Контемпо

сряда
от 19.30 до 21.30 часа
Предаване за композитори от XX и XXI век, които творят във всички съвременни класически жанрове. Подготвя се от екип, който под формата на отделни рубрики всеки сезон актуализира различни теми. В рамките на предаването слушателите могат да очакват:
• Световни премиери на български и чужди творби
• Произведения от членове на Съюза на българските композитори
• Творби от жени композитори
• Филмова музика
• Музика от видео игри

В рубриката "Композитор на месеца" подробно се разглежда творчеството на един реномиран автор. Веднъж в месеца звучат концерти, получени по линия на международния обмен на Еврорадио.
Екип: Петя Габрова, Цветана Тончева, Цветелина Начева.

Публикации

COURSE 2016: Петите международни майсторски класове за нова музика в Лвов, Украйна, завършиха

Както бяхме обещали, на 30 март „Контемпо“ излъчи новите произведения, завършени по време на майсторските класове от участниците Хана Копийка, Назар Скрипник, Ана Стоянова, Микола Хшановски и Катерина ди Чека, както и творби от техните преподаватели през..

публикувано на 31.03.16 в 15:27
Сабин Леви

Сабин Леви: Моят център е канадският орган в Канзаския университет

Сабин Леви, гост по темата „Център и периферия” в предаването за съвременна и старинна музика „Контемпо” на 27 януари. Композитор и органист, доц. д-р Сабин Леви, DMA, FAGO (Fellowofthe American Guildof Organists) е преподавател по музикална теория и..

публикувано на 17.02.16 в 10:00
Георги Арнаудов

Barocus ex machina: Историята на един концерт за пиано, чембало и хамерклавир

Георги Арнаудов за срещата между Бах и Фридрих Велики, прочутата тема на императора, по която Бах пише „Музикалната жертва”, числата на Фибоначи, безкрайната лента на Мьобиус, логика Гьодел, художника Ешер (и книгата на Хофстатер, разбира се),..

публикувано на 16.02.16 в 12:30

Доц. д-р Йордан Ефтимов: Изкуството е това, което ни кара да се видим, да се забележим как съществуваме, кои сме

Доц. д-р Йордан Ефтимов, поет и литературовед, цитира горните думи на Ворингер в „Контемпо” на 10 февруари, тъй като според него „това е много ценно, защото дефинициите „защо ни е изкуството” много рядко се появяват в наши дни, изобщо не успяваме да..

публикувано на 16.02.16 в 10:30

Пианистът-импровизатор Жозеп-Мария Баланя: Продължавам да изучавам звуците на тази страхотна играчка, пианото

Роден през 1949 г. в Барселона, Баланя завършва джазов колеж в Берн, но бързо се отказва да бъде джазов музикант в стандартния смисъл - да свири по клубове все едни и същи стандарти. Ограниченията на етикетите са му досадни, обича да се чувства..

публикувано на 15.02.16 в 10:30

Михаил Големинов: Ние сме център, именно защото имаме такава музика, уникална, в кръвта си

Композиторът Михаил Големинов беше гост в предаването за съвременна и старинна музика „Контемпо“ на 20 януари по темата „Център и периферия и къде сме ние“: Българският музикант и българският слушател от 100-150 г. е възпитаван да усвоява ценности,..

публикувано на 04.02.16 в 15:45