Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Служителите от двата завода с епидемичен взрив на Covid 19 са в добро състояние

| обновено на 17.09.21 в 15:58


Епидемичен взрив на Covid 19 е установен в бургаски кабелен завод. Това съобщиха от РЗИ – Бургас.
6 от 127 служители са дали положителна проба за коронавирус.
Преди дни епидемичен взрив възникна и в шивашки цех с 21 служители към предприятието „Тих труд“.
Към този момент заразените са в добро състояние. Продължава обаче да е слаб интересът към ваксинацията в област Бургас.

Първите два случая на заразени в кабелния завод са установени в началото на септември, но по това време те не са били на работа, обясни д-р Мирослава Киселкова, началник на Отдел "Микробиология и вирусология". Служителите в цеха са работели на три смени, спазени са и всички противоепидемични мерки.

„Когато бяхме на проверка на 16 септември, направихме бързи антигенни тестове на смяната, която беше в момента на работа и от която също има две положителни лица. Тестовете бяха отрицателни на контактните лица. Под карантина контактни от колектива не сме поставяли“, поясни тя.

4-те жени с Covid-19 от шивашкия цех към предприятието „Тих труд“ са в добро състояние и на домашно лечение.

„Затворен е цехът. Всички са поставени под карантина, извършена е дезинфекция, връчено е предписание на управителката“, допълни д-р Киселкова. Нито една от служителките в шивашкия цех не е била ваксинирана, освен управителката. В кабелния завод имунизираните служители са 7.

Продължава да е слаб интересът към ваксинацията в област Бургас, едва 18,2 % от населението са имунизирани, съобщи директорът на здравната инспекция д-р Георги Паздеров.

„Общо ваксинираните в област Бургас са 145 000. Със завършен цикъл на ваксинация са 74 300. От 215 души в момента в болница с коронавирус имаме 4-ма ваксинирани и 2-ма с незавършен цикъл. Общо взето върху общия брой на преминалите болни от началото на четвъртата вълна тази тенденция се запазва, а това е 2-3% от ваксинираните. От 1 176 починали до този момент имаме 3-ма имунизирани. В интензивни отделения към днешна дата нямаме имунизирани. Общо през интензивните отделения са минали 0,7-0,8%, които са ваксинирани. Общо починалите в лечебните заведения в област Бургас ваксинирани са под 0,3%“, обясни той.

Около 30% са ваксинираните учители в област Бургас. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сертификат и след антигенен тест

От понеделник, 25 октомври, всички български гражданите, които са преболедували COVID-19 и имат регистриран в Националната здравно-информационна система положителен резултат от направен антигенен тест,  могат да изтеглят своя „зелен сертификат“ от http://www.his.bg . Припомняме, че валидността на сертификатите за преболедуване на..

публикувано на 22.10.21 в 16:19

Допълнителни ковид легла в болницата в Ямбол

От днес в многопрофилната болница "Св. Пантелеймон" в Ямбол леглата за лечение на ковид пациенти са 104. Заболеваемостта в областта надхвърли 580 на 100 000 население.  Covid отделенията в многопрофилната болница вече са пет, но въпреки това леглата се запълват, подчерта директорът на РЗИ Ямбол д-р Радостина Калчева.  "Последните дни се..

публикувано на 22.10.21 в 13:49

Как можем да получим Европейски цифров Covid-сертификат

Как можем да получим Европейски цифров Covid-сертификат, който се признава за „зелен сертификат“ за вход в кина, театри, музеи, галерии, заведения за хранене и забавление, фитнес и спортни зали и други, отговаря Министерство на здравеопазването. Има три вида Европейски цифров Covid-сертификат: - За ваксинация срещу Covid-19; - За преболедуване на..

публикувано на 22.10.21 в 10:39

4816 са новите случаи на коронавирус в страната

4816 са новите случаи на коронавирус в страната през последното денонощие. Това са 10,17% от направените 47 370 теста, показва Единният информационен портал. 168 са новите случаи в област Бургас, 128 в Сливен и 52 в Ямбол.  6608 е общият брой хоспитализирани към вчерашния ден, като 590 са в интензивни отделения.  Починали са 120 души, а оздравелите са..

публикувано на 22.10.21 в 08:16

Два пъти повече дози ваксини са поставени в Сливен през последното денонощие

320 дози ваксини са приложени през последното денонощие в област Сливен. За сравнение, броят им е два пъти по-голям спрямо предходни денонощия, съобщиха от Областния кризисен щаб. 35 от дозите бяха поставени в мобилния ваксинационен кабинет до административната сграда на общинския кооперативен пазар в Сливен. Днес до 15 – 15,30 часа през кабинета..

публикувано на 21.10.21 в 17:34

Опашки пред единствения имунизационен кабинет в Ямбол

Опашка от чакащи се изви пред единствения имунизационен кабинет в Ямбол. От Регионалната здравна инспекция уверяват, че има достатъчно количества ваксини и от трите вида.  Опашка от близо 20 души има постоянно  пред имунизационния кабинет кабинета в РЗИ в Ямбол.  През вчерашиния ден са поставени рекорден брой ваксини от началото на октомври -..

публикувано на 21.10.21 в 13:48
Архив

11 ученици и трима учители сред новозаразените с коронавирус в Бургаско

11 ученици, трима учители и две медицински лица са сред новозаразените с коронавирус в Бургаско през вчерашния ден, показват данните на Регионалната здравна инспекция. Починали за денонощието са 6 души . От установените общо 140 нови случая, само за трима души се е наложило да бъдат настанени в болница. Общо хоститализирани с COVID-19..

публикувано на 21.10.21 в 11:21