правилна.


Д-р Миразчийски, УМБАЛ

При нас има трима настанени пациенти с доказан коронавирус, които ги лекуваме. В момента състоянието им е стабилно. Вървят към подобрение, но да не забравяме, че още върви терапията им и сме я коригирали днес заедно с д-р Йотов - началникът на Инфекциозно отделение в УМБАЛ Бургас. На двама от пациентите направихме снимки вчера, не се доказа пневмония, но имат други оплаквания, които съвпадат с оплакванията за коронавирус и са доказани с PCR тест. Единият пациент е с двустранна пневмония, но той също се повлиява, така че към момента състоянието им е стабилно.

Трудно се справя УМБАЛ Бургас при липсата на кръв и кръвни продукти. Няма планови операции и планова дейност, което намалява потребността от кръвни продукти, но това не ни успокоява, защото и кръводарители няма. По тази причина вчера изпратихме кола от София и доставихме 30 сака с кръв, за да имаме зареждане. Създали сме специална организация с охрана за отделението за трансфузионна хематология, да не се струпват кръводарителите вътре в помещенията и да са на разстояние от два метра, с маски и ръкавици.

Доц. Велинов - Медицински факултет - Бургас

Действително в Бургас се придържаме към максимално спазване на противоепидемиологичните мероприятия. За момента те дават доста добри резултати. Следим всеки диагностициран случай и контактните му лица. Наблюдава се клъстърно поведение на случаите с COVID-19 инфекцията, а именно един пациент - едно семейство. Нямаме широко разпространение на инфекцията именно заради тези стриктни мероприятия, които сме предприели. Дано всеки предприеме отговорността си за да удържим положението такова, каквото е в момента. Колоездачите се считат за нарушители на мерките, ако навлизат в пространствата, описани в заповедта - паркове, градини и плажове. През останалото време са като всеки от нас, който отива до аптеката, магазина или на работа.


Чуйте звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

185 са новите случаи на коронавирус

185 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа. Положителни са 5,9 на сто от направените 3 125 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ. 11 са новозаразените в област Бургас, в Сливен са 8, в Ямбол - 4. В болница се лекуват 351 души, 40 са в интензивно отделение. Като излекувани за 24 часа..

публикувано на 03.12.22 в 07:10

252 са новите случаите на Covid-19 у нас

252 са новите случаи на коронавирус в България, показват данните на Единния информационен портал. Това са близо 6% от направените 4 225 теста за изминалото денонощие. В Бургас новозаразените са 9, в Ямбол - 1, в Сливен - 7. В болница с Covid-19 са 453 пациенти, от които 50 са в интензивно отделение. 5-ма души са починали заради усложнения, свързани с..

публикувано на 25.11.22 в 07:56

220 са случаите на коронавирус. 6 - в Бургас

220 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 3 730 теста през последното денонощие. Положителни са под 6% от тестовете, показват данните в Единния информационен портал. 6 за новозаразените в област Бургас, 8 в Сливен и двама в Ямбол.  10 души са починали с Covid-19, като оздравели са отчетени 250. В болници са настанени 495 души, от тях в..

публикувано на 18.11.22 в 07:38

МЗ: От днес отпадат всички Covid мерки (обновена)

Наблюдава се намаляване на разпространението и тежестта на протичане на коронавирусната инфекция у нас. Това информира  Министерство на здравеопазването.   Оттам допълват, че няма да има нови заповеди за въвеждането на противоепидемични мерки.  Това означава, че от днес отпадат всички мерки срещу Covid-19, които действаха у нас от началото на..

обновено на 17.11.22 в 08:35

467 са новите случаи на COVID-19 у нас, 18 - в Бургас

Общо 467 са новите случаи на COVID-19 у нас за последните 24 часа, а близо 100 повече - 549, са излекуваните заразени. Това сочат данни в Единния информационен портал.  18 са случаите в Бургас, 8 в Сливен, в Ямбол - 5. 66,17% от заразените не са ваксинирани.. Случаите на коронавирус, потвърдени у нас към момента, са общо 1 282 751. От тях 8994 са..

публикувано на 11.11.22 в 07:43

147 са новите случаи на коронавирус за денонощие, 17 са Бургаско

147 са новите случаи на коронавирус в България, показват данните на Единния информационен портал.  Това са 10,90% от направените 1 349 теста за изминалото денонощие. В Бургаско новозаразените са 17, в Сливенско са трима, а в Ямболско има 1 случай.  638 пациенти в страната са в болница с Covid-19.  59 от тях са в интензивно отделение. 2 души са..

публикувано на 06.11.22 в 07:24

580 нови случаи на Covid-19 в страната, в Бургас - 31

580 са новорегистрираните случаи на Covid-19 у нас. Направени са 5 206 теста, което означава, че положителни са близо 11.2% от пробите. В област Бургас новите случаи са 31, в Сливен - 26, в Ямбол - 12. Хоспитализирани са общо 640 пациенти, от тях 57 са в интензивни отделения. Петима души са починали. В четвъртък са поставени 1 339 дози ваксини.

публикувано на 04.11.22 в 07:46