Аларма

всеки делничен ден от 21.30 до 23.00 часа

Вечерно предаване за култура с фокус върху иновативното, експерименталното, алтернативното в съвременната култура и музика. Предаването е дискусионно-познавателно – често културните теми са естествено преплетени с образователни, социални или спортни теми. В „Аларма“ звучи музика, която рядко може да се чуе в други радиопредавания: по-съвременни и съзвучни със световните тенденции поджанрове в рока, джаза и електронната музика. „Аларма“ покрива цели сфери в съвременната популярна и авангардна музика, които не са представени достатъчно или почти отсъстват от българския радиоефир – пост-рок, ембиънт, дроун, фрий джаз, трип-хоп, псай-транс, дъб, инди-рок, авангард-фолк, абстрактна филмова музика, прогресив-метъл, даркуейв и пр. „Аларма“ е единственото българско предаване, което ежегодно отразява фестивала Sziget в Будапеща (най-големият open air фестивал в Централна и Източна Европа), първите пространни предавания в българския ефир за фестивали като „Друга Годба“ (най-големият уърлд мюзик фестивал на Балканите), „Любляна Джаз Фест“ (най-старият джаз фестивал на Балканите), Exit Festival (Нови Сад). „Аларма“ представя кариерата на световни кинотворци чрез проследяване на някои от най-значимите международни кинофестивали. Част от фестивалния живот на България е фестивалът „Аларма Пънк Джаз“ – над 250 музикални събития, организирани през последните 8 години и излъчени в ефира на програма „Христо Ботев“.
„Аларма“ е предаването в програма „Христо Ботев“ с най-голям брой преки предавания от импровизирани „подвижни“ студия и радиоколи от различни фестивали, културни форуми и знакови места за култура в страната – Дом „Канети“ (Русе), Нощта на музеите и галериите (Пловдив), Варненски джаз фестивал, Арт-форум „Без граници“ (Балчик) и др. Екипът разполага със стотици часове аудио архив – интервюта със световни творци, правени специално за „Аларма. Вярна на името си „Аларма“ поставя на вниманието на аудиторията и обществено значими проблеми.

Екип на предаването: Анелия Димитрова, Ася Чанева, Ивайло Стефанов, Милена Воденичарова, Радослав Чичев, Цветан Цветанов, Албена Велева, Зорка Мирчева

Публикации

Нейко и Димитър Бодурови

(Пост)пандемична интерактивна опера, в която героят си ти

Аудиовизуалният проект „Рефлектор“ е мащабна по своя размах идея, в чиято основа са живеещият в Амстердам пианист Димитър Бодуров и малкият му брат – тромпетистът Нейко Бодуров, чийто квинтет NIKOBO е сред най-интересните нови явления в българския..

публикувано на 12.03.21 в 10:33

Четирима автори в една изложба с две локации споделят вятъра

Обновената галерия на Гьоте институт - България отвори врати за публиката с изложбата на четирима млади автори от Франкфурт на Майн „Сигурно е просто вятърът“ (Pretty sure it’s just the wind). Други работи на същите творци се откриват под същото заглавие..

публикувано на 11.03.21 в 08:30
Снимка от проекта „Суша“

Мария Налбантова за сушата в човека

Проектът „Суша“ включва четири части от една обща картина, в която сушата едновременно е сянка от миналото и част от настоящето. Пейзажът се променя, виждаме езеро, река, локва и море. Четири ритуала против суша с направата на четири сапуна, чиито..

публикувано на 02.03.21 в 12:22

Антони Райжеков – между виртуалното и материалното

Обикновено свързват гласа с говора, с изказването, с комуникацията. Форматът на аудиоинсталацията с множеството синхронни аудиоизточници предлага цялостно потапяне на тялото в пространството на звука между виртуалното и материалното. Антони..

публикувано на 23.02.21 в 15:37

Призив за политическа решимост за пълноценен живот без тютюнопушене

Коалицията за живот без тютюнев дим призова с писмо политическите сили, регистрирали се за участие в парламентарните избори, да включат в предизборните си програми решения на проблема с тютюнопушенето в България. В писмото се подчертава, че..

публикувано на 23.02.21 в 08:05
автор на плаката: Боряна Пандова

„Само минутка“ – Боряна Пандова

Стъпки в нощния сняг (и снегът преди стъпките), демонични овце-гъсеници и Долната земя под тях, изгреви, които понякога са залези, и птици, летящи в обратната на времето посока, кадри от безинтересни метростанции, от вътрешността на бивше селско училище,..

публикувано на 18.02.21 в 16:59
Захари Захариев

Един поет-градинар между фантазията и реалността

Захари Захариев e градинар, поет, писател и философ (бакалавър и магистър по философия). Занимава се с магически реализъм и превръщането му във фантастичен реализъм, със синтактическо и сетивно преобразяване на преживяванията и нахлуването на..

публикувано на 17.02.21 в 10:35

Художници подкрепят художници с оптимистична изложба

Платформата „Купи изкуство“ започна 2021 г. с Първа национална оптимистична изложба. Можете да разгледате в онлайн галерията К упиизкуство.бг - www.buyart.bg . Тя ще продължи до края на февруари. В изложбата са показани творби на 184 български..

публикувано на 10.02.21 в 10:49
Дизайн на корицата: Тодор Манолов.

Преходът през очите на милионерски син

На книжния пазар вече е дебютният роман на Иван Георгиев – известен пиар специалист, журналист, и бивш главен букер на една от най-големите модни агенции от близкото минало. Той е и създател на онлайн кампанията „Модерно е да се чете“, която от 2019..

публикувано на 02.02.21 в 08:50

Очаквайте изкуство с послания в тоалетни

Инициативата на фондация „Музейко“: „ААА: Ангажирани Артисти в Акция“ кани български и чужди творци да предложат творчески интервенции в три обществени тоалетни в София. Идеята е да се създаде достъпно за всички изкуство с послание, даващо повече..

публикувано на 31.01.21 в 08:35