Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Бойко Миразчийски: Тази Covid вълна е по-слаба от предишната

Средно между 15 и 20 пациенти на ден минават през триажния център на многопрофилната болница в Бургас, като до 7, 8 от тях се хоспитализират с ковид 19. В сравнение с предната вълна това е до 4  пъти по- малко, каза директорът на болницата д-р Бойко Миразчийски.

 "От тези пациенти, които минават, значи приемете, че около 30% се хоспитализират. В момента имаме разкрити 50 легла, от които сутринта имахме 6 свободни, но може и да се заели. В реанимация имаме разкрити 4 легла, предстои да разкрием още 8 легла в реанимация. В момента сме в подготовка да разкрием още 25 легла, евентуално, ако очакваме някакъв по-голям пик".

Преди две седмици имахме едно сравнително рязко покачване на заболелите от ковид, но от една седмица насам, горе долу се поддържа една и съща бройка, което означава, че може би сме навлезли в платото, коментира още д-р Бойко Миразчийски. По думите му сред пациентите има и туристи, но по-голямата част от тях предпочитат да се лекуват по родните си места. Характерното при тази вълна е, че заболелите са по-млади хора, за разлика от предишния път, когато възрастните доминираха.

 Всички очакваха натискът да бъде през септември, а той дефакто започна още в началото на август, коментира д-р Бойко Миразчийски. Според него затягане на мерките е добре да има, защото ще се облекчи работата в системата на здравеопазването. Но в момента Бургас е в червената зона и въпреки това няма такъв силен натиск, какъвто беше при предната вълна.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два пъти повече дози ваксини са поставени в Сливен през последното денонощие

320 дози ваксини са приложени през последното денонощие в област Сливен. За сравнение, броят им е два пъти по-голям спрямо предходни денонощия, съобщиха от Областния кризисен щаб. 35 от дозите бяха поставени в мобилния ваксинационен кабинет до административната сграда на общинския кооперативен пазар в Сливен. Днес до 15 – 15,30 часа през кабинета..

публикувано на 21.10.21 в 17:34

Опашки пред единствения имунизационен кабинет в Ямбол

Опашка от чакащи се изви пред единствения имунизационен кабинет в Ямбол. От Регионалната здравна инспекция уверяват, че има достатъчно количества ваксини и от трите вида.  Опашка от близо 20 души има постоянно  пред имунизационния кабинет кабинета в РЗИ в Ямбол.  През вчерашиния ден са поставени рекорден брой ваксини от началото на октомври -..

публикувано на 21.10.21 в 13:48
Архив

11 ученици и трима учители сред новозаразените с коронавирус в Бургаско

11 ученици, трима учители и две медицински лица са сред новозаразените с коронавирус в Бургаско през вчерашния ден, показват данните на Регионалната здравна инспекция. Починали за денонощието са 6 души . От установените общо 140 нови случая, само за трима души се е наложило да бъдат настанени в болница. Общо хоститализирани с COVID-19..

публикувано на 21.10.21 в 11:21

За зелен сертификат: тестване в мола и опашка от служители

Пункт на сертифицирана лаборатория за тестване и издаване на зелен сертификат е разположен във фоайето на мола в бургаския комплекс "Славейков". Той е с работно време от 8.30 до 20.30 часа всеки ден и ще обслужва както персонала, така  за посетителите на цена от 10 лева.  Над 140 бързи теста са направени от сутринта до ранния следобед в..

публикувано на 21.10.21 в 09:53

Протестът срещу мерките в Бургас прерасна в гражданско неподчинение (СНИМКИ И ВИДЕО)

В Бургас протестът срещу въвеждането на зелени сертификати за достъп до обществени места на закрито, прерасна в гражданско неподчинение. В продължение на 4 часа протестиращите блокираха кръстовища и  с шествие преминаха по централни булеварди в града, където затрудниха пътния трафик. Към протестиращите се присъедини и зам.-областният управител..

публикувано на 20.10.21 в 16:51

Пункт за ваксиниране на пазара в Сливен

Изнесен ваксинационен кабинет на РЗИ започна работа на пазара в Сливен. Той част от инициативата на Областна администрация за по-голям обхват на поставяне на ваксини сред населението. Сред желаещите да си поставят ваксина бе и заместник-областния управител Димитринка Петкова, която си сложи третата т.нар. бустерна доза. Повечето от желаещите..

публикувано на 20.10.21 в 15:57

Дежа вю: Линейки се лутат между болници, спешната помощ изнемогва

Екипите на спешната помощ в Бургас работят на ръба на силите си в разгара на поредната ковид-вълна. Линейките непрекъснато са по сигнали, продължава и обикалянето им по болници, сигнализират от синдиката. В рамките на пет минути днес, наш екип видя две линейки, които оставиха пациенти и веднага тръгнаха за следващия сигнал. Нищо не се..

публикувано на 20.10.21 в 14:37