Контемпо

сряда
от 19.30 до 21.30 часа
Предаване за композитори от XX и XXI век, които творят във всички съвременни класически жанрове. Подготвя се от екип, който под формата на отделни рубрики всеки сезон актуализира различни теми. В рамките на предаването слушателите могат да очакват:
• Световни премиери на български и чужди творби
• Произведения от членове на Съюза на българските композитори
• Творби от жени композитори
• Филмова музика
• Музика от видео игри

В рубриката "Композитор на месеца" подробно се разглежда творчеството на един реномиран автор. Веднъж в месеца звучат концерти, получени по линия на международния обмен на Еврорадио.
Екип: Петя Габрова, Цветана Тончева, Цветелина Начева.

Публикации

Невен Петрова и Александър Куманов

BluNea Jazz Strings – интимност, емоция, уют

В предаването "Контемпо" гостуват Александър Куманов и Невен Петрова, за да разкажат за най-новия си албум: BluNea Jazz Strings. Продукцията провокира интереса на водещата заради класическите елементи в избора на състава. Чуйте повече: Новият албум..

публикувано на 24.10.22 в 09:37
Флорънс Прайс

В центъра на вниманието – жени композитори

В това издание на "Контемпо" представяме творби от родената в Арканзас през 1887 г. Флорънс Прайс – първата афроамериканка, чиято композиция е изпълнена от голям симфоничен оркестър. Флорънс Прайс е родена в расово интегрирана общност в Литъл Рок,..

публикувано на 12.10.22 в 09:05

Контемпо с нова визия и концепция от началото на октомври 2022

Контемпо се трансформира в предаване за композитори от XX и XXI век, които творят във всички съвременни класически жанрове. Подготвя се от екип, който под формата на отделни рубрики всеки сезон актуализира различни теми. В рамките на предаването слушателите..

публикувано на 04.10.22 в 12:51

Световна премиера на "Nexus" от Хана Кендъл

В концертна версия на предаването "Контемпо" представяме програма от престижния британски фестивал БиБиСи Промс от 1 август тази година, който не само се случва за първи път в Роял Албърт Хол, но и на вълните на Българското национално радио. Ще..

публикувано на 28.09.22 в 08:53

Нова музика от Фестивала в Люцерн, 2022 – I част

В концертна версия на предаването "Контемпо" представяме компилация от фестивалните дни в Люцерн, състояли се от 8 август до 11 септември тази година. Щастливата възможност да предложим тези произведения на слушателите се дължи на любезното съдействие на..

публикувано на 21.09.22 в 09:11

Бах, Берио и "Бийтълс" в елегантни версии на искрящия ансамбъл "Spark – The Classical Band"

В лятна концертна версия на предаването "Контемпо" представяме много интересен концерт, състоял се само преди два месеца – на 26 юни тази година в рамките на фестивала "Дни на камерната музика" в Метлах, Германия. Изпълнители са Андреа Ритер и Даниел..

публикувано на 30.08.22 в 16:05

Летни вечери с музика от жени композитори

Лятната концертна версия на предаването "Контемпо" е посветена на творчеството на жени композитори. Ще прозвучат произведения от Грейс Еванджелин Мейсън, Елизабет Огонек, Диана Со, Мирела Ивичевич, Александра Грика, Сара Немцов и Унсук Чин. Грейс..

публикувано на 23.08.22 в 12:42

"Intolleranza 1960" – в нова интерпретация от Залцбург

В предаването за съвременна музика "Контемпо" на 17 август от 19.30 часа представяме цялостен запис на операта " Intolleranza 1960" ("Нетърпимост 1960") на прочутия италиански композитор Луиджи Ноно. Изпълнението е съвсем ново – от 15 август миналата..

публикувано на 17.08.22 в 10:30

"Нетърпимост 1960", едноактна опера в две части от Луиджи Ноно

"Intolleranza 1960" ("Нетърпимост 1960") – едноактна опера в две части с музика на Луиджи Ноно и подзаглавие "Сценично действие в две части, основано върху идеята на Анджело Мария Рипелино". Либрето: Луиджи Ноно, базирано върху текстове на Анри Алег,..

публикувано на 17.08.22 в 08:45

Летни вечери с нова музика, представена в последните сезони в Сан Франциско (втора част)

В две от летните издания (13 и 20 юли) предаването за съвременна музика "Контемпо" предизвиква интереса на слушателите с произведения, създадени през ХХ и XXI век в изпълнение на Симфоничния оркестър на Сан Франциско. Програмата от 20 юли включва музика..

публикувано на 21.07.22 в 08:05