Завръщане на интереса към долара след подновени очаквания, че Фед може скоро да вдигне лихвите

Щатският долар поскъпна към триседмични върхове спрямо еврото и останалите основни валути с изключение на британската лира след подновени очаквания, че Федералният резерв може в скоро време да повиши основните американски лихви.

Повод за съживяване на прогнозите за предстоящо вдигане на федералната фондова лихва дават както серията по-добри американски икономически данни в последно време, така и вчерашни изказвания на президентите на Фед на Атланта Денис Локхарт и на Сан Франциско - Джон Уилямс.

Индексът на потребителските цени в САЩ нарасна през април с най-добро темпо от повече от три години насам, докато индустриалното производство и строителството на нови жилища също отбелязаха по-добро от очакваното повишение. Това сякаш е сигнал, че американската икономика започва отново да набира скорост в началото на пролетта на фона на засилващ се инфлационен натиск след нейното слабо представяне през първото тримесечие.

В същото време членовете на Фед - Локхарт и Уилямс продължават да разчитат на две до три повишения на основната американска лихва до края на годината, не изключвайки напълно вероятността за вдигане на лихвените ставки още на следващото заседание в средата на юни.

Това сякаш връща интереса на инвеститорите към "зелените пари" и днес т.нар. "индекс на долара" спрямо останалите шест основни валути се повиши с 0,5% към триседмичен връх от 94,99 пункта - негово най-високо ниво от 25-и април. В същото време доходността на двегодишните щатски облигации също нарасна към триседмичен връх от 0,847%, оказвайки допълнителна подкрепа за долара.

Въпреки че участниците на финансовите пазари не очакват Фед да вдигне лихвените ставки на следващото заседание през юни, фючърсите на федералната фондова лихва, търгувани на паричните пазари, вече оценяват подобна вероятност на 15%, след като непосредствено преди вчерашната серия силни икономически данни от САЩ тази вероятност се оценяваше на едва 4 на сто. Шансовете за повишение на лихвите от страна на Фед през септември вече се оценяват на 50% и на цели 70% на последното за годината заседание през декември.

Доларът поскъпва с 0,4% към 109,56 йени, отскачайки от сутрешно дъно около 108,72 нивото, което беше ударено за кратко след доста по-добро от очакваното повишение на БВП на Япония през първото тримесечие на годината.

В същото време еврото се понижава с 0,31% към триседмично дъно от 1,1256 долара (най-ниско ниво от 26-и април, като негативно влияние върху европейската валута оказват и потвърдени от Евростат данни, според които еврозоната се плъзна през април обратно под пътя на дефлацията.

Основен печеливш през днешната търговия обаче е британската лира след резултати от последното проучване на агенция Ipsos, според които цели 55% от британците са за оставане на страната в рамките на Европейския съюз, докато едва 37% биха подкрепили т.нар. Brexit. Известна подкрепа за паунда оказват и данни на британската статистика ONS, обрисуващи позитивна картина за състоянието на трудовия пазар във Великобритания, въпреки несигурността преди важния референдум на 23-ти юни за по-нататъшното членство в Европейския съюз.

Британската лира поскъпна с 0,88% към двуседмичен връх от 1,4594 долара, докато еврото се обезцени с 1,17% до двумесечно дъно от 0,7725 паунда, пробивайки под важната 100-дневна пълзяща-средна (около 0,7770 нивото) и под важното бивше дъно от 26-и април (около 0,7735 нивото).

Вниманието на участниците на валутните пазари се фокусира върху стенограмата от последното заседание на Фед, проведено през април, която ще бъде публикувана по-късно тази вечер (от 21:00 ч.). Инвеститорите се надяват, че протоколите от заседанието ще подскажат насоката на дискусиите на централните банкери през миналия месец относно перспективите пред икономическия растеж и инфлацията в САЩ, тъй като след края на последната си среща Фед обрисува по-негативна икономическа картина, намалявайки в значителна степен очакванията за по-нататъшно повишение на основните лихвени ставки до края на годината.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25