Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Рисунките на София Железнова украсиха петото издание на сборника "Приказни истории с БНР-Бургас"

| обновено на 06.10.21 в 14:07

Ученичката от бургаската Математическа гимназия София Железнова е автор на корицата на петия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Нейна е и една от 70-те истории от конкурса „Създай книга с БНР-Бургас". Сборникът събра идеите, въображението и таланта на автори от цяла България на възраст от 5 до 18 години.

София става част от конкурсa преди година, когато е ученичка в ОУ „Георги Бенковски“. Неин ментор в подготовката на разказа е преподавателят й по литература Стефка Георгиева, която я поощрява и помага да оформи идеята на фантастичната история „Нарисуваната планета“:

„Темата е как да бъде спасена планетата-много боклуци се изхвърлят в моретата и океаните, много замърсяваме. Ние, всички хора на земята, трябва заедно да пазим нашата планета, за да могат правнуците ни да видят колко е красива!“

София признава, че се е разплакала от вълнение, когато е видяла, че нейните рисунки са избрани да украсят корицата на най-новото издание на сборника. Тя призова:

„Нека всички деца мислят и пишат, защото това развива не само фантазията, но и уменията за изкуство! Призовавам всички учители и ученици да станат част от приказните истории на БНР-Бургас и вашите разкази също да бъдат публикувани в новите издания на тази вълшебна книга.“

В конкурса могат да се включат деца на възраст от 5 до 18 г. Участието може да бъде индивидуално или групово с една история или сборник с истории, с приложени рисунки към тях. Крайният срок е 23 април 2022 г. Жури ще прегледа и избере най-интересните истории, които ще бъдат включени в шестото издание на кампанията „Приказни истории с БНР-Бургас“. 

Повече чуйте в звуковия файл.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За мисията да си учител - Йовка Николова и Таня Сребрева в предаването "Влез в час" на 14 ноември

За мисията да си учител и на какво е важно да научим децата – в днешното издание на предаването ни за образование ви срещаме с бургаските преподаватели Йовка Николова и Таня Сребрева. Двете са единствените учители от града, които получиха награда "Константин Величков" от образователния министър. Йовка Николова е дългогодишен преподавател в..

публикувано на 14.11.22 в 09:00

БНР подкрепя инициативата "Радио диктовка за национално единство" на Украйна

Българското национално радио се включва заедно с десетки европейски медии в инициативата на Украинския обществен оператор "Радио диктовка за национално единство", за да изразим своята солидарност и съпричастност с хората в Украйна, които страдат вече 11 месеца от войната, която Русия предприе срещу своята съседка. Радио диктовката стартира..

публикувано на 09.11.22 в 10:34

Детският хор на БНР стъпи на бургаска сцена за първи път

62 години след своето създаване, детският хор на Българското национално радио се качи за първи път на бургаска сцена. Поводът е 10-тата годишнина от създаването на БНР Бургас.  От сцената на Културен дом НХК в Бургас маестра Венеция Караманова сподели:  "Имаме книга, в която е описана пътеката на детския радиохор, къде сме музицирали по света и в..

публикувано на 04.10.22 в 21:39

Ученици от Английската езикова гимназия са автори в "Приказни истории с БНР Бургас"

В истинска приказка се включиха Гергана Стоянова от 8 клас и София Вахонина от девети. Двете възпитанички на АЕГ „Гео Милев“ получиха грамоти за участието си в литературния конкурс на БНР Бургас. Той се провежда за шеста поредна година. Под ръководството на Красимир Иванов – преподавател по Български език и литература и Десислава Димова – преподавател..

публикувано на 04.10.22 в 12:41

Детският хор на БНР подарява безплатен концерт на бургазлии в Дома на НХК

Детският Радиохор на БНР гостува днес с концерт в Бургас. Популярната формация ще представи част от богатия си репертоар в Културния дом на нефтохимика. Гостуването на детския радиохор е по повод 10 – тата годишна на БНР - Бургас, а концертът е подарък за публиката и ще е при вход свободен. Детският Радиохор на БНР с концерт в Бургас..

публикувано на 04.10.22 в 09:00

Детският хор на БНР с концерт в Бургас

Детският Радиохор на БНР ще гостува в Бургас утре, 4 октомври / вторник /. Популярната формация ще представи част от богатия си репертоар. Хорът ще е в морския град по повод 10 годишна на нашата медия - БНР - Бургас, а концертът им ще е подарък за публика и ще е при вход свободен.  „Кумир на детските хорове по света“ и „Удивителен хор от..

публикувано на 30.09.22 в 13:00

Ученици от Свети Влас с грамоти от БНР Бургас

Ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Свети Влас получиха своите грамоти от БНР Бургас. Техни разкази са вк лючени в шестия сборник от поредицата „Приказни истории с БНР Бургас“.  БНР Бургас награди участници в "Приказни истории" Творбите на децата от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Свети Влас са сред 60-те най-добри приказни истории,..

публикувано на 30.09.22 в 12:39