Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Излезе от печат четвъртото издание на "Приказни истории с БНР Бургас"

| обновено на 15.09.20 в 16:26

В първия учебен ден БНР Бургас представи официално четвъртото издание на книжката „Приказни истории с БНР Бургас“. Тя е резултат от IV конкурс "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета от цялата страна, на възраст от 5 до 16 години, с над 100 творби. 

Бяха издадени 40 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение, разказа Марияна Рачева, рекламен мениджър в общественото радио:

"Вече четири години подред, това се превръща в една традиция за нашето радио. Историите стават все по-приятни и забавни и ни е все по-трудно да избираме от многото участници кои да включим в книжката. Въпреки кризата тази година с пандемията и децата останаха вкъщи, избрахме от над 100 творби 40 истории. Оформиха се пет раздела. 

Първият е за най-малките, защото там са творци от детски градини и техните истории са много сладки. Друг е също интересен и иницииран от самите участници от училище "Михаил Лъкатник", те сами са си ги озаглавили "Салата от приказки", с комбинация от познати герои, но в нови варианти. Децата обожават да слушат истории за магии,чудовища и принцеси, затова имаме и такъв раздели. Има още и геометрични и фантастични истории и приказки за добри сърца. 

Имаме участници от Тетевен, София, Царево, Малко Търново, Варна, а тръгнахме само от Бургас."

12 училища и детски градини в страната получиха на първия учебен ден новата книжка „Приказни истории с БНР Бургас“. Авторите на историите получиха и своите грамоти за участието си в литературния конкурс. Така за четвърта поредна година общественото радио спазва традицията като обогатява детския фонд на библиотеките с нови, интересни, детски книжки, създадени от деца за деца.

Освен книжния вариант, децата могат да се насладят и на аудио вариант на историите, прочетени от гласовете на БНР Бургас. Аудио книгата ще бъде издадена на диск, а ще бъде качена съвсем скоро и в канала на радиото в YouTube.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гостуваща изложба показва в Бургас „Оръжието на Самоков през Възраждането“

Априлското въстание от 1876 г. е най-драматичното събитие в историята на националноосвободителното ни движение. То показва на Европа и света българската решимост за възстановяване на държавната независимост. Като илюстрация на бунтовните настроения на българите от края на XIX век в Историческия музей в Бургас ще гостува мобилна постерна..

публикувано на 16.04.21 в 11:37

Нови обитатели и новородени в Зоопарк Бургас (СНИМКИ)

Лемурче, черно муфлонче, козирогче и малко щраусче ему са се появили на бял свят в Зоопарк Бургас . Благодарение на обмена с други зоопаркове, там могат да се видят и двойка маймуни от породата капуцини, каракал и стадо мини овце. Капуцините са вече настанени и се радват на различните съоръжения за катерене, почивка и забавление. Маймуните от..

публикувано на 15.04.21 в 16:00

Търсят се рибарски предмети за етнографския комплекс „Ченгене скеле“

Община Бургас стартира акция за събиране на интересни обекти, свързани с рибарския бит. Така всеки, който иска и може, ще допринесе за оформлението на новия културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“. След като съвсем скоро завърши строителството, пространството ще трябва да бъде изпълнено със съдържание, спомени и емоции, които да свържат..

публикувано на 15.04.21 в 12:07

Часът на Земята 2021 прерасна в Месец на Земята

Освен че отново успя да обедини хиляди любители на природата, Часът на Земята 2021 ще бъде запомнен и с още нещо: а именно, че далеч надхвърли рамките на един стандартен час, а вместо това продължава цял месец. Тази година за първи път в своята история WWF България превърна Часа на Земята в Месец на Земята, давайки широка гласност на темата..

публикувано на 15.04.21 в 09:30

Европа търси лечебна иглика

През тази пролет група учени и изследователи на природата канят всички желаещи да вземат участие в най-голямата кампания за наблюдение на лечебна иглика в цяла Европа „Търси се иглика“ . Идеята за общоевропейското наблюдение тръгва от една кампания, стартирала през 2019 г. в Естония, в която любители на природата наблюдават цветовете на повече..

публикувано на 13.04.21 в 17:11

Безценно е да получиш ръчно изработен подарък, за който някой е отделил време и творчество, докато е мислил за теб

Доброто е около нас и може да предизвика добро! Доказа го фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, в която майките с нелека съдба показват снимки на ръчно направени от тях сувенири - подаръци, ръкоделия, плетива, а всеки, който желае може да си закупи от творенията им. В тяхна подкрепа създадохме рубриката ни „Радиомагазинче..

публикувано на 11.04.21 в 08:39

Георги Русев: Може да се прави изкуство и в природните науки

Музикантът Георги Русев вече е и с дипломен проект на тема „Предсказване вероятното токсично влияние на нефтосъдържащи сяроорганични съединения върху живите организми и околната среда“. Той  ще бъде разработен чрез изчислителни методи за оценка на свойствата и въздействието на дадено съединение.  Георги Русев е бас китарист на групите..

обновено на 06.04.21 в 14:32