Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Шипка е капитал от историческо достойнство, който не бива да пилеем

Президентът Румен Радев на честванията на връх Шипка

„Шипка е капитал от историческо достойнство, който няколко хиляди доблестни мъже завещаха на всички нас, потомците, и който ние не бива да пилеем“, заяви президентът Румен Радев в изказването си на церемонията на връх Шипка по случай отбелязването на Националния празник - 3 март.

Националните чествания по повод 140-годишнината от Освобождението на България се провеждат под патронажа на българския  държавен глава.

В изказването си Румен Радев заяви, че под снега, в пръстта на връх Свети Никола, Околчица, Орлово гнездо и околните редути лежат много кости и 140 години по-късно трудно някой може да каже кои са български и кои руски, но от тези кости е съградено скелето на българската свобода, върху руската и българската бойна слава.

„През годините, в августовските жеги и в мартенските виелици, вие бяхте тук, дори когато политиците ги нямаше. Защото знаехте, че с вашето присъствие, с вашата почит, скрепявате историческата истина“, обърна се президентът към хиляди граждани дошли на паметния връх. „Вие, скъпи сънародници, млади и стари, бяхте опълченците на историческата правда, които не допуснахте тя да бъде поругана и низвергната. Към вас е моята човешка благодарност“, заяви още Румен Радев.

„Скъпи сънародници, с вашето присъствие и почит вие скрепявате историческата истина. Благодаря на Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски, и на Негово Светейшество Кирил - патриарх на Москва и на цяла Русия, за съслужението, за мъдрите думи, за признателността и благодарността, и за християнския дух, който помни, но и прощава, който осмисля свободата и възвисява човека, християнския дух, в който саможертвата е път към свободата“ каза държавният глава.

И завърши с думите: „Вечна памет за героите. Вечна признателност към войните на Цар Освободител. Да живее България!“

В звуковия файл можете да чуете цялата реч на президента 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна