Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В УМБАЛ – Бургас имат остра нужда от сестри

Доброволци сигнализират, че още не са потърсени

Кандидати за доброволци в УМБАЛ-Бургас още чакат да ги потърсят. Андрей Едрев е един от подалите документи още в началото на месеца. Направил си е всички изискани от него изследвания, но никой не го е потърсил досега.

И, до настоящия момент, на мен никой не ми се е обадил, не се е възползвал от услугите, които предлагам. Като аз заявих, че няма проблем дори и на трудов договор, но не бих могъл на осем часа. На четири часа бих бил съгласен. Като за мен няма абсолютно никакво значение дали ще съм чистач, дали ще съм санитар или каквото и да било, дали ще бърша дръжките на вратите със спирт, облечен като космонавт. Но, до момента, все още никой не ми се е обадил. Надявам се да ми се обадят. Което за сетен път ме убеждава, че всъщност това, което се случва, е само по телевизията“, коментира Едрев. Интервю с него можете да чуете в прикачения файл.

И Данаил Стоянов, за когото ви разказахме в края на октомври (вижте тук), също още не е потърсен като доброволец, въпреки че си е подал документите.

От началото на призивите за доброволци, до момента, в УМБАЛ са назначени десет души. Сред тях има парамедици, които изпълняват ролята на болногледачи; една медицинска сестра; един дезинфектор; останалите са без медицинско образование и са влезли в болницата като санитари, уточниха от лечебното заведение.

Към момента, в УМБАЛ имат най-голяма нужда от медици, най-вече – медицински сестри, поясняват оттам. Санитари, към момента, има.

Въпреки желанието на хора да помогнат, проблем има и с тяхната дейност, защото при всеки един новоназначен, основно човек с немедицинско образование, трябва да има някой, така да се каже ментор, който да го въведе в спецификата. А хората, както знаем, не достигат. Затова, от лечебното заведение предпочитат, когато назначават хора, които не са медици, те да са на трудов договор и да работят спрямо изготвен график, по смени. От УМБАЛ – Бургас поясниха, че имат много обаждания от граждани, които искат да помогнат, но предлагат варианти. Например - за няколко часа след работа или дори в обедната си почивка. В лечебното заведение са благодарни за тази съпричастност, но поясняват, че на тях им трябват хора, които да са на разположение спрямо изготвен в отделенията график и така да се окомплектоват екипи.

Относно непотърсените доброволци, от УМБАЛ – Бургас добавиха, че продължават да очакват още да подадат документи, защото им е нужна банка с кадри. Причината е, че има служители, които се заразяват и се налага да се търсят заместници от „резервната скамейка“. Така този процес ще е далеч по-бърз, а не, при изявен недостиг, тепърва се търсят нови хора. И към момента, в УМБАЛ – Бургас има доста случаи на заразявания на персонала, което често се случва извън лечебното заведение и им трябват заместници. А на този етап най-остър продължава да е недостигът на медицински сестри.

А какъв е недостигът? За една смяна, в едно отделение, по нормативна база, са необходими четирима лекари и шест медицински сестри. В УМБАЛ – Бургас има разкрити вече пет ковид отделения, където, основно, една-две сестри и един лекар карат 12 – часови дежурства, защото не достигат хора. Само за сравнение – в Германия една медицинска сестра се грижи за двама пациенти. А у нас – за 30.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

185 са новите случаи на коронавирус

185 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа. Положителни са 5,9 на сто от направените 3 125 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ. 11 са новозаразените в област Бургас, в Сливен са 8, в Ямбол - 4. В болница се лекуват 351 души, 40 са в интензивно отделение. Като излекувани за 24 часа..

публикувано на 03.12.22 в 07:10

252 са новите случаите на Covid-19 у нас

252 са новите случаи на коронавирус в България, показват данните на Единния информационен портал. Това са близо 6% от направените 4 225 теста за изминалото денонощие. В Бургас новозаразените са 9, в Ямбол - 1, в Сливен - 7. В болница с Covid-19 са 453 пациенти, от които 50 са в интензивно отделение. 5-ма души са починали заради усложнения, свързани с..

публикувано на 25.11.22 в 07:56

220 са случаите на коронавирус. 6 - в Бургас

220 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 3 730 теста през последното денонощие. Положителни са под 6% от тестовете, показват данните в Единния информационен портал. 6 за новозаразените в област Бургас, 8 в Сливен и двама в Ямбол.  10 души са починали с Covid-19, като оздравели са отчетени 250. В болници са настанени 495 души, от тях в..

публикувано на 18.11.22 в 07:38

МЗ: От днес отпадат всички Covid мерки (обновена)

Наблюдава се намаляване на разпространението и тежестта на протичане на коронавирусната инфекция у нас. Това информира  Министерство на здравеопазването.   Оттам допълват, че няма да има нови заповеди за въвеждането на противоепидемични мерки.  Това означава, че от днес отпадат всички мерки срещу Covid-19, които действаха у нас от началото на..

обновено на 17.11.22 в 08:35

467 са новите случаи на COVID-19 у нас, 18 - в Бургас

Общо 467 са новите случаи на COVID-19 у нас за последните 24 часа, а близо 100 повече - 549, са излекуваните заразени. Това сочат данни в Единния информационен портал.  18 са случаите в Бургас, 8 в Сливен, в Ямбол - 5. 66,17% от заразените не са ваксинирани.. Случаите на коронавирус, потвърдени у нас към момента, са общо 1 282 751. От тях 8994 са..

публикувано на 11.11.22 в 07:43

147 са новите случаи на коронавирус за денонощие, 17 са Бургаско

147 са новите случаи на коронавирус в България, показват данните на Единния информационен портал.  Това са 10,90% от направените 1 349 теста за изминалото денонощие. В Бургаско новозаразените са 17, в Сливенско са трима, а в Ямболско има 1 случай.  638 пациенти в страната са в болница с Covid-19.  59 от тях са в интензивно отделение. 2 души са..

публикувано на 06.11.22 в 07:24

580 нови случаи на Covid-19 в страната, в Бургас - 31

580 са новорегистрираните случаи на Covid-19 у нас. Направени са 5 206 теста, което означава, че положителни са близо 11.2% от пробите. В област Бургас новите случаи са 31, в Сливен - 26, в Ямбол - 12. Хоспитализирани са общо 640 пациенти, от тях 57 са в интензивни отделения. Петима души са починали. В четвъртък са поставени 1 339 дози ваксини.

публикувано на 04.11.22 в 07:46