Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР обяви имената на "Българските посланици на културата 2023"

| обновено на 27.12.23 в 14:14
Автор:

Имената на 12-те творци в кампанията на БНР "Българските посланици на културата 2023" бяха обявени на тържествена церемония в Софийската градска художествена галерия..

Церемонията беше открита от генералния директор на БНР – Милен Митев. На събитието присъстваха вицепремиерът и външен министър Мария Габриел - патрон на събитието, министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, Милена Стойчева – министър на иновациите и растежа и министърът на културата - Кръстю Кръстев.

И "Българските посланици на културата 2023" са: директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов, оперната певица Александрина Пендачанска, писателят Захари Карабашлиев, художничката Дили Бозаджиева, писателката Теодора Димова, диригентът Десислава Стефанова, музикантът Теодосий Спасов, актьорът Руси Чанев, филмовият режисьор Стефан Командарев, цигуларят Васко Василев, художничката Кина Бъговска и режисьорът Явор Гърдев. 

Всеки от тях получи специално изработен от художника Стефан Велев плакет "Български посланик на културата 2023 година".

Тази вечер празнуваме културата, подчерта генералният директор на БНР Милен Митев. „Когато преди две години Нина Цанева предложи тази инициатива „Българските посланици на културата“, веднага я прегърнахме, защото виждаме в това потенциал за нещо голямо, нещо което да ни обединява“, отбеляза той. По думите му именно достиженията на българските културни дейци са това, което ни поставя на картата на света и ни дава най-силния дипломатически аргумент.  „Мисля, че след години, когато хората погледнат назад към днешното време, много от споровете и дребните теми, които ни разделят, ще бъдат забравени. Но постиженията на хората на културата, на хората на изкуството ще се запомнят във вечността“, допълни Милен Митев.

Кампанията "Български посланици на културата" стартира през 2021 г. и цели да открои постиженията на изтъкнати писатели, поети, драматурзи, художници, актьори, певци, композитори, кинодейци, представители на танцовото изкуство и други, които със своето творчество са прекрачили границата на страната и са я направили разпознаваема в световното културно пространство.

Целта на кампанията е да допринесе за запазването на българската културна идентичност и да представя през цялата следваща година постиженията на отличените творци пред българите в страната и зад граница.

Творците са номинирани от слушателите на БНР, а изборът кои от тях да бъдат посланици на културата е на жури с председател министърът на културата Кръстю Кръстев и членове: Кирил Вълчев – генерален директор на БТА, Райна Манджукова – изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина, Снежана Йовева-Димитрова – директор на Държавния културен институт към Министъра на външните работи, Димитър Стоянович – журналист в БНТ, Митко Новков – журналист в БНР и Нина Цанева – журналист в БНР.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за пътна безопасност на БНР-Бургас със специално издание на празника на полицията

Кампанията на БНР-Бургас „Спри! Дай път на пешеходец“ се завръща в най-натоварения за Южното Черноморие сезон-летният. На 5 юли, когато е професионалния празник на полицията, информационната шатра на БНР-Бургас ще бъде на алеята пред Морското Казино от  9.30 часа.  Защо не трябва да сядаме зад волана след употреба на алкохол, дрога или..

публикувано на 04.07.24 в 08:00

Институтът "Ройтерс": БНР сред лидерите по доверие в България

Като най-бедна страна в ЕС с постоянно намаляващо население и малко хора, готови да плащат за новини, България предлага ограничени бизнес възможности в медийния сектор извън сливания и придобивания. Това се казва в частта за страната ни в годишния доклад за 2024 на Института "Ройтерс" към Оксфорд Digital News Report. Традиционните медии..

публикувано на 17.06.24 в 17:23

Милен Митев: Разговорът за българската история и култура трябва да започне от обществените медии

Българската национална телевизия, Българското национално радио и Българската телеграфна агенция обявиха съвместната инициатива под надслов "14 века България в Европа". На обща пресконференция генералните директори на трите обществени медии заявиха намерението си да работят заедно за реализирането на тази инициатива. Те се стремят да насочат..

публикувано на 03.06.24 в 15:52

Ден на отворените врати в общественото радио /ГАЛЕРИЯ/

Традицията продължава! БНР Бургас организира днес Ден на отворените врати!  Поводът е 12-ият рожден ден на медията, която отваря врати официално на 31 май 2012 година.  Дойдоха ни на гости деца, младежи, родители... Най-малкият ни гост бе Момчил, който е само на една седмица. Той, заедно с майка си Мария и по-големият си батко Пламен!..

обновено на 31.05.24 в 16:32

БНР Бургас: Последвайте ни и в TikTok

По случай 12-ия рожден ден на БНР Бургас, екипът ни разширява своя хоризонт и стъпваме на медийната сцена на платформата Тик Ток! Освен деня на отворените врати, който организирахме днес, както и изнесеното ни студио в Поморие след 17 часа, ние решихме да отбележим своя рожден ден с два специални видеоклипа.  Първият разказва историята на радиото от..

обновено на 31.05.24 в 16:08

БНР-Бургас празнува рожден ден в Поморие на 31 май

Лятото идва с 12-тия рожден ден на БНР-Бургас! Навръх празника обществената медия дава старт на лятното си турне. „Нека да е лято!“ ще кажем първо от Поморие. На 31 май ще огласим главната улица от 17 до 19 часа. В открито студио ще говорим с поморийци за туристическия сезон, духа на града и неговите хора.  Наши гости ще са..

обновено на 31.05.24 в 14:32

Ден на отворените врати в БНР-Бургас на 31 май

Традицията продължава! БНР-Бургас отново обявява Ден на отворените врати. Поводът е 12-ият рожден ден на медията на 31 май. Елате да видите как се прави любимото ви радио-очакваме ви на улица „Филип Кутев“ 2 от 10 до 16 часа. Може да разгледате студиата, редакциите на журналистите и да се разходите из уникалната сграда, която е..

обновено на 30.05.24 в 15:46