Аларма

всеки делничен ден от 21.30 до 23.00 часа

Вечерно предаване за култура с фокус върху иновативното, експерименталното, алтернативното в съвременната култура и музика. Предаването е дискусионно-познавателно – често културните теми са естествено преплетени с образователни, социални или спортни теми. В „Аларма“ звучи музика, която рядко може да се чуе в други радиопредавания: по-съвременни и съзвучни със световните тенденции поджанрове в рока, джаза и електронната музика. „Аларма“ покрива цели сфери в съвременната популярна и авангардна музика, които не са представени достатъчно или почти отсъстват от българския радиоефир – пост-рок, ембиънт, дроун, фрий джаз, трип-хоп, псай-транс, дъб, инди-рок, авангард-фолк, абстрактна филмова музика, прогресив-метъл, даркуейв и пр. „Аларма“ е единственото българско предаване, което ежегодно отразява фестивала Sziget в Будапеща (най-големият open air фестивал в Централна и Източна Европа), първите пространни предавания в българския ефир за фестивали като „Друга Годба“ (най-големият уърлд мюзик фестивал на Балканите), „Любляна Джаз Фест“ (най-старият джаз фестивал на Балканите), Exit Festival (Нови Сад). „Аларма“ представя кариерата на световни кинотворци чрез проследяване на някои от най-значимите международни кинофестивали. Част от фестивалния живот на България е фестивалът „Аларма Пънк Джаз“ – над 250 музикални събития, организирани през последните 8 години и излъчени в ефира на програма „Христо Ботев“.
„Аларма“ е предаването в програма „Христо Ботев“ с най-голям брой преки предавания от импровизирани „подвижни“ студия и радиоколи от различни фестивали, културни форуми и знакови места за култура в страната – Дом „Канети“ (Русе), Нощта на музеите и галериите (Пловдив), Варненски джаз фестивал, Арт-форум „Без граници“ (Балчик) и др. Екипът разполага със стотици часове аудио архив – интервюта със световни творци, правени специално за „Аларма. Вярна на името си „Аларма“ поставя на вниманието на аудиторията и обществено значими проблеми.

Екип на предаването: Анелия Димитрова, Ася Чанева, Ивайло Стефанов, Милена Воденичарова, Радослав Чичев, Цветан Цветанов, Албена Велева, Зорка Мирчева

Публикации

„Дървото на Фолкунгите“ – увлекателен разказ за средновековната шведска история

„Дървото на Фолкунгите“ е монументално произведение на Вернер фон Хейденстам, един от големите писатели на Швеция и лауреат на Нобеловата награда за литература за 1916 година. Великолепно написаният двутомен исторически роман пренася читателя в..

публикувано на 31.05.21 в 09:15

Изложбата "Art-e-fiscal Intelligence"

Изложбата е аудио-визуален проект на Диляна Стоименова и Филип Панчев, в който заедно изследват взаимодействието между съвременните технологии, човека и природата чрез различни дигитални медии. Представени са фотографии, видео, инсталации и триизмерна..

публикувано на 29.05.21 в 15:00

Гергана Панчева във времето „След дланите“

Излезе дългоочакваната дебютна поетична книга на Гергана Панчева „След дланите“. Книгата съдържа мълчаливи стихове, където с малко, но точни думи се описват онези големи и бавни течения в живота, които в крайна сметка оформят човешкия характер и..

публикувано на 25.05.21 в 08:55

Sofia International Music Conference – нови шансове за българските музиканти по света

Как да представим най-ефикасно новата българска музика в чужбина и защо групите от съседните балкански държави като че имат по-голям успех в това? С тези въпроси на ум Боян Найденов и Явор Недев се захващат да организират онлайн музикална конференция...

публикувано на 17.05.21 в 16:50

Фотоизложба LUCID ЕYES на Веселина Николаева

Един от водещите съвременни български фотографи в наративната фотография Веселина Николаева представя своята нова изложба „LUCID ЕYES“. Тя е вдъхновена от човешката близост и доверието, което изграждаме (или не) с хората. 21 портрета в човешки ръст и..

публикувано на 13.05.21 в 13:20

Приматоложката Джейн Гудол с участие в Софийския фестивал на науката

Джейн Гудол е истинска легенда в науката. В 2019 е обявена от списание "Тайм" за една от стоте най-влиятелни личности на нашето време. На 15 май от 20 ч. в зала „Космос“ на София Тех Парк световноизвестната изследователка на шимпанзетата Джейн Гудол ще..

публикувано на 13.05.21 в 12:19

Новото музикално трио ПТП на гости на „Аларма“

На Светли вторник ви срещаме с музикантите, които решиха да възкресят за нов живот стари хитове на група „Атлас“. Представяме ви трио ПТП, чието заглавие идва от инициалите на тримата музиканти: китариста Петър Писарски и вокалиста Петър Маринов..

публикувано на 04.05.21 в 08:25
Норвежкият тромпетист Нилс Петер Молвар на джаз фестивала в Скопие

„Пънк Джаз“ каналът на „Аларма“ отбелязва Световния ден на джаза

Ето, втора пандемична година преполовяваме вече и макар множество джаз фестивали да бяха отложени чак за 2022 г., много клубове да банкрутираха и почти всички световни турнета да пропаднаха, джазът не е нещо, което би изчезнало от картинката ей така...

публикувано на 30.04.21 в 09:26

„Мини Арт“ – първият в България център за социален цирк

Мини Арт център е място, където деца и младежи ще имат възможност да тренират циркови дисциплини като жонглиране, акробатика и юнисайкъл. Той е напълно оборудвано пространство за цирк, включително пълна гама от циркова екипировка и опитни..

публикувано на 29.04.21 в 08:18
Българските полярници преди да излетят от о-в Кинг Джордж

29-ата Българска антарктическа експедиция приключи успешно

Шестимата ни полярници – Йордан Тодоров, Петър Сапунджиев, Емил Иванов, Николай Николов, Камен Недков и лекарят д-р Атанас Пелтеков, след около месец закъснение, на 14 април са напуснали района на Антарктика и вече са в Чили. С уругвайски военен..

публикувано на 14.04.21 в 15:48