Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ЦИК с разяснителна кампания за вота с машини

Снимка: БГНЕС

Разяснителна кампания за гласуването с машини подготвя Централната избирателна комисия. Сред предложенията е интерактивно обучение за гласуване с машина, достъпно на сайтовете на ЦИК и на районните избирателни комисии. Чрез интерактивно приложение всеки ще може да се упражнява за гласуване с устройство, обясни председателят на ЦИК Камелия Нейкова:

„Може да се разпространи в социалните мрежи и хората да се упражняват в тази интерактивна среда. Оприличавам го на протокола на СИК, където могат да се упражняват членовете да го попълват. По същия начин, нещо подобно се предлага“.

До дни ще стане ясно какви обществени поръчки за разяснителната кампания за изборите ще бъдат обявени от ЦИК. От заседанието в събота  стана ясно, че фирмата „Информационно обслужване“ е в готовност още от полунощ българско време да стартира  електронното заявление за гласуване в чужбина, то ще е достъпно за попълване през сайта на ЦИК. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Според областният управител е необходима информационна кампания за машинния вот

Според областният управител е необходима информационна кампания за машинния вот Активна информационна кампания относно машинния вот и качествено обучение на членовете на секционни комисии поиска областният управител проф.д.н.Мария Нейкова. „Областна администрация Бургас е осигурила всичко необходимо за работата на Районна избирателна..

публикувано на 25.05.21 в 13:32

41.32% е активността в бургаска област към 17.00 часа

В Бургаския избирателен район, избирателната активност към 17 часа е 41.32%.  От подадените над 25 жалби до момента от Районната избирателна комисия са сметнали за основателни само 3-4. Най-високата избирателна активност е в Царево с 54.33%, следвана от Приморско с 53.53%, каза председателят на Районната избирателна комисия в Бургас Елка..

публикувано на 04.04.21 в 18:53

35,66% е избирателната активност в област Сливен към 17.00 часа

Малко под 36 процента е избирателната активност в област Сливен към 17.00 часа. В Районната избирателна комисия има 18 сигнала за предизборна агитация, каза говорителят Стели Стефанова. Общо до момента са гласували 61 255 избиратели в Сливенска област. В община Сливен избирателната активност е 35,34 процента при гласували 38 523..

публикувано на 04.04.21 в 18:01

В селата Изворище, Карагеоргиево и Тенево гласуват за кметове

Днес се провеждат нови избори  в Изворище  /Община Бургас/, в  кметство Тенево, община Тунджа /област Ямбол/  и  кметство Карагеоргиево, община Айтос /област Бургас/. За Изворище има един регистриран кандидат от Движението за права и свободи.  Жителите на  айтоското село избират между представител на Движението за прави и свободи   и кандидат на ГЕРБ ...

публикувано на 27.09.20 в 07:05

Все още няма становище за казуса с несебърския кмет

За 11 ноември е насрочено първото заседание на новия Общински съвет в Несебър. На него трябва да положат клетва новоизбраните 21- общински съветници и кмета Николай Димитров. От областната администрация в Бургас са изпратили писмо до ЦИК , в което настояват за становище по създалия се сложен казус в общината, в която новоизбраният кмет Николай Димитров..

публикувано на 04.11.19 в 14:13

Росен Деспов: Спечелихме с надпартиен вот

Със 72 гласа Росен Деспов от БСП спечели изборите за кмет на Черноморец. Той победи на балотажа дългогодишния градоначалник Добри Добрев. Вотът беше надпартиен, посочи за БНР-Бургас новият кмет: „Предполагам никой не може да каже, че вотът за мен, специално, беше партиен. Гражданското общество и сега го използвахме, в смисъл такъв, че..

публикувано на 04.11.19 в 10:58

Пламен Градев остава начело на Звездец, Люляково с нов кмет

Досегашният кмет на малкотърновското село Звездец Пламен Градев от ГЕРБ запазва поста си. За него са гласували 133 души или 50.57 %. Кандидатът на Възраждане Стоян Петков спечели 129 гласа или 49.05 %. Хазим Хюсеин от ДПС е новият кмет на руенското село Люляково. За него са гласували 544  души или 56.96%. За Добрин Стоянов, издигнат от..

публикувано на 04.11.19 в 09:54