България чества 140 години от Освобождението

| обновено на 03.03.18 в 16:18
7
Президентът Румен Радев държи реч на връх Шипка.
Снимка: БТА



Хиляди българи се изкачиха на връх Шипка, за да се поклонят на загиналите за свободата на България в Руско-турската освободителна война. Днес отбелязваме 140-тата годишнина от Освобождението.  
„Шипка е капитал от историческо достойнство, който няколко хиляди доблестни мъже завещаха на всички нас, потомците, и който ние не бива да пилеем“, заяви президентът Румен Радев в речта си на връх Шипка. В тържествената церемония там участваха още председателят на НС Цвета Караянчева, българският патриарх Неофит и руския патриарх Кирил, които бяха посрещнати с военни почести. Стекоха се и хиляди граждани, повечето млади хора. 

Общ молебен на патриарх Неофит и патриарх Кирил

Българският патриарх Неофит и руският патриарх Кирил отслужиха благодарствен тържествен молебен в Шипченския манастир „Рождество Христово“. На богослужението присъстваха президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Негово светейшество патриарх Неофит определи днешния ден като "празник на българската свобода, божията любов и велика милост". Към събралите се се обърна и руският патриарх Кирил с думите: "Шипка е свято място, което трябва да съхрани за следващите поколения историята за героичния подвиг, слял завинаги българска и руска кръв". 

Министърът Каракачанов прие почетния строй в София

В София тържествата по случай националния празник започнаха с церемония по издигането на националния флаг пред паметника на Незнайния войн.

С 20 артилерийска залпа и химна България започна честването на 140 години от Освобождението. Военният министър Красимир Каракачанов, вицепрезидентът Илияна Йотова и началникът на отбраната Андрей Боцев се поклониха и поднесоха венец пред падналите за свободата на България. Вицепрезидентът Илияна Йотова призова да не се правят опити да се променя историята. 

420 ученици направиха жив трибагреник във Враца

420 ученици направиха жива картина по време на церемонията за 3-ти март във Враца. Всеки цвят от националния флаг беше пресъздаден от 140 ученици. Така те направиха в обща композиция жив трибагреника. Официалната церемония за националния празник, която включваше издигане на българското знаме, молебен и приветствени слова събра много врачани.

Тържествената заря проверка в Пловдив

В Пловдив с молебен в катедралния храм „Св. Богородица“ започна тържественото отбелязване на 140-та годишнина от Освобождението на България, което продължи пред Паметника на руските освободители на хълма Бунарджика, където бяха поднесени венци и цветя. Вечерта на Централния площад пред гарнизонния военен клуб ще бъде тържествената заря проверка.

Автомобилно шествие с развети български знамена в Пазарджик

В Пазарджик в деня на Националния празник премина автомобилно шествие с развети български знамена. Стотици жители се включиха в тържествата на площад „Константин Величков", където е изложена и голяма карта на Санстефанска България.

С тържествена церемония Националният празника на страната беше отбелязан в Русе

Стотици граждани поднесоха цветя пред Паметника на свободата в Русе в знак на почит към загиналите герои.

И в Шумен беше отбелязан националния празник

Десетки шуменци присъстваха на военните ритуали пред Паметника на загиналите във войните шуменци на пл. „Кристал“ и пред Община Шумен. На тържествата присъстваха народните представители Румен Генов и Иван Иванов, кметът Любомир Христов, общински съветници, представители на институции и неправителствени организации.

Честванията във Видинско започнаха със заупокойна молитва

Тържественото честване на Националния празник Трети март във Видин започна със заупокойна молитва пред паметника на румънските воини, загинали за Освобождението на България. Монументът е във видинското село Иново, където през януари 1878 година се водят едни от най- тежките и решаващи сражения. 

Със залп от пушки от 19 век започнаха честванията в Сливен

Със залп от пушки от 19 век пред символа на Сливен - „Старият бряст“, започнаха честванията по повод 140 години от Освобождението на България. 140 каба гайди съпроводиха 140-метровото знаме и 140-те знаменосци по пътя им до Паметника на Панайот Хитов.

Скиори и сноубордисти в носии и знаме в ръка се спускаха по пистите в Пампорово

На Националния празник стотици скиори и сноубордисти в народни носии се спуснаха по снежните писти в курорта Пампорово с българския национален флаг. В подножието на връх Снежанка звуча химнът на България и прикова за минути всички на място. 

Стотици се включиха в тържествата за 3-ти март във Варна

Много варненци, сред които деца и младежи, дойдоха в Морската градина пред Паметника на загиналите по време на Руско-турската война с национални знамена и цветя. Всички аплодираха изпълнението на актьора Пламен Георгиев на прочутото стихотворение на Вазов "Опълченците на Шипка".

В Ловеч стотици хора се поклониха пред паметта на загиналите за Освобождението

Националният празник 3-ти март беше отбелязан с тържествен военен ритуал пред Паметника на войводата Тодор Кирков в Ловеч. В знак на признателност към делото на героите бяха поднесени венци и цветя пред паметниците на загиналите за свободата ловчанлии, алеята на българо-руската дружба, белия и черния паметник в парка "Стратеш".

В Плевен показаха най-дългото българско знаме, ушито от деца

Стотици плевенчани се включиха в тържествения ритуал по повод Националния празник на България 3-ти март. Гражданско шествие показа най-дългото българско знаме от 740 метра, ушито от плевенските деца. Със знамето обгърнаха символа на града - мавзолея-параклис "Свети Георги Победоносец". 

Повече от 200 души от Дружество "Традиция" се включиха във възстановка във Велики Преслав

На Националния празник повече от 200 членове на Националното дружество "Традиция" от цялата страна се включиха в мащабна възстановка във Велики Преслав. Спектакълът „По стъпките на свободата" пресъздаде паметни събития от времето на турското владичество. 

В Ямбол хиляди граждани отдадоха почит пред саможертвата на своите предци

Представителни военни части от ямболския гарнизон участваха в тържествата по случай Националния празник в Ямбол. Хиляди граждани отдадоха почит пред саможертвата на своите предци за Освобождението на България.

Във Видин отбелязаха празника с възстановка на събитията от преди 140 години 

Част от честванията за националния празник беше възстановка, представена от  патриотичния клуб "Бдинци". 

Честванията започнаха от монумента във видинското село Иново. През януари 1878 година в района се водят едни от най-тежките сражения. Запупокойна мотива отслужи архимандрит Ангел - протосингел на Видинската митрополия:

Затова и ние днес като свидни рожби на Майка България с благодарност свеждаме чела пред тези славни воини.

Празнично шествие тръгна от музей "Конака" до площад "Бдинци". На официалната церемония кметът Огнян Ценков заяви:

На този тържествен ден нека бъдем единни в своята почит към славното ми минало. Честит празник!

В звуковия файл можете да чуете пряко включване на репортера Добромир Видев от мястото на събитието в София, пряко включване на Венелина Попова от връх Шипка. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Свързани новини

България отбелязва 140 години от Освобождението

Националният празник 3 март ще бъде тържествено отбелязан в цялата страна. На този ден в Сан Стефано, край Истанбул, е подписан мирният договор, с който се слага край на Руско-турската освободителна война и се създава Третата българска държава...

обновено на 03.03.18 в 10:30
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47