Миков: Исканата оставка на ВСС е груба намеса в съдебната система

Снимка: БТА
Искането на ГЕРБ и Реформаторския блок за оставка на ВСС е груба намеса в съдебната система, каза лидерът на БСП Михаил Миков:

Опит за адресиране на отговорността само във ВСС, търсене на изкупителна жертва за публиката. Груба намеса в съдебната, в независимата съдебна власт. Това беше заявявано и преди, когато започнаха конституционните промени. Нашата позиция е ясна, през септември, през юли, че ще се стигне до това. В момента се получава и една институционална криза в отношенията между политическа, парламентарна власт и ВСС. Ще видим доколко съдебната власт може да отстоява независимостта си.

Според Миков в дъното на скандалите стоят опити за прехвърляне на отговорности и изместване на вниманието от реалните проблеми на съдебната власт. По думите му данните от предварителния текст на доклада на Еврокомисията представляват "тежка оценка".

Тежка оценка за свършеното през последната година от правителството в областта на съдебната власт и борбата с корупцията. Тежка, много критична оценка. Отговорността обикновено всеки в България прехвърля – и персоналната, и институционалната. Но, отговорността е на първо място за правителст
вото. То е основният мотор на законодателната инициатива. Правителството е това, което генерира законодателна инициатива, за да си реализира политиките, ако има такива, а другото е да се експонират скандали и да се коментират скандали. Това е по-интересно за публиката, но то не дава нито реформи, нито прогрес, коментира очакваният днес доклад лидерът на БСП.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

ВСС се готви да каже "не" на ГЕРБ и РБ

Засега няма официална реакция от членовете на ВСС на призива да се саморазпуснат. Вероятно тя ще дойде утре. Час преди редовното заседание на Съвета, членовете му се събират, за да формират официална позиция. Според информацията, с която разполагаме,..

публикувано на 26.01.16 в 21:39

Как ще отговори ВСС на политиците

Очаква се отговорът на Висшия съдебен съвет на призивите да се саморазпусне. Съдебният кадрови орган се събира днес по обед, по неофициална информация, за да подготви контрадекларация след вчерашните изявления от страна на ГЕРБ и Реформаторския блок, че..

публикувано на 27.01.16 в 07:18

Емил Радев: Няма връзка между доклада на ЕК и исканата оставка на ВСС

Докладът на ЕК не е силно критичен. С позитиви са приети промените в Конституцията, с които на практика се разделя ВСС, продължаването и поставянето във фокуса на правителството на стратегията за борбата с корупцията и стратегията за изпълнение на..

публикувано на 27.01.16 в 08:13

Хр. Иванов: Смяната на ВСС би се превърнала в замитане на персоналната отговорност

Бившият правосъден министър Христо Иванов се обяви против поисканата анблок оставка на Висшия съдебен съвет (ВСС). Според него без анализ на причините за острокритичните бележки в доклада на Европейската комисия, смяната на Съвета би се..

публикувано на 27.01.16 в 09:35

Йордан Байчев: Искането на оставката на ВСС от ГЕРБ и РБ е доста лицемерно поведение

Докладът на ЕК показва, че нещата в съдебната ни система и в изпълнителната ни власт не стоят добре, каза в "Преди всички" Йордан Байчев – областният лидер на ДСБ във Велико Търново. Според него искането на оставката на Висшия съдебен съвет от..

публикувано на 27.01.16 в 10:02

Р. Йончев: Равносилно би било да се събере ВСС и да поиска оставката на правителството

Основните теми на заседанието на Парламентарната асамблея на НАТО във Вашингтон тази година са: борбата с тероризма, кризата с бежанците и възможността светът да се справи със ситуацията. В тази дискусия е много важно и повишаването на..

публикувано на 27.01.16 в 08:38
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47