Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Влизат в сила по-строги мерки срещу Covid-19

От днес в страната влизат в сила по-строги мерки в борбата с коронавируса.

За срок от 14 дни се преустановяват присъствените учебни занятия за учениците от 8 до 12 клас, както и за университетите в страната. Учениците от 1 до 7 клас включително  ще продължат присъствен учебен процес с изключение на училищата, на които е издадено разрешение за обучение от разстояние в електронна среда от министъра на образованието и науката.

Кината и театрите ще работят при заетост от 30% на залите, а нощните заведения се затварят в цялата страна.

Колективните и индивидуални спортни мероприятия на закрито и открито ще се провеждат без публика. Изключение се допуска за международния турнир по тенис Sofia Open 2020.

Преустановяват се груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда, както и присъствените занятия в езикови и образователни центрове и занимални. Изключение се допуска за дейностите по интереси и занималните за ученици в начален и прогимназиален етап на образование.

Провеждането на конференции и обществени мероприятия се допуска при участие на не повече от 30 души.

Преустановяват се присъствените занимания в центровете за подкрепа на личностното развитие, както и организирането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти.

На всички пазари, тържища и базари на открито и закрито се създава организация за еднопосочно движение.

Новите мерки са в сила до 12 ноември.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кметът Димитър Николов и директорката на ДГ

Денонощна детска градина за децата на медиците осигуряват в Бургас (ОБНОВЕНА)

Три детски градини в община Бургас отварят извънредно, за да поемат от понеделник грижата за децата на бургаските лекари и медицински лица. Това става със заповед на кмета Димитър Николов.  Детска градина “Звездица-Зорница”, която се намира в комплекс "Зорница", има готовност да осигури денонощен режим на работа за случаи, в които родителите..

обновено на 26.11.20 в 14:16

Виновен съм, признавам!*

Всеки ден ми се карат. Карат ми се от телевизора, карат ми се от радиото, карат ми се от Фейсбук-а. Карат ми се, че не нося маска; карат ми се, че не се дезинфекцирам; карат ми се, че ходя по кръчми и дискотеки; карат ми се, че не спазвам дистанция; карат ми се, че се събирам с големи групи хора; карат ми се, че заради мен медиците страдат; карат ми..

публикувано на 26.11.20 в 12:50
Снимката е с илюстративна цел.

Няма новозаразени в домовете за възрастни в Ямбол и село Болярско

Няма нови случаи на заболели сред обитателите на домовете за възрастни в Ямбол и село Болярско. 57-те, дали положителни проби, са изолирани от останалите и за тях е осигурено медицинско наблюдение. 43-мата обитатели на Дома за възрастни в Ямбол, които дадоха положителни проби са на антибиотична терапия се, чувстват добре и не се налага настаняване в..

публикувано на 26.11.20 в 12:41

184 души медицински персонал в област Сливен са с коронавирус

184 души, работещи в системата на здравеопазването в област Сливен, са диагностицирани с Covid-19 от началото на април досега, съобщи Областният кризисен щаб. Данните сочат, че от началото на месеца досега заболеваемостта сред работещите в здравеопазването тревожно расте. През ноември са диагностицирани 23-ма от общия брой заболели лекари от началото..

публикувано на 26.11.20 в 09:11

221 нови случая на Ковид-19 в Бургаска област

3 712 или 42,08% от направените през изминалото денонощие, от тях 221 в Бургаска област, 89 в Сливенска и 93 в Ямболска област.  8 820 PCR теста са положителни, показват данните в Единния информационен портал към полунощ. Излекуваните са 2 518 души. Починали с Covid-19 са 141 души. В болница остават 6 548 пациенти, от тях 410 са в..

публикувано на 26.11.20 в 07:45

Лекар избухна срещу протестиращите и неспазващите мерките

Обръщение до всички протестиращи отправи чрез социалната мрежа бургаският анестезиолог д-р Александър Серафимов. Медикът е гневен, че усилията на хората в бяло  се обезсмислят заради безотговорност на нежелаещите да спазват мерките. Д-р Серафимов написа:  "В интензивното болните с ковид са вече толкова зле, че не можете дори да си представите!..

публикувано на 25.11.20 в 21:38
Снимката е с илюстративна цел.

Ковид-19 в Сливенско: 115 новорегистрирани и 3 починали

115 души са диагностицирани с COVID-19 през последното денонощие в област Сливен, съобщават от Областния кризисен щаб. През последното денонощие са починали трима души на възраст 61, 67 и 79 години. Към момента активните случаи на COVID са 1 002. Сред новите установени случаи на COVID са четирима лекари, медицинска сестра и четирима санитари от различни..

публикувано на 25.11.20 в 15:18