Наслука в трудно време

Зимата не е най-активният сезон за риболов, но това не пречи и по това време да има новини. Преди време за пет години бе забранен уловът на есетрови риби в Дунав и в Черно море, за да бъде опазена популацията им, условията за подледен риболов тази зима не..

публикувано на 17.01.20 в 16:40

Загадъчните флуиди

Какви модерни предизвикателства, свързани както с водната капка и движението на кръвта по кръвоносните съдове, така и с петролопроводите, слънчевия вятър, земната магнитосфера и въздушните течения откриват учените, които работят в областта на механиката..

публикувано на 16.01.20 в 16:40
Йоана Митева, проф. Стоянка Кендерова и проф. Симеон Евстатиев

История на ориенталистиката и ислямознанието: 45 години арабистика в България

В момента, когато в Близкия изток отново се разгаря конфликт, от който може да тръгне дори световен пожар, българската арабистика и ислямознание честват своя 45-годишен юбилей. Тръгнала като клон на османистиката, тя се отделя в средата на ХХ век и..

публикувано на 15.01.20 в 17:15
Академик Дамян Дамянов

Може ли да се върне доверието между лекар и пациент

Върнете доверието към лекарското съсловие! За това апелира в студиото на „За здравето“ хирургът акад. Дамян Дамянов. Повечето от лекарските грешки са случайни като събития, а след това могат да бъдат класифицирани. Най-често се греши при най-честите..

публикувано на 15.01.20 в 09:15

Старинни български селищни имена в Царибродско

Политиката може да прекроява граници, да пречупва човешки съдби, да разделя семейства и да преиначава историята в полза на властимащите. Тя обаче не може да заличи следите, оставени от истинската история на държавите и народите. Имената на селища, местности..

публикувано на 14.01.20 в 17:00
Елица Станачкова получи сертификат за стипендия от акад. Кирил Боянов

Еврика! Успешни българи: Елица Станачкова

За 30-а поредна година фондация Еврика предоставя стипендии на изявени ученици и студенти в областта на науката и техниката. Тази година стипендията за постижения в овладяването на аграрните науки, вкл. ветеринарните науки и горското стопанство, която е..

публикувано на 14.01.20 в 08:50
Площта на храмовете Ангкор Ват е колкото 90 футболни игрища

Петанк в Камбоджа

„Моля ви, бъдете пътешественици, а не туристи. Опитвайте нови неща, срещайте нови хора и поглеждайте отвъд това, което се намира точно пред вас. Това е ключът към осъзнаването колко удивителен е светът, в който живеем.“ „Покана за пътуване“ започва с..

публикувано на 13.01.20 в 09:35
Димитър Бежански, Любомир Методиев и инж. Васил Василев в студиото на предаването (отляво надясно).

Поглед напред

Отмина времето на равносметките, дойде новата година и работата трябва да продължи. Какво има да се върши занапред, ще попитаме човека, който знае всичко за любимия на стотици хиляди българи спорт – инж. Васил Василев, председател на Националното..

публикувано на 10.01.20 в 16:45

Изненадите след разчитането на човешкия геном

След разшифроването на азбуката на живота с помощта на проекта „Човешки геном“ се оказа, че гените на черната топола наброяват шестцифрено число, докато тези на човека се изчерпват с петцифрено. Отгоре на всичко изследователите установиха, че разликите..

публикувано на 09.01.20 в 17:05

Премълчаните тайни на зографското съсловие

Какво още не знаем за професионалните тайни на българските майстори, изпод чиито вълшебни ръце са излезли десетки шедьоври, онези църковни стенописи, чието символно значение е забулено в мистерия? Зографите не само са използвали таен език, включващ..

публикувано на 08.01.20 в 17:15