Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Радиомагазинче "Надежда" представя:

Мая Севова от Шумен прави лалета от текстил

Съосновател е на Дневен център за деца с увреждания, с продажбата на сувенирите финансира дейността му

Доброто е около нас и може да предизвика добро! Доказа го фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, в която майките с нелека съдба показват снимки на ръчно направени от тях сувенири - подаръци, ръкоделия, плетива, а всеки, който желае може да си закупи от творенията им. В подкрепа на тези творци създадохме рубриката ни „Радиомагазинче Надежда“. Всяка седмица ви срещаме с един от участниците, за да чуем историята му и да ви представим това, което изработва.

В рубриката  „Радиомагазинче Надежда“ тази неделя ви срещаме с Мая Севова от Шумен. Тя е майка на 16-годишната Калина, която е с умствена изостаналост:

„Сблъскали сме се с всички проблеми на образователните и социалните услуги. Постигнали сме много. Имало е периоди, в които съм работила и други, в които не съм имала възможност. Сега е такъв период. През всичките години съм се занимавала с изработката на различни неща, които да допълват доходите ни.“

Мая Севова е в основната на фондация, която заедно с други родители създава Дневен център за деца с увреждания, който да осигурява по-добра терапия. Текстилните си творения започва именно с идеята да ги предлага на благотворителни базари, с които да се финансира дейността на центъра. Прави подвързии за книги, снимки и венци с различен вид паста, която оцветява, както и цветя с креп хартия. В нейна запазена марка се превръщат текстилните лалета, които цели фирми поръчват като осмомартенски подарък за служителките си.

Заради пандемията дневният център е затворен и това се отразява зле както на децата, които го посещават, така и на родителите им. Трудности срещат и с плащането на наема за общинското помещение, което ползват, споделя майката от Шумен.

„Ако не успеем целият ни труд ще отиде на вятъра, но сме оптимисти, защото родителите на тези деца така сме свикнали –ние предадем ли се, всичко свършва. Затова гледаме да не се предаваме“, казва още Мая Севова. Лъч надежда вижда и в общуването чрез групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, където на голям интерес се радват, както нейните творби, така и тези на другите майки. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да помогнем на 33-годишен мъж от село Съединение, община Сунгурларе

Хюсеин Селят от село Съединение, община Сунгурларе се нуждае от спешна трансплантация на бъбрек.  През 2006 година Хюсеин претърпява трансплантация в Пакистан. 16 години по-късно организмът му отхвърля бъбрека. Затова и мъжът отново се нуждае от трансплантация.  В Турция могат да извършат кръстосано донорство от баща му, но за целта му..

публикувано на 19.07.21 в 12:38

Нека помогнем на Криси да пребори болестта

К риси от град Разград повече от една година се бори с тежката диагноза  Абдоминален  Невробластом - 4ти стадий. През май 2020г.  в университетската болница „ Света Марина”- гр. Варна, му откриват туморно образувание в дясна надбъбречна жлеза, след което лекарите започват лечение с осем тежки, но успешни курса химиотерапия като спасяват..

публикувано на 14.06.21 в 12:28

51-годишна бургазлийка гасне без поставена диагноза

Ивелина Костадинова е на 51 години от Бургас. Приятелите ѝ я определят като един от най-слънчевите и лъчезарни хора на света. До преди 5 месеца, когато без видима причина започва да чувства отпадналост и умора.  След серия от изследвания, ехография, ядрено магнитен резонанс, лекарите не откриват причина за състоянието ѝ. А тя все повече се влошава и..

публикувано на 12.07.20 в 21:44

20-годишно момче има спешно нужда от средства, за да живее (ОБНОВЕНА)

20-годишно момче от Сливен води своята битка за живот.  Димитър Щилиянов  е диагностициран със страшната диагноза Сарком на Юинг и се нуждае от всички нас, за да продължи да се радва на живота! Родителите му информират, че събраните средства за лечението му са свършили, а до началото на февруари са нужни 65 000€, за да продължи да се бори с живота...

обновено на 09.01.20 в 09:44

Нефтохимик в подкрепа на благотворителна кауза

Нефтохимик се ангажира с благотворителна кауза. След като помогна на Тодор Кацаров и семейството му в борбата с коварната диагноза детска церебрална парализа, този път клубът ще подкрепи малкия Никола от Бургас, на който му предстои трудна и скъпа операция. Детето е с вроден дефицит на бедрената кост, в резултат на което едното краче е по-късо от..

публикувано на 25.10.19 в 15:09

4-годишният Никола отново има нужда от подкрепа

4-годишният Никола , за който цяла България се обедини и събра средства за операцията му, отново има нужда от подкрепа. В началото на годината крачето му беше успешно удължено след интервенция в САЩ и това му позволи да ходи нормално.  На детето е поставен вътрешен фиксатор с хардуер. И въпреки, че дълго време е бил в инвалидна количка, той отново..

публикувано на 30.08.19 в 10:49

Благотворителен концерт в неделя в подкрепа на бебе Алекс

Благотворителният концерт в подкрепа на кампанията за малкия Александър - Робърт ще се проведе на 14 юли от 20.00 часа в Несебър. На сцената на Амфитеатъра в Стария град безрезервна подкрепа за благородната кауза ще окажат младите артисти от Общински детски комплекс Несебър, както и Станислава Христова. Главният художествен ръководител и директор..

публикувано на 12.07.19 в 14:32