Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Немската гимназия отива на финала на радио състезанието на БНР Бургас

Отборите на две бургаски училища се изправиха един срещу друг във втория кръг на радио състезанието на БНР Бургас „Влез в час“. Това са Немската езикова гимназия „Гьоте“ и Търговската в града. Водещ бе Георги Янакиев.

Инициативата е част от кампанията „По стъпките на Апостола“ и е посветена на 150 години от гибелта на един от символите на българската свобода – Васил Левски.


Форматът на състезанието включва развиване на конкретна тема в рамките на две минути, отговор на блиц въпроси с "да" или "не", както и въпроси, на които отговаря най-бързият.

За историческата подготовка на децата от Немската, се погрижи техният преподавател Катя Ончева. Тя сподели, че и в съвремието си трябва да се водим от принципите и морала, който ни е завещал Левски.

"Образът на Левски и неговото дело, в осмисления българин трябва да присъства с думите и делата и поведението си ежедневно, без да си даваме сметка, че ни е завещано. В забързаното ежедневие имаме нужда да спрем и да преосмислим делата си. И Апостола ни учи на толкова много и ни дава толкова много като насоки за поведение и отношение към българското."


Алекси Костадинов е преподавателят по история на участниците от Търговската. Той много добре познава формата на радио състезанието, защото през 2018 година като ученик е достигнал до финала на „Влез в част с БНР Бургас“, който се проведе в НХК. Тогава обаче със съотборниците си взеха среброто. Днес, той вече е учител и дава знания на следващото поколение.

"От заветите на Левски днес можем да се обърнем към патриотизма, който той изповядва и това България да е на първо място. Днес е хубаво всички да сме като него, или поне да се замислим как да допринесем за нашата родина."


Председателят на журито е Данка Георгиева от Държавния архив в Бургас, която е и председател на местната структура на Общобългарския комитет „Васил Левски“.

С 31 точки състезанието спечели отборът на Немската езикова гимназия.

Загубилият днес отбор ще играе следващата седмица срещу Руската , за да се определи трето и четвърто място.


Финалът е на 28-ми февруари, когато на сцената на Културен дом НХК ще се срещнат десетокласниците на Немската и Математическата гимназия. Тогава ще се наградят и победителите в конкурса за рисунка, и ще се проведе концерта, в който ще се изявят любими бургаски таланти.

А как се справиха Търговската и Немската, можете да чуете тази неделя 19-ти февруари след 11.

Този проект се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Грандиозен финал на кампанията "По стъпките на Апостола"

С концерт, радио състезание и изложба с рисунки, БНР-Бургас финализира кампанията „По стъпките на Апостола“. Тя бе посветена на 150-та годишнина от гибелта на един от символите на българската свобода - Васил Левски. На сцената на Културен дом НХК зрителите проследиха на живо финала на радио състезанието, в което ученици демонстрираха..

обновено на 01.03.23 в 17:07

Концерт, състезание и изложба поставиха финала на кампанията „По стъпките на Апостола“

С концерт, радио състезание и изложба с рисунки, БНР Бургас финализира кампанията „По стъпките на Апостола“. Тя бе посветена на 150-та годишнина от гибелта на един от символите на българската свобода - Васил Левски. "По стъпките на Апостола" - кампания на БНР Бургас На сцената на Културен дом НХК зрителите проследиха на живо..

публикувано на 01.03.23 в 07:09

Концерт, радио състезание и изложба за финала на инициативата „По стъпките на Апостола“

С концерт, радио състезание и изложба с рисунки, БНР Бургас финализира инициативата „По стъпките на Апостола“. Тя е посветена на 150-та годишнина от гибелта на един от символите на българската свобода - Васил Левски. "По стъпките на Апостола" - кампания на БНР Бургас На сцената на Културен дом НХК зрителите ще могат да проследят на живо..

публикувано на 28.02.23 в 11:17

Полуфиналът на радиосъстезанието „Влез в час“ определи трето и четвърто място

Полуфиналът на радиосъстезанието „Влез в час“ определи кои се класират на трето и четвърто място в тази ученическа надпревара.   Предпоследната среща сблъска десетокласниците на ГЧЕ „Васил Левски“ и Търговската гимназия в Бургас. След като отпаднаха от предните турнири, те се срещнаха в оспорвана битка за бронзовия медал.  В три кръга, те отговаряха..

обновено на 26.02.23 в 10:26

Ето ги победителите в конкурса за рисунка „Левски през моите очи“

20 са отличените участници в конкурса „ Левски през моите очи“, който е част от кампанията на БНР – Бургас „ По стъпките на Апостола“ посветена на 150 години от гибелта на Васил Левски. Получени бяха над 300 творби, като в инициативата се включиха деца от 7 до 19-годишна възраст. Участниците са от детски градини и училища от..

публикувано на 24.02.23 в 10:00

Копия на две писма свързани с Васил Левски има в Историческия музей в Бургас

В рубриката ни до този момент ви разказахме за документи и снимки свързани с Левски и съхранени в Бургаския държавен архив. Съобщихме ви за химна посветен на Васил Левски, написан от композитора Георги Шагунов, за оригиналната снимка на Апостола,  за документи и снимки на негови сподвижници, както и за построяването на бюст паметника на Левски в..

публикувано на 19.02.23 в 11:00