Публикации

Непоносимото различие

„Сивият човек“ е пиеса за приемането, което не можем да преживеем, дори когато го искаме. Както и за любовта, която липсва в сърцето ни, дори когато искаме да простим и да обичаме. Защото другият е толкова непоносимо различен, дори когато е собственото ни..

публикувано на 15.06.19 в 10:35

Баба Тонка, вдъхновителката

Всички са чували за баба Тонка, но малцина знаят колко свои чеда е пожертвала тя за свободата на България. Изрича тя: „Четирима сина загубих! Двамата са в гроба, а другите полуживи. Но още четирима да имах, пак ще ги накарам да носят българското знаме..

публикувано на 02.03.19 в 09:10

…Няма как да спечелиш, ако не си безкрайно силен като присъствие…

Думите, послужили за заглавие, са на Петър Волгин, един от тримата главни действащи лица на епизод 10. Дългият период от време, поставен във фокуса на документалното повествование, независимо от факта на екстремното вътрешно разнообразие, драматизъм и..

публикувано на 01.03.19 в 10:00

Извънвременно за съвременността

"Фабиан. Историята на един моралист" е публикуван през 1931, когато  Ерих Кестнер е бил вече популярен като автор на детски книги  и поет със скандална известност заради ироничната и саркастична хапливост на стиховете му.  "Фабиан" е модел за онова, което..

публикувано на 16.02.19 в 10:10

Да заминем за Москва…

"Драматургията на Чехов е живопис върху стъкло, през което се виждат безкрайно далечни перспективи."..

публикувано на 10.11.18 в 16:25

Една история с нощни софийски улици и Pink Floyd

Съчетанието на двете, на нощните софийски улици в най-авантюрния-след-рок- концертов час и прославените до болка парчета на групата от 70-те, е общо взето доста рисково съчетание и точно в това е постижението на този първи фичър на Пламен Коцев, музикант и..

публикувано на 08.06.18 в 10:47
Фотоколаж: Даниела Манолова.

Да, аз твърдя това - няма добродетели, ако няма безсмъртие, Братя Карамазови

Подгряваща съзерцателно-вглъбяваща седмица от руски класически произведения бележи приближаването на Коледа в мисловно-духовен план. Автори като Толстой, Гогол и Достоевски, подкрепени от великолепна радиорежисьорска работа и страхотни актьори, ще бъдат..

публикувано на 10.12.17 в 09:30
Фотоколаж: Даниела Манолова

Да прибавяш щипка сол или пътят на Мрожек към истината

Запазена марка Радиотеатър представя от понеделник до петък една богата в жанрово и стилово отношение панорама на български радиопостановки по произведенията на Славомир Мрожек, правени в различни години и от различни режисьори през последните..

публикувано на 28.08.17 в 10:00

От автостопа до вярата

„Изповед на автостоп” е документален разказ на журналистката от Радио Шумен Невена Николова за отец Николай Петков – свещеник, писател, философ. Изключително интересна личност, от когото може много да научим за това как ведро и спокойно да се отнасяме към..

публикувано на 21.04.17 в 09:35
фотоколаж: Даниела Манолова

Алексис Зорбас по Радиотеатъра

Радиотеатърът ще излъчи драматизация по гениалния роман на Никос Казадзакис „Алексис Зорбас”. Ето какво казва авторът за своя легендарен герой: той притежаваше… онзи първичен поглед, който в миг се стрелва високо и улавя храната си, онази, съзидателна,..

публикувано на 16.04.17 в 10:00