Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Деня без загинали на пътя:

БНР-Бургас представи кампанията си за пътна безопасност в НБУ "Михаил Лъкатник"

| обновено на 21.09.22 в 15:50

БНР-Бургас се включи в Деня без жертви на пътя, който за седма година се отбелязва от Европейската мрежа на службите на пътна полиция. Инициативата е част от Дните на безопасността на пътя и обединява държавни и общински институции, неправителствени организации и медии със серия от събития да акцентират върху важната тема. 

Като обществена медия БНР-Бургас реализира своя кампания под мотото „Спри! Давам път на пешеходец!“. Днес я представихме пред ученици и родители от Началното базово училище "Михаил Лъкатник". Екипът на БНР-Бургас разговаря с най-малките, които вече имат своята роля на участници в движението като пешеходци, колоездачи или пътници в кола. Марияна Рачева се срещна с второкласниците:

„Ние като част от Българското национално радио винаги много активно участваме в кампаниите за пътна безопасност. Направихме и наша кампания, която се нарича: „Спри! Давам път на пешеходец!“ Обикаляме училищата. Правим и акции навън на улицата. Раздавахме много стикери. Ето сега вие ще ни помогнете тези стикери да стигнат до вашите родители. Те ги залепят на автомобилите и така всички виждат посланието. По този начин учим и шофьорите, и пешеходците, че трябва да бъдат внимателни на пътя.“  


Заедно с децата и техните класни ръководители Радка Маргаритова, Пенка Михова, Виолета Янчева, Мария Димитрова и Павлина Гегова преговорихме и най-важните правила, които спасяват човешки живот:

„Трябва да се огледаме по пешеходните пътеки и да внимаваме с колите. Преминаваме на зелено.“

„В колата трябва да сме с колани, а шофьорите да не говорят по телефона и да не пият алкохол преди да се качат.“

„Когато сме с колело трябва да слезем, за да преминем през пешеходната пътека.“

„Виждал съм баща ми малко да превишава скоростта и един път рязко да набива спирачка. Тогава му казах “Ей, тате, малко по-леко с газта и със спирачката!“


Безопасността на движението е и приоритет в училищната среда, подчерта директорът Снежка Височкова:

„Това, което при нас се прави, е от подготвителните класове до 4 клас, в началото на учебната година всеки класен ръководител проиграва маршрута с децата от едната сграда до другата, тъй като ние сме ситуирани в две сгради, най-безопасният маршрут от училище до вкъщи със съдействието на родителите. Освен заложените теми в учебните програми имат всеки ден и 5-минутка, която провеждаме в последния учебен час-напомняме за правилата и светофарите.“


Във фоайето на НБУ „Михаил Лъкатник“ е поставено табло с основните пътни знаци. Според експертите именно в тази възраст у децата е развита зрителната памет и така те ще свикнат с важните указания на пътя.Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

БНР Бургас награди участници в "Приказни истории"

БНР Бургас представи официално шестото издание на своя сборник с разкази „Приказни истории“. По традиция това стана на първия учебен ден.  60 приказни истории са част от последната ни книжка , която събира разкази, родени от чистото детско въображение. Така превръщаме малките творци в издадени автори при това в истинска книга. Децата са..

обновено на 15.09.22 в 16:31

Представяме VI-то издание на „Приказни истории с БНР Бургас“

На първия учебен ден, представяме официално шестото издание на сборника с разкази „Приказни истории с БНР Бургас“. В две от най-активните училища в Бургас, екипът на радиото ще връчи лично грамоти на участниците. На 15 септември ще посетим ОУ „Елин Пелин“ и ОУ „Антон Страшимиров“. Библиотеките и читалищата в Бургас ще получат ценния сборник с..

публикувано на 14.09.22 в 14:39

Епичният концерт за 10-ия рожден ден на БНР Бургас вече и в You Tube

Уникалният концерт на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ пред Морското казино в Бургас може да видите и чуете в You Tube канала на БНР Бургас от 3 септември. Онлайн премиера ще има и в канала на дигиталната платформа на БНР Binar . Музикалното събитие с участието на легендарните музиканти - Иван Лечев (китара), Веселин Веселинов-Еко..

публикувано на 03.09.22 в 09:35

"Ден до пладне" на 3 септември

Темите в предаването „Ден до пладне“ от 9 до 12 ч. -   Има ли замесени служители в каналите за трафик и ще има ли уволнения в ръководния състав на министерството – след минути в програмата ни -   Стотици са заловените мигранти всеки ден по границата ни, ще се разходим до странджанското село Голямо Буково, където срещите на местното..

публикувано на 03.09.22 в 08:31

Играйте и спечелете билети за изложбата „347 Suite"

През август слушателите на БНР Бургас имаха възможност да участват в игра за двоен  билет за изложбата „347 Suite“ – най-голямата серия  от офорти на Пикасо!  Необходимо бе да отговорите на въпроса за седмицата. Очаквамахме отговорите като коментар в страницата ни във фейсбук или на 056 /82 59 95. Играта продължи до края на месеца, като всяка..

обновено на 19.08.22 в 17:17

Дъга и звездни гости на лятното ни турне в Лозенец

Звездни гости поздравиха БНР Бургас за 10-та годишнина от своето създаване. Лозенец беше предпоследната спирка от лятното ни турне, с която отбелязваме нашия рожден ден. "Повече уши, които слушат и светло, много светло!", написа като послание актрисата, писателка и режисьор Ирена Иванова, известна с псевдонима Рене Карабаш. Тя е автор на романа..

публикувано на 19.08.22 в 07:00

Царево бе поредната спирка от лятното турне на БНР Бургас

Поредната спирка от лятното турне на БНР Бургас бе Царево. По повод отбелязването на 10 години от създаването на радиото, правим обиколка на 10 любими летни дестинации. Местните и посетителите на морския курорт, можеха да напишат своето послание за нашия празник. Пожелание написа и кметът Георги Лапчев.  По-смелите имаха възможност да се..

публикувано на 15.08.22 в 15:12