Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минералните бани и османското наследство

Иво Анев, Слава Савова, Георги Мъглов, Любо Стефанов, Радослав Чичев и Ивайло Захариев

Минералните бани и османското наследство в България. Какво е културното, социалното и политическото значението на минералните бани днес? Заедно със Слава Савова, архитект и изследовател в Института за етнология и фолклористика на БАН, Любо Стефанов, сдружение "Княжевец", Иво Анев, икономист, специалист по водите. Георги Мъглов, гражданска инициатива "Ти си Сливен" и Ивайло Захариев, архитект, Българска асоциация за термално наследство.

В София, град възникнал около и заради горещите минерални извори, днес работи само една обществена баня. Разкошните дворци на водата, създадени в началото на 20 в. от големи български архитекти, с амбицията да превърнат града в истинска европейска столица, пустеят или един по един променят предназначението си. Ориенталска отживелица ли са обществените бани? Как са изглеждали те за западноевропейците в ХVIII и XIX век и как изглеждат сега?

В предаването става дума и за "Културното наследство на Сливен представено в международния ден за опазване на паметниците на културата" – целодневно събитие организирано от "Ти си Сливен" – млада гражданска организация, сформирана миналата година.

В Сливен има три запазени османски бани, които са в риск и организацията се опитва да привлече общественото внимание към необходимостта да бъдат направени постъпки за опазването им. Преди 15 години е разрушена четвърта баня – Кон баня, чиито статут на паметник на културата е свален през 1997-а година.

Чуйте предаването в звуковия файл:


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Съкращение при майчинство и делба на наследство

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването. Жельо Иванов от гр. Гоце Делчев пита: Жена ми получава майчинство вече 1 година. Може ли работодателят да я съкрати, или е длъжен да продължи майчинството и през втората година? Никола Михайлов от гр. Рила пита: Приживе..

публикувано на 14.06.24 в 15:35

Вече има българска информационна платформа за подсладителите

Е-sladko е първата българска информационна платформа за подсладителите.   Елисавета Котова , председател на Асоциация на децата с диабет, запознава слушателите на "Lege Artis" с възможностите на новия информационен портал. Много хора смятат, че неограничената консумация на подсладители е безвредна и не знаят кога и как трябва да се..

публикувано на 14.06.24 в 12:33

"Заедно за многообразие" – проект, насочен към равнопоставеността на работното място

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме едногодишната инициатива на Сдружение "Знание", озаглавена "Заедно за многообразие". Тази инициатива е насочена към зачитането на човешкото достойнство, недопускането на дискриминация на работното място, в училище и в обществото. Целта е да се подобри разбирането за..

обновено на 14.06.24 в 09:19
Радослав Парушев, Светлозар Желев и Анди Велков (от ляво надясно)

За политическата сцена и литературните визии за съвременната реалност

Писателите Андрей Велков и Радослав Парушев гостуват в ефира на “Нашият ден”, за да обсъдят последните избори за Народно събрание и Европейски парламент, политическата ситуация в страната и в чужбина, както и възможното бъдеще пред нас. Радослав Парушев , адвокат и един от водещите специалисти по интелектуално и авторско право в България,..

обновено на 13.06.24 в 12:07
Ървин Дейвид Ялом

93 години от рождението на Ървин Дейвид Ялом

Ървин Дейвид Ялом, американски психиатър, теоретик и практик, преподавател и автор на романи, е роден на днешния ден, 13 юни 1931 г. Той е една от водещите фигури в екзистенциалната психология и груповата психотерапия. Родителите на Ялом емигрират от Русия в САЩ през 1920-те години . Те се заселват във Вашингтон, където отварят бакалски..

обновено на 13.06.24 в 10:33