Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Главният здравен инспектор консултира Бургас за мащабното имунологично тестване

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев консултира методологията на предстоящото мащабно представително проучване, което да покаже степента на изградения имунитет срещу КОВИД-19 в Бургас. Днес той се среща с кмета Димитър Николов и директора на РЗИ д-р Георги Паздеров.

"Много се радвам, че съм пак в Бургас и с това, което правим, бихме могли да помогнем на местния бизнес. На практика данните от последните две седмици недвусмислено показват, че Бургас е един от най-запазените по отношение на КОВИД региони, тъй като нямаме нови случаи, макар че процентът на изследваните е един от най-високите в страната. За да бъдем екзактни, искаме да направим по-мащабно изследване в максимално кратки срокове, така че да докажем, и то научно, какъв е процентът на носителство, колко хора са се срещали в областта с вируса и доколко този регион е един от най-безопасните в Европа по отношение на това хората да идват тук спокойно, да ползват морето, плажовете и всички други красоти, като се чувстват спокойни за себе си, семействата си и децата. Основното на едно такова проучване е, че няма таргет групи. То трябва да е случайно като местоживеене, пол, професия, етническа принадлежност, така че резултатът да даде действително реалната картина", каза доцент Кунчев.

Кметът Николов му благодари за подкрепата и заяви, че мащабното тестване ще обхване не само областния център, но и общини около Бургаския залив и по Южното Черноморие. Целта е целият регион да се рекламира като сигурна туристическа дестинация.

"Голям е броят на хората, които ще се изследват. Ще се ангажират много хора, но съм сигурен, и досега Бургас показа, че като община, като регион, като организация, може да направи доста неща. Убеден съм, че в рамките на един разумен срок от 2-3 седмици сме в състояние да го осъществим", добави доц. Кунчев.

За имунологичното проучване, предложено от кмета Николов, се предвижда да бъдат използвани между 3000 и 5000 антителни теста. То трябва да бъде осъществено през първата половина на юни. Така в началото на летния сезон Бургас ще разполага с едно представително изследване, което да му даде основанието да се рекламира като сигурна дестинация и безопасен за посещение и почивка регион. То ще бъде предоставено и на хората от туристическия бранш.

Подобна реклама в момента си правят много държави и региони в Европа, но само на думи. Когато скоро Бургас излезе със свое послание към туристите, то ще е подкрепено с резултатите от това представително изследване.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

127 нови случаи на COVID19 в Бургас

1 352 са новите случаи на коронавирус у нас. Положителни са близо 15 процента от направените общо тестове,  това показват данните на Единния информационен портал. В Бургас положителните проби са 127, в Сливен 37, в Ямбол 28. Най-много новозаразени има в София и Варна. В болници в страната с коронавирус остават 10 365 пациенти, от които 801 - в..

публикувано на 11.04.21 в 08:11

COVID-19 погуби и майката на Лора – художничката Лидия Кунева

Бургаската художничка Лидия Кунева загуби битката с COVID-19. Тя е починала на 71 години. Новината съобщиха нейни близки. Лидия бе майка на Лора Янева , която почина след усложнения от коронавирус в края на март. Лора беше бременна в шестия месец. Утре се очакваше да бъде  поклонението. Съпругът на Лора, Мирослав Калудов информира близките, че то ще е..

публикувано на 10.04.21 в 20:41

Бургас в топ 5 по брой заразени от коронавирус за едно денонощие

2803 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие. Положителни са 16,5 на сто от направените 16 965 теста. Най-много са новозаразените в столицата, следват областите Варна, Пловдив, Стара Загора и Бургас. Починали са 138 души. Хоспитализирани са 10 271 пациенти. От тях 812 са в интензивни отделения. Според данните на Единния..

публикувано на 10.04.21 в 07:43

Огнище на COVID-19 в женския затвор в Сливен

Регистрирано е огнище на COVID-19 в женския затвор в Сливен. Заразени са четири лишени от свобода и един служител на затвора, съобщават от Областния кризисен щаб.  Лечението на затворничките се осигурява в медицинския център на затвора. Болният служител е на домашно лечение, под карантина. Петимата пациенти са в добро общо състояние, уточняват..

публикувано на 09.04.21 в 16:33

Починали са в Бургаско 14 души, новозаразените с КОВИД са 179

Новите случаи на новозаразени с COVID-19 са 17 9.   Това показват данните на Регионалната здравна инспекция за изминалото денонощие. С положителна проба за коронавирус са както следва по общини: Общини Брой случаи Община Бургас   93 Община Айтос   12..

публикувано на 09.04.21 в 11:45

177 са новите случаи на коронавирус в Бургаско

2957 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 16 083 теста през последното денонощие. Това показват данните в Единния информационен портал. От тях в Област Бургас са 177, в сливенска 47, а в Ямболска 39.  3314 са излекуваните, починали с Covid-19 са 136 души. 10 404 са пациентите в болница, 813 от тях в интензивни отделения. 19 063 са..

публикувано на 09.04.21 в 07:49
Проф. Костадин Ангелов

МЗ с нова заповед за облекчаване на мерките до 30 април

Здравният министър  Костадин  Ангелов издаде нова заповед за облекчаване на противоепидемичните мерки от следващата седмица. От понеделник - 12 април , се връщат в училище децата от 1-ви до 4-ти клас и задължителните групи за предучилищно образование. Присъствено от 12 до 23 април ще учат и VII, VIII и X клас. А от 26 до 29 април в класните стаи..

публикувано на 09.04.21 в 07:47