Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Николов: Искаме Център по трансфузионна хематология в Бургас

| обновено на 07.04.21 в 17:04
Снимка: архив

Кръвна плазма, за лечение на пациенти с коронавирус, да се дарява директно в областните болници. Сдружението „Лечение на Ковид-19 с реконвалесцентна плазма“ се бори в страната ни да се разкрият повече такива центрове, като предложението е единият да е в Бургас. По време на третата вълна отново се усеща подобна нужда, посочи председателят на организацията д-р Павлина Михайлова:

 „Беше разрешено на някои кръвни центрове в областни болници да събират кръв за плазма. Което е много различно от това да се дарява плазма чрез апарат за плазмафереза. Това, което ние искаме на този етап и смятаме, че е много възможно да се осъществи за броени дни е в областните болници, както е УМБАЛ – Бургас, там да се дарява плазма, чрез апарат за плазмафереза. Но, така или иначе, тази плазма се изпраща в районния център, който е в Стара Загора“, посочи тя.

От Европейската комисия ни информираха, че не се нарушава законодателството им, поясни д-р Михайлова. Трябва центърът в Стара Загора да поеме управлението на този в Бургас, поясни тя.

Отделението по хематология на бургаската болница няма законово право да организира даряване на кръвна плазма за лечението на коронавурс, както настоява сдружението. Причините посочва неговият началник д-р Людмила Желязкова:

За да се съобразят с европейското законодателство за кръвта, тези нови центрове, които предлагат, за събиране на плазма, ще се нуждаят от две неща или едно от двете. Да бъдат акредитирани като кръвни центрове. Тоест – ние да бъдем кръвен център. Ние не сме. Кръвен център е Стара Загора. И второто – да се управляват под отговорността на съществуващ акредитиран кръвен център. Тоест – ние да правим тази процедура, но да идват хора от ЦТХ – Стара Загора“, поясни тя.

Въпреки запитването към Министерството на здравеопазването, отговор все още няма. Закупуването на необходимия апарат за плазма фереза и обучението на персонала са преодолими фактори, но най-големият проблем е липсата на дарители, добавя д-р Желязкова. Едва шестима за последния месец са пожелали да дарят плазма за лечение на коронавирус.

Министерството взе алтернативно решение, тъй като явно трудно да се промени законодателството, да вземаме кръв, която се обработва в Стара Загора и се връща като реконвалесцентна плазма, допълни Желязкова. Можем да поемем по 20 човека на ден, ако имаше дарители, каза още тя. Около 80 хиляди лева е цената на един апарат за плазмафереза.

Бургас да има Център по транфузионна хематология и тук да се добива и кръвна плазма. По тази тема работим още от април миналата година, коментира кметът Димитър Николов. Изготвихме нужната за това документация и сме я внесли в Министерството на здравеопазването, поясни Николов:

За да се случи този център, трябва да се случат две неща. Първо – да се осигури финансиране за закупуване на необходимото оборудване, защото то е изключително специфично и скъпо – около 9 млн. лв. И 1.5 милиона да се извърши основна реконструкция на сградния фонд, за да се осигурят необходимите пространства. Включително, аз предложих на министъра Община Бургас да участва в партньорството за осигуряване на част от тези средства. Не всичките, колкото можем от бюджета, с решение, разбира се, на общинския съвет“, каза Николов.

Разкриването на подобен център трябва да мине и през решение на Министерския съвет, поясни Димитър Николов. Миналата година вече беше изготвен бюджета и не можахме да включим проекта в него, но сега, с общи усилия, ще се опитаме да осигурим финансиране за 2022 г. , добави кметът.
Интервюта по темата можете да чуете в прикачения файл.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зелен коридор за ваксиниране в сектор „туризъм“ искат от бранша

Да бъде осигурен  зелен коридор за ваксиниране на работещите в туристическия бранш настояват  от Обединение „Бъдеще за туризма“. По света приоритетно хора от този сектор се имунизират, обясни Павлина Русева от Управителния съвет на организацията. Туроператорите, които работят дистанционно не осъзнават още колко важна е ваксинацията, подчерта тя и..

публикувано на 18.04.21 в 09:51

Желязков: Не се знае колко пациенти ще искат втора игла с „Астра“

Все още не е ясно каква част от хората в Бургас, поставили си първа доза на ваксината „АстраЗенека“, ще поискат и втора. Като наближи срокът за нея личните лекари ще информират пациентите, каза  председателят на Регионалното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Петко Желязков.  Засега не са съобщени случаи на тромбози при втората игла,..

публикувано на 18.04.21 в 08:15

Очаква се ново становище на ЕМА за безопасността на векторните ваксини

Продължава оценката на Европейската агенция по лекарствата ()по всички данни свързани с безопасността на разрешените за употреба ваксини, в частност на векторните ваксини на Оксфорд и "Янсен". Това каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов: " В момента Комитета за оценка на риска при проследяване на лекарствена..

публикувано на 17.04.21 в 11:09

100 са новите случаи на COVID в Бургаско, в страната са 2126

2126 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 15 638 теста за последното денонощие. От тях в област Бургас са 100, в сливенска  36, в ямболска 30.  Положителни са под 14% от направените проби, показват обновените данни в Единния информационен портал към полунощ. 121 са починалите, с това общият им брой вече надхвърля 15 000 души от..

публикувано на 17.04.21 в 07:48

Ново разхлабване на противоепидемичните мерки от понеделник

Здравният министър в оставка Костадин Ангелов издаде нова заповед, в която се посочва, че считано от понеделник, 19 април, посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца, се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета на помещението и носене на защитни маски за лице от персонала. Със..

публикувано на 17.04.21 в 07:10
Архив

Костадин Ангелов: Третата вълна на Covid-19 плавно намалява

Справяме се и с третата вълна на Covid-19, защото мерките бяха навременни и дадоха резултат, каза здравният министър в оставка Костадин Ангелов. За последните 14 дни сме на второ място в Европа по смъртност, а процесът с ваксинирането продължава в страната, допълни министърът и уточни: " През седмицата от 26 април ще получим изключително..

публикувано на 16.04.21 в 11:24
Женски затвор Сливен

Огнището на COVID-19 в женския затвор в Сливен се разраства

Огнището на COVID-19 в женския затвор в Сливен се разраства. Заразени са 13 души – девет лишени от свобода и четирима служители, съобщават от Областния кризисен щаб.  Лишените от свобода се лекуват в медицинския център на затвора, а служителите са под домашна карантина, под надзора на личните им лекари. От РЗИ уточняват, че състоянието на..

публикувано на 15.04.21 в 16:17