Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Коледният дух идва с Джани Родари и Детския хор на БНР

Коледният дух по БНР-Бургас идва с приказните истории на Джани Родари, чиято 100-годишнина отбелязваме през 2020-та.

Всеки делничен ден от 21 до 25 декември те ще звучат в ефира, представени от любимите ви водещи, защото повече от всякога, изпращайки тази трудна година, имаме нужда от коледна магия и добри послания.

В света на Джани Родари има Планета на елхите, играчките оживяват, героите са чудаци с детски души, макар и между редовете да преминава сянката на социалното неравенството и световната несправедливост.

Книгите на Родари са преведени на няколко десетки световни езици, а общият им тираж надхвърля 20 милиона. През 1970 г. той получава наградата на името на Ханс Кристиан Андерсен. Прозата и поезията му са изпълнени с алтруизъм, вяра и надежда и тези непреходни ценности ги превръщат в най-добрия посланик на празничния дух.

2020 година бе юбилейна и за Детския хор на БНР, който навърши 60 години. "Удивителен ансамбъл от световна класа!", "Музикални посланици на целия свят", "Тези български деца пеят като ангели…" са само част от суперлативите, които хорът получава след своите участия в най-престижните концертни зали на четири континента. Репертоарът им под диригентството на Венеция Караманова включва над 800 произведения от творбите на големите композитори от всички епохи и стилове до произведенията на съвременните български и чуждестранни творци, както и множество хорови обработки на български фолклор и народни песни от цял свят.

Към магията на Джани Родари добавяме и ангелогласните изпълнения на Детския хор на БНР, защото какво е Коледа без вълшебни приказки и музика под елхата!

Слушайте ги всеки ден в седмицата преди Рождество след информационните емисии в 10 и 14 часа.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БНР Бургас с награда "Сирак Скитник"

Наградата "Сирак Скитник" бе връчена на БНР Бургас в  категория мултимедиен проект на БНР за 2020 година. Отличието е за ч етвъртото  издание на инициативата „ Приказни истории с БНР – Бургас “  Призът е колективен и се връчва за професионализъм и оригинални идеи през изминалата година. Наградата получи директорът на БНР – Бургас Кирил..

обновено на 12.02.21 в 20:00

Свържете се с БНР Бургас, ако имате проблем с достъпа до лечение

Ако не можете да намерите лекарства в аптеките.  Ако нямате връзка с личния си лекар.  Ако срещнете трудности с приема в болница - потърсете ни!  Вие имате история, ние имаме опит. Заедно ще помогнем на много хора! Телефонът за връзка с нас е: 056 /82 59 95

публикувано на 12.11.20 в 12:29

Поля Станчева представи в Бургас филми, посветени на БНР (СНИМКИ и ВИДЕО)

Два документални филма, посветени на Българското национално радио, бяха представени в програмата на Международния фестивал за документално кино в Бургас. Те са дело на бившия генерален директор на медията Поля Станчева (2001-2007г.) и настоящ програмен директор на БНР.  Пред зрителите в залата на Културен център "Морско казино" тя..

обновено на 23.09.20 в 08:49

МФГ "Божур" с наградата на кмета на 28-то онлайн издание на "Божура"

Мъжка фолклорна група "Божур" с ръководител Иван Червенков, бе отличена с наградата на кмета на Средец Иван Жабов. Това се случи по време на 28-то виртуално издание на Фолклорен венец "Божура" 2020. Наградата се връчва от 2003 година за изключителни заслуги към Странджанския фолклор.  Въпреки въведената в страната извънредна епидемична обстановка,..

обновено на 31.05.20 в 12:56

28-то издание на Фолклорен венец Божура ще се проведе виртуално

Въпреки въведената в страната извънредна епидемична обстановка, и тази година Фолклорен венец „Божура” ще събере най-добрите изпълнители на народна музика, но онлайн. 28-то издание на националния странджанско –тракийски събор за надпяване и надсвирване, ще се проведе виртуално, благодарение на БНР Бургас , каза кметът на Община Средец инж...

публикувано на 25.05.20 в 12:45

Българското национално радио застава зад инициативата „Заедно в кризата”

Българското национално радио и Софийската филхармония поставят началото на инициативата „Заедно в кризата” – обща програма от концертни видеозаписи, които ще бъдат излъчвани в интернет профилите на музикалните културни институти.  Към проекта се присъединяват Софийската опера и балет, оперните театри в Пловдив, Русе, Варна и Стара Загора, както и..

публикувано на 05.05.20 в 11:02

Диригентът Анета Данаилова благодари на доц.д-р Сечанов за своя втори живот

Лошото идва бързо и изненадващо макар човек да живее с мисълта, че точно на него няма да се случи. Тогава трябва да намериш най-доброто решение за своя живот и да попаднеш на точния медик, казва Анета Данаилова от Поморие. За музикалния педагог и диригент на ангелогласния хор „Прима“ този  лекар е доцент д-р Таньо Сечанов. Специалистът по..

публикувано на 15.04.20 в 16:27